Gyömbérrel fermentált répa
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Friss, pikáns savanyított zöldség egyszerűen, otthon: gyömbérrel fermentált répa (fermentálóban vagy anélkül).
Szerző:
Étel típus: fermentált, savanyított zöldség
Konyha: gluténmentes, vegán, nyers
adag: 1 kg
Hozzávalók
  • 1 kg sárgarépa apróra reszelve
  • 1-2 tk. frissen reszelt gyömbér (ízlés szerint)
  • 1 ek.
  • 1 kapszula mezofil kultúra*
  • 1 tk. cukor vagy más nem cukormentes édesítő: juharszirup, stb.*
Elkészítés
  1. Az apróra reszelt répát és gyömbért alaposan keverd össze a sóval egy nagy tálban. Hagyd állni pár percig, hogy levet eresszen.
  2. Közben a cukrot és a baktérium kultúrát keverd el egy pohár vízben. (Ha fermentáló készülék nélkül állsz neki, akkor használhatsz sima forralt és lehűtött vizet is.)
  3. A reszelt répát alaposan nyomkodd bele a fermentáló rozsdamentes acéltartályába, hogy kiszoruljon belőle a levegő és a leve minél jobban ellepje. Öntsd rá a baktériumkultúrás vizet, lazán tedd rá a fedőt és mehet a fermentáló gépbe. Indítsd el a kimchi programot (a végére kapcsold be a hűtést is, ha szeretnéd).
Megjegyzések
*A cukor / édesítő a baktériumokat táplálja, érés közben elfogy / csökken a mennyisége. Ha fermentáló készülék nélkül készíted, megteheted, hogy baktérium kapszula helyett 1-2 káposzta levelet teszel bele: így is működni fog, viszont az érés kb. 4-7 napig fog tartani órák helyett. (Tarts közvetlen napfénytől védett, meleg helyen.)

Hogy a répád mennyire legyen erősen savanyított és csípős azt az érési idővel és a hozzáadott gyömbér mennyiségével tudod szabályozni.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 41 kcal zsír: 0 g Szénhidrát: 8 g fehérje: 1 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/11/gyomberrel-fermentalt-repa/