Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurt kultúrával
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Tejmentes, vegán növényi joghurt házilag készült növényi tejből
Szerző:
Étel típus: házi finomság
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 1,3L / 7 pohár
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, kesudió, só, agar), töltsd fel vízzel a MIN jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
  2. Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
  3. Öntsd szét a joghurtos üvegekbe és tedd a joghurt készítőbe 8-10-12 órára. Én nem éreztem jelentős különbséget, de idővel egyre "joghurtosabb" lesz.
  4. Ha elkészült, tedd be a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztásra kész!
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!

* Az agar-agar porra csak akkor van szükséged, ha szilárdabb, kanálon megálló joghurtra vágysz, mint a kanalas fotón. (További info fent, a kisokosban.)

** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt a dobozban, a többi kapszulával.)

***Az agavé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.

A kész joghurt hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 46 kcal/pohár Szénhidrát: 4,5g CH/pohár
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/08/novenyi-joghurt-hazi-novenyi-tejbol-joghurt-kulturaval/