Tisztítsd meg a zöldségeket: az avokádót vágd félbe, vedd ki a magját és egy kanállal emeld ki a gyümölcshúst. Az uborkát elég megmosni és levágni a két végét, nem kell meghámozni.
Valamennyi hozzávalót tedd turmixgépbe, és alaposan turmixold össze.
A fagyimasszát egy számodra szimpatikus tároló edényben tedd a fagyasztóba. Minden bizonnyal segít a krémességén, ha kb. 30 percenként átkevered egy villával, és ezzel összetöröd a jégkristályokat, de az sem baj, ha nem teszed: erre nekem sem volt kapacitásom. Igen, lett benne pár jégkristály, de így is elég krémes volt, szerintem (lásd fotókon).
Kell neki 4-5 óra, hogy teljesen átfagyjon, így előző nap is elkészítheted.
Fogyasztás előtt 40-50 perccel vedd ki a mélyhűtőből, hogy legyen ideje felengedni. Gombócolható. Ha nincs kedved gombócolni, jégkrém formában is elkészítheted.
Megjegyzések
* Mindenképpen friss mentalevelet javaslok. Próbáltam mentakivonattal is, de túl erős, csípős lett, ide nem való.
** Eritrit helyett használhatsz más édesítőt is: ezt nem kell számolni IR-diétában. Édessége a cukorhoz képest kb. 70%, így más édesítőből kevesebb is elég lehet. Steviát nem javaslok, mert a kristályos polialkohol szükséges ahhoz, hogy a fagyi állaga krémes legyen.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml /2 gombóc kalória: 73 kcal zsír: 6 g Szénhidrát: 6 g cukor: 0 g fehérje: 1 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/08/menta-fagylalt/