1 tk. cukor vagy más nem cukormentes édesítő: juharszirup, stb.*
Elkészítés
Az apróra reszelt répát és gyömbért alaposan keverd össze a sóval egy nagy tálban. Hagyd állni pár percig, hogy levet eresszen.
Közben a cukrot és a baktérium kultúrát keverd el egy pohár vízben. (Ha fermentáló készülék nélkül állsz neki, akkor használhatsz sima forralt és lehűtött vizet is.)
A reszelt répát alaposan nyomkodd bele a fermentáló rozsdamentes acéltartályába, hogy kiszoruljon belőle a levegő és a leve minél jobban ellepje. Öntsd rá a baktériumkultúrás vizet, lazán tedd rá a fedőt és mehet a fermentáló gépbe. Indítsd el a kimchi programot (a végére kapcsold be a hűtést is, ha szeretnéd).
Megjegyzések
*A cukor / édesítő a baktériumokat táplálja, érés közben elfogy / csökken a mennyisége. Ha fermentáló készülék nélkül készíted, megteheted, hogy baktérium kapszula helyett 1-2 káposzta levelet teszel bele: így is működni fog, viszont az érés kb. 4-7 napig fog tartani órák helyett. (Tarts közvetlen napfénytől védett, meleg helyen.)
Hogy a répád mennyire legyen erősen savanyított és csípős azt az érési idővel és a hozzáadott gyömbér mennyiségével tudod szabályozni.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 41 kcal zsír: 0 g Szénhidrát: 8 g fehérje: 1 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/11/gyomberrel-fermentalt-repa/