A sütőtököt héjastul vágd 1-2 centis szeletekre (nekem 14 szelet lett). Keverd össze az olívaolajat a fél citrom levével, sóval, borssal, fűszerekkel, és forgasd meg benne a sütőtököt. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A fokhagymát akár egészben is mellé teheted. Süsd 200 fokon, kb. 45-50 percig, amíg megpuhul és elkezd megpirulni a széle.
A rizottóhoz aprítsd fel a hagymát és a két gerezd friss fokhagymát, futtasd meg kevés olívaolajon. Amikor arany színű, dobd rá a leöblített hajdinát, és kevergesd, hogy a szemeket kicsit megkapja az olaj.
Öntsd rá a bort és hagyd elforrni, ha szeretnél bele tenni, majd több részletben mehet a zöldségalaplé is. Sózd, borsozd. Keverj bele néhány gerezd sült fokhagymát, 6 szelet felkockázott sütőtököt, az apróra vágott petrezselymet, zsályát, a citrom másik felének levét és a citromhéjat.
Addig főzd, amíg a hajdina megpuhul és kezd kásás lenni.
Tálaláskor illik hozzá egy kis tejmentes parmezán.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 tányér kalória: 320 kcal Szénhidrát: 55 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/10/sutotokos-hajdina-rizotto/