Töltött padlizsán - sült zöldségekkel, dióval, "sajtos" szósszal (gluténmentes, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Pirított zöldségekkel töltött padlizsán, isteni szósszal nyakon öntve és összepirítva.
Szerző:
Étel típus: töltött
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 személyre
Hozzávalók
  • 2 nagyobb padlizsán (kb. 4-500g/db)
  • a töltelékhez:
  • 1 cukkini (kb. 300g)
  • 2-3 fej barna csiperke
  • 1 kápia paprika
  • 3-4 aszalt paradicsom
  • 50g dióbél*
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 2 ek. kukorica dara**
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • a szószhoz:
  • 50g kesudió*
  • 150g víz
  • 1 kk. (füstölt) só
  • ½ kk. őrölt paprika
  • ½ kk. mustár
  • ½ kk. miso paszta***
Elkészítés
  1. A padlizsánoknak vágd le a két végét, és hosszában felezd el. A belsejét egy kis késsel vágd körbe a héjától ujjnyi távolságra, majd a belsejét vedd ki: ha egy evőkanállal belenyúlsz az egyik végén, kézzel is alá tudsz nyúlni a magokat tartalmazó belsejének és egyben ki tudod venni. Ezt kockázd fel és tedd félre. A padlizsán feleket dörzsöld be sóval és tedd félre.
  2. Készítsd elő a töltelék hozzávalóit: a fokhagymát vágd minél apróbbra, a zöldségeket aprítsd kis kockákra. A diót áztasd forró vízbe (vagy előző éjjel hideg vízbe).
  3. Az olívaolajon futtasd meg a fokhagymát, majd mehet rá a paprika. Hagyd egy kicsit megpirulni. Utána ugyanígy pirítsd le a kockákra vágott, gombát, cukkinit és végül a padlizsánkockákat is. Keverd bele az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.
  4. Tedd a töltelékbe az apróra vágott áztatott diót is, sózd, borsozd, majd szórd rá a kukoricadarát. Vedd le a tűzről és fedd le, hogy még kicsit összeszokjanak az ízek.
  5. A szószhoz tegyél minden hozzávalót turmixgépbe és turmixold krémesre.
  6. A szószból tegyél félre néhány kanálnyit, majd forgasd össze a tölteléket a többivel. A maradék szószt kanalazd a padlizsánok tetejére.
  7. A padlizsán feleket tedd egy mély tepsibe és önts alá egy kevés vizet, majd takard le alufóliával. Süsd légkeveréses sütőben 40 percig, majd kapcsold grillre és pirítsd meg a tetejét.
Megjegyzések
Köretnek párolt kölest ajánlok, 4 személyre kb. 200g-ot, ez 37g CH/adag lesz.

* Ha a diót főtt csicseriborsóval, a kesudiót napraforgómaggal helyettesíted, a recept dióféléktől is mentes lesz.
** Kukorica dara helyett használhatsz rizs darát is.
*** Miso vásárlásakor légy résen, mert sokszor glutén tartalmú gabona is kerül bele, bár a tradicionális recept nem így szól.
Tápanyag információ
kalória: 290 kcal/adag
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/07/toltott-padlizsan-sult-zoldsegekkel-dioval-sajtos-szosszal-glutenmentes-vegan/