Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Balzsamos sült hagymával és fokhagymával megbolondított csicseriborsó krém - hummusz. Természetesen vegán és gluténmentes recept.
Szerző:
Étel típus: szendvicskrém, kence
Konyha: gluténmentes, vegán
Hozzávalók
  • 1 csicseriborsó konzerv,
  • vagy 120g csicseriborsó beáztatva és puhára főzve
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. (füstölt tengeri) só*
  • ½ citrom leve
  • 3 ek. pirított szezám olaj
Elkészítés
  1. A vöröshagymák héját vedd le, két vágással negyedeld be őket, de ne vágd át teljesen! Önts a résbe 1-1 ek. olívaolajat és balzsamecetet.
  2. A balzsamos hagymafejeket és az egész, héjas fokhagymagerezdeket tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd 160 fokon addig, amíg a vöröshagyma széle megpirul és a fokhagymagerezdek is szép fényesek lesznek. (Kb. 20-30 perc.)
  3. A csicseriborsó(konzerv) levét szűrd le és tedd félre.**
  4. Valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és dolgozd össze, amíg krémes lesz.
Megjegyzések
Ez egy elég nagy adag, ketten is 2-3 napig ettük reggelire és vacsorára. Legközelebb lehet, hogy a felét még frissen beteszem a fagyasztóba, nehezebb időkre.

*A só nem muszáj füstölt legyen, én mostanában kezdtem el ismerkedni vele, és nagyon tetszik az az árnyalatnyi melegség, amit az ételeknek ad. Nem erős füstölt íz, alig érezhető.

**A csicseriborsó leve igazi kincs, ki ne öntsd: ha nem tudod azonnal felhasználni (pl. ilyen habcsókhoz), akkor fagyaszd le jégkocka tartóban, így később bármikor előkaphatod.
Tápanyag információ
kalória: 850 kcal/teljes adag Szénhidrát: 100g CH/teljes adag
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/03/csicseriborso-krem-hummusz-sult-fokhagymaval/