Sütőtökös hajdina "rizottó"
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Sütőtökös hajdina rizottó: laktató mégis frissítő őszi egytálétel. Gluténmentes, IR-barát, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.
Szerző:
Étel típus: egytálétel
Konyha: gluténmentes, vegán, IR-barát
adag: 4 tányér
Hozzávalók
  • a sütőtökhöz:
  • 700g sütőtök (mag nélkül, héjastul ennyi)
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • ½ citrom leve
  • provence-i fűszerkeverék (más zöldfűszer is lehet, amit szeretsz)
  • a rizottóhoz:
  • 190g hajdina
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 gerezd a sült fokhagymából
  • 1-2 kanál fehér bor (elhagyható)
  • 1 l zöldséglapalé (én ilyen kockát használok, ha nincs itthon...)
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • néhány zsályalevél (szárítottat használtam)
  • ½ citrom leve
  • ¼ citrom héja
  • tálaláskor tejmentes parmezán ízlés szerint
Elkészítés
  1. A sütőtököt héjastul vágd 1-2 centis szeletekre (nekem 14 szelet lett). Keverd össze az olívaolajat a fél citrom levével, sóval, borssal, fűszerekkel, és forgasd meg benne a sütőtököt. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A fokhagymát akár egészben is mellé teheted. Süsd 200 fokon, kb. 45-50 percig, amíg megpuhul és elkezd megpirulni a széle.
  2. A rizottóhoz aprítsd fel a hagymát és a két gerezd friss fokhagymát, futtasd meg kevés olívaolajon. Amikor arany színű, dobd rá a leöblített hajdinát, és kevergesd, hogy a szemeket kicsit megkapja az olaj.
  3. Öntsd rá a bort és hagyd elforrni, ha szeretnél bele tenni, majd több részletben mehet a zöldségalaplé is. Sózd, borsozd. Keverj bele néhány gerezd sült fokhagymát, 6 szelet felkockázott sütőtököt, az apróra vágott petrezselymet, zsályát, a citrom másik felének levét és a citromhéjat.
  4. Addig főzd, amíg a hajdina megpuhul és kezd kásás lenni.
  5. Tálaláskor illik hozzá egy kis tejmentes parmezán.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 tányér kalória: 320 kcal Szénhidrát: 55 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/10/sutotokos-hajdina-rizotto/