Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Kapros túrós lepény gluténmentes bolti lisztkeverék, tejtermék és tojás nélkül: rusztikus í–világú tészta, habkönnyű töltelék. IR-barát, vegán recept.
Szerző:
Étel típus: uzsonna
Konyha: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán
adag: 12 szelet
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A tészta szilárd hozzávalóit keverd össze egy tálban: lisztté őrölt köles- és hajdina, tápiókakeményítő, só, szódabikarbóna. A közepébe készített kráterbe öntsd bele a kókuszzsírt és a vizet: a vizet érdemes kicsit meglangyosítani, ha a kókuszzsír szilárd (24 fok alatt), hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  2. Gyúrd össze alaposan és béleld ki vele egy sütőforma alját: én 18x27 centis sütőformát használtam.
  3. A töltelékhez öblítsd le majd sós vízben tedd főni a kölest. Főzés közben pótold rajta a elfőtt vizet, amíg kezd krémesen puha lenni, de ne főzd teljesen kásásra.
  4. Közben a borkősavval pár perc alatt verd jó keményre a csicserilevet, és óvatosan forgasd bele a még jó meleg kölesbe a finomra vágott kaporral és a citromlével együtt.
  5. Simítsd a tölteléket a tészta alapra, majd süsd a süteményt 160 fokon, alul-felül sütéssel 20-25 percig.
Megjegyzések
*Konzerv csicseriborsó leve helyett használhatod egész, száraz csicseriborsó főzőlevét is (lásd a szövegben fent).
**Borkősav helyett ½kk. almaecet vagy pár csepp citromlé is jó lesz.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 szelet kalória: 106 kcal Szénhidrát: 19 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/10/kapros-turos-lepeny-glutenmentes-tejmentes/