Kefir házilag, növényi tejből, kefir kultúrával
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Tejmentes, vegán növényi kefir házilag készült növényi tejből
Szerző:
Étel típus: házi finomság
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 1,3L / 7 pohár
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, kesudió, só), töltsd fel vízzel a MIN jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
  2. Tedd félre, és várd meg, amíg 30-35 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
  3. Hagyd az automatában fermentálódni 8-10-12 órára. Én nem éreztem jelentős különbséget, de idővel egyre "kefiresebb" lesz.
  4. Ha elkészült, tedd be a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztásra kész!
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!

** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt a dobozban, a többi kapszulával.)
A kész kefir hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.

***Az agavé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 pohár kalória: 92 kcal Szénhidrát: 9g CH
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/11/kefir-hazilag-novenyi-tejbol/