A földi mandula gumókat öblítsd le és áztasd be legalább 4 órára hideg vízbe (egész éjjel is ehet, ekkor mindenképpen tartsd hűtőben).
Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, földi mandula gumó, só, agar), töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
Szűrd le a leendő tejfölöd.
Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
Öntsd át a fermentáló gép fém tartályába és tedd a fermentáló gépbe indítsd el a joghurt programot. Én az alap beállítást használtam, így 8 órás a program.
Ha nem tudod azonnal hűtőbe tenni, amikor lejár az idő, kapcsold be a hűtő funkciót is!
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!
* Az agar-agar porra csak akkor van szükséged, ha szilárdabb, kanálon megálló joghurtra vágysz. Ki is hagyhatod, így sűrűn folyó, ivójoghurt állagú lesz.
** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt dobozban, a többi kapszulával.)
***Az agávé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
A kész joghurt hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 40 kcal zsír: 1 g Szénhidrát: 6 g cukor: 1,4 g fehérje: 0,7 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/07/novenyi-joghurt-foldi-mandulabol-magmentes-vegan/