Mindenmentes, vegán camembert sajt (tejmentes, olajos mag mentes)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Mindenmentes: érlelt, tejmentes, vegán camembert sajt olajos magvak nélkül, igazi camembert sajtkultúrával, otthon elkészíthető recept.
Szerző:
Étel típus: növényi tejtermék
Konyha: tejmentes, vegán, IR-barát
adag: kb. 200g
Elkészítés
  1. A kölest mosd át, majd kb. másfélszeres mennyiségű vízben főzd puhára. Ha maradt rajta víz, akkor azt öntsd le róla.
  2. A kölest még forrón (nem tűzforrón, de még jó melegen) turmixold össze a kókuszzsírral és a sóval. Fontos, hogy ezt forrón tedd meg, mert így a köles felveszi a kókuszzsírt, míg ha kihűl, akkor teljesen szétválnak.*
  3. A camembert kultúra kapszula tartalmát keverd el egy kanálnyi langyos vízben.
  4. Amikor a massza már csak kézmeleg, öntsd hozzá a kultúrát is, és amennyire csak tudod, alaposan dolgozd össze (már kezd megszilárdulni).
  5. Ezen a ponton a leendő köles camembert sajtformába is teheted, hogy szép formája legyen, de ha nincs formád, kézzel is alakra formálható.
  6. Itt két lehetőséged van: hogy jobban beinduljon az érés, egy éjszakára szobahőmérsékleten hagyhatod a sajtot, így pár nappal korábban megérik. De, ha meleg van, pl. nyáron, vagy meleg lakásban, így könnyebben túlérik vagy befertőződik. Most is beteheted a hűtőbe - így tovább tart az érlelés, de biztosabb az eredmény. A camembert érleléshez a 96-98% pára és 14-16°C ideális szellős helyen. Ilyennel kevesen rendelkezünk - a hűtőben is jó lesz, én is ott érleltem.
  7. A sajtot naponta fordítsd meg, különösen az első héten, hogy mindkét felén egyenletesen tudjon fejlődni a penész réteg.
  8. A 3. napon sós vizes kézzel töröld át a sajtot, ez segít megakadályozni a hívatlan vendégek betelepedését. Innentől a sajtokat egy lezárt dobozban, de szabadon, a formából kivéve tárold! A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak balesetek: ha színes foltok jelennek meg a sajton,és kellemetlen, szúrós szaga lesz a finom camembert helyett, akkor selejt!
  9. Az első penész foltok a 3.-4. napon jelennek meg, és 7-10 nap múlva már az egész sajtot fehér takaró kell fedje.
  10. hét után már meg lehet kóstolni, hogy mi a helyzet, de szerintem 3 hét után lesz az igazi.
Megjegyzések
*Ha kihűlés közben a köles sok kókuszzsírt enged ki, érdemes felitatni egy papírszalvétával, mert ahol a kókuszzsír "befedi" a "sajtot", ott a kultúra nem vagy csak később fejlődik ki, azaz foltos lesz a sajtunk.

A kókuszzsír hidegen szilárd, keménnyé teszi a sajtot, ezért - az eredeti camembert sajthoz hasonlóan - fogyasztás előtt 30 perccel vedd ki a hűtőből!
Tápanyag információ
tálalási adag: ¼ sajt (kb. 50g) kalória: 134 kcal zsír: 11 g Szénhidrát: 9 g fehérje: 1.5 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/02/tejmentes-vegan-camembert-sajt/