Levendulás, citromos gluténmentes keksz (IR-barát, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Pecsételhető gluténmentes keksz különleges, levendulás ízben: délutáni kikapcsolódáshoz. IR-barát, vegán recept eritrittel.
Szerző:
Étel típus: keksz
Konyha: gluténmentes, inzulinrezisztencia / PCOS barát, vegán
adag: 20 db
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A eritritet kávédarálóba daráld össze a levendula virággal. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. A szilárd hozzávalókat (köles liszt, tápióka keményítő, levendulás eritrit, citromhéj, só) keverd össze egy tálban.
  3. Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat: kókuszzsír, agávé szirup, víz.
  4. Dolgozd össze alaposan és tedd félre pihenni pár percre.
  5. Gyúrma álagú, puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnod. Ha túl lágy,akkor egy kis köles liszt ha túl kemény, morzsálódós, akkor pár csepp víz segíthet.
  6. Nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle tetszőleges formákat. Bár a tészta könnyen nyújtható, és szilikon lapon, sütőpapír alatt nyújtom: így biztosan nem ragad oda, ahova nem kellene, és kevesebbet kell mosogatnom. A sütőpapírt átteszem a tepsibe.
  7. Süsd a kekszeket 180 fokon kb. 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Megjegyzések
* Helyettesítheted nyírfacukorral, így a szénhidrát-tartalom 7g CH/keksz lesz. Haználhatsz steviát is, ezzel omlósabb lesz a keksz: ¼ kk. stevia por kell, és csak 1 ek. víz!
** Csak jó minőségű levendula virágot használj (gyógyszerkönyvi minőségű, Herbária).
*** Az agávé szirup azért kell, hogy sütés közben megbarnuljanak a kekszek - helyettesítheted vízzel is, de akkor világosak maradnak a kekszek.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 db kalória: 40 kcal zsír: 2 g Szénhidrát: 5g fehérje: 0,5 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/02/levendulas-glutenmentes-keksz/