Meggyes-mákos joghurtital (tejmentes, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Meggyes-mákos ízű, tejmentes joghurtital házilag: házi növény tejből, igazi joghurtkultúrával.
Szerző:
Étel típus: joghurtital
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 7 pohár
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A kölest és a mákot áztasd be bő vízbe egy éjszakára. Erre azért van szükség, mert az apró, kemény mákszemeket a tejkészítő nem tudja elég laposan szétturmixolni.
  2. Másnap öntsd le az áztatóvizet és a meggyel, sóval együtt tedd a növényi tejkészítő automatába. Töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indítsd el a növényi tej száraz magokból programot. (Igen, tudom, hogy áztattuk a magokat, de ez a program alaposabb, így én mindig ezt használom.)
  3. Szűrni nem szükséges.
  4. Amikor a tej kb. 45 fokosra hűlt, tedd bele a joghurt kultúrát is és kevertesd össze alaposan a juice programmal (2-3 perc).
  5. A leendő joghurt italt tedd 8-12 órára joghurt készítőbe, majd a hűtőbe pár órára és már kész is.
Megjegyzések
Egy pohár joghurtital 130 mg kalciumot tartalmaz.
Az elkészítés módja (turmixolás) és a gyümölcs tartalom miatt ez az ital gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
A kész joghurtital hűtőben 3-5 napig biztosan eláll, de egyre sűrűbb lesz, így első nap még tényleg ital, később egy kis vízzel összekeverve lehet újra kortyolhatóvá tenni.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 pohár kalória: 90 kcal zsír: 4,2 g Szénhidrát: 12 g fehérje: 2,7 g
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/02/meggyes-makos-joghurtital/