Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Gluténmentes fánk mindenmentesen: cukor-, tejtermék-, tojás-, élesztőmentes, inzulinrezisztencia és vegán étrendbe illeszthető.
Szerző:
Étel típus: desszert
Konyha: gluténmentes, vegán, IR-barát, élesztőmentes
adag: 12 db
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fánk formát kend át olívaolajjal.
  2. Párold meg az almakockákat (1 ek. vízzel a tűzhelyen vagy 2 perc a mikróban).
  3. Egy keverőtálban mérd össze a szilárd hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só.
  4. Tedd turmixgépbe a folyékony hozzávalókat: párolt alma, növényi tej, olívaolaj, citromlé, vanília kivonat, stevia por, turmixold össze alaposan.
  5. A folyékony keveréket öntsd a szilárdakhoz a tálba, és keverd simára. Próbálj gyors mozdulatokkal dolgozni, mert a tészta azonnal elkezd felpuffadni a citromlé és szodabikarbóna egymásra találásától, és sok kevergetéssel kiűznéd a bubikat.
  6. Oszd szét a tésztát a formákban úgy, hogy kb. fél centivel a perem alá érjen. Süsd 180 fokon 12-15 percig. Az utolsó percekben már gyorsan barnul, érdemes rajta tartanod a szemed.
Megjegyzések
Ahogy a klasszikus fánk, úgy ez is frissen az igazi! Zárt dobozban tartva még másnap is finom puha, de egyre inkább kiérződik a lisztek íze.

*2g /100 ml szénhidrát-tartalommal számoltam.

**A recept olaj nélkül is működik, de úgy annyira nem zsíros: fánk helyett inkább piskóta-élményt ad.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 db kalória: 100 kcal zsír: 4 g Szénhidrát: 15 g fehérje: 2,7 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/01/glutenmentes-fank-sutoben/