Toszkán babos egytálétel (vegán, gluténmentes)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Toszkán ízvilágú, tartalmas babos egytálétel: vegán, gluténmentes recept.
Szerző:
Étel típus: ebéd, vacsora
Konyha: olasz
adag: 6 tányér
Hozzávalók
  • 250g bab
  • 100g gluténmentes penne tészta
  • 1 hámozott paradicsomkonzerv (400g)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 sárgarépa (kb. 200g)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. szárított rozmaring
  • 1 kk. szárított kakukkfű
  • 1 nagy szárított babérlevél
  • 1,5 L zöldségalaplé, vagy víz és szárított zöldségkeverék
  • 2-3 ek. olívaolaj
Elkészítés
  1. A babot válogasd át, mosd meg és áztasd be előző éjszaka.
  2. Másnap szűrd és öblítsd le a babot, majd bő sós vízben forrald kb. 15 percig, végül lassú tűzön főzd puhára. Közben készítsd elő a zöldségeket.
  3. Forrósítsd fel az olívaolajat, majd tedd bele a felkockázott hagymát, és a félkörökre szeletelt sárgarépát. 5-6 percig kevergesd forró tűzhelyen., amíg a hagyma üveges lesz.
  4. Ekkor keverd bele a fokhagymát, a darabolt paradicsomokat (a levüket még ne!) és a fűszereket. (Érdemes fűszertojást használni.) Kevergesd 1-2 percig, amíg a paradicsomok leve elfő és picit összesül minden.
  5. Engedd fel a paradicsomok levével és a zöldség alaplével, majd forrald fel a levest.
  6. Mehet bele a leszűrt bab és a tészta is: főzd 6-8 percig, hogy a tészta ne főjön túl. (Ha fűszertojást használsz, most vedd ki a fűszereket.)
Megjegyzések
Frissen is finom, de másnapra még jobban összeérik.
Tápanyag információ
kalória: 200 kcal/tányér Szénhidrát: 41g/tányér
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/02/toszkan-babos-egytaletel-vegan/