Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Könnyen elkészíthető, gazdag sült zöldséges tál: balzsamos sült zeller, cékla, pirított dió, narancsos tahini öntet, quinoa.
Szerző:
Étel típus: ebéd, vacsora
Konyha: vegán, gluténmentes
adag: 4 főre
Hozzávalók
  • 1 nagy cékla (kb. 400g)
  • 1 nagy zellergumó (kb. 400g)
  • 5-6 gerezd fokhagyma (sosem lehet túl sok)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 50 ml balzsamecet
  • ½ kk. provence-i fűszerkeverék
  • 160g quinoa
  • egy marék (kb. 50g) pirított dió
  • 1 dl friss narancslé
  • 3 ek. tahini
  • 2 ek. citromlé*
  • csipet stevia por*
Elkészítés
  1. Alaposan mosd meg a quinoát (ne habozzon rajta a víz) és párold meg kb. 1,5x-es mennyiségű sós vízben.
  2. A sült zöldségekhez mosd és hámozd meg a gyökérzöldségeket, majd vágd hasábokra.
  3. Öntsd rá az olívaolajat, balzsamecetet, szórd meg a fűszerrel és alaposan forgasd össze.
  4. Terítsd szét egy tepsiben (minél vékonyabb rétegben), héjastól szórd bele a fokhagymagerezdeket (így nem égnek meg), takard le fóliával és süsd 200 fokon légkeveréssel egy óráig.
  5. Az öntethez kézi habverővel keverd össze a narancslevet a tahinivel, és ízlés szerint (lásd a megjegyzéseknél!) a citrom levével, csipetnyi stevia porral.
  6. Tálaláskor szórd meg a tálat pirított dióval.
Megjegyzések
* Kóstold meg, hogy milyen az öntet csak a narancs levével: az én narancsom picit túl édes volt, ezért játszottam még egy sort a citromlével és a stevia porral.
Tápanyag információ
kalória: 510 kcal/adag Szénhidrát: 54g/adag
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/03/sult-zeller-cekla-quinoa-tal/