Vegán székelykáposzta
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
A klasszikus székelykáposzta vegán, tejmentes változata.
Szerző:
Étel típus: főétel, egytálétel
Konyha: magyar
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3 ek. olívaolaj
  • 500g barna csiperke
  • 1 vöröshagyma
  • 1,5 kk. őrölt paprika
  • 3 ek. olívaolaj
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 3 ek. tamari szósz*
  • 1,5 kk.
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • pár csepp folyékony füst**
  • egy kis csombor ágacska
  • kesutejföl a tálaláshoz***
Elkészítés
  1. A savanyított káposztát öblítsd át egy kicsit, majd kezd el pirítani az olívaolajon, közepes fokozaton. Szép lassan elfő a leve, és picit megpirulnak a szálak, akkor jó. Ha a fűszerezése gyenge volt, itt még segíthetsz rajta egy kis sóval, borssal, csomborral, babérlevéllel.
  2. Kockázd apróra a vöröshagymát. Öblítsd le a gombafejeket, majd vágd őket 1,5-2 centis kockákra.
  3. Közben egy másik edényben forrósíts egy kis olívaolajat, és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már üveges, mehet rá a piros paprika: keverd össze a tűzről lehúzva, és dobd rá a gombát. Magasabb hőfokon pirítsd egy kicsit a gomba kockákat, és ha már kezdenek barnulni, részletekben öntsd alá a vörösbort, majd várd meg, hogy elfőjön. A végén mehet bele a tamari szósz, só, csombor, folyékony füst is. Hagyj rajta egy kis "szaftot", ne főzd le teljesen a levét.
  4. Keverd össze a káposztát a gombával, forrald össze még egyszer, és kész.
  5. Tálald kesutejföllel.
Megjegyzések
*Szóját tartalmaz! El is hagyható, nem létkérdés, de ad egy kis pluszt az ízekhez.
**Szintén nem létkérdés, ráadásul elég nehezen beszerezhető: régen füstölt sót használtam, most folyékony füsttel teszem füstössé az ételeket (a férjem hozta az USA-ból, így nem tudok beszerzési forrást mondani).
***Tejfölt készíthetsz napraforgó magból is, ha a kesut nem eheted. Ezt nem számoltam bele az értékekbe.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 275 kcal zsír: 21 g Szénhidrát: 20 g fehérje: 6 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2016/12/vegan-szekelykaposzta/