Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Igazi laktató, melengető egytálétel hideg napokra: az egyik hagyományos erdélyi bableves kap egy zöld csavart ebben a vegán változatban.
Szerző:
Étel típus: leves, egytálétel
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 6 nagy tányér (3 l)
Hozzávalók
  • 2 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 nagy gerezd fohagyma
  • 2 sárgarépa (összesen kb. 200g egészben)
  • 1 kisebb krumpli (kb. 150g egészben)
  • 500g vágott zöldbab (lehet mirelit)
  • 500g fejtett bab (lehet mirelit)
  • 1 aszalt paradicsom
  • 1 fejessaláta
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 3 tk.
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4-5 csepp folyékony füst
  • 1 ek. tamari szósz*
Elkészítés
  1. Vágd kb. 1x1 centis kockákra a sárgarépákat és a krumplit.
  2. Egy nagyobb (3 literes) leveses fazékban közepes fokozaton forrósítsd fel a kókuszzsírt / olívaolajat. A fokhagymagerezdeket vágd apróra, majd futtasd meg az olajon.
  3. Dobd a kockára vágott répát, krumplit is az edénybe, és kevergesd egy-két percet. Mehet rá a vágott zöldbab is, azzal is kevergesd pár percig.
  4. Öntsd fel a zöldségeket 1,5 liter vízzel (én előre felforralom vízforralóval), tedd bele a fejtett babot, aszalt paradicsomot, sózd, borsozd.
  5. Forrástól számítva főzd kb. 20-25 percig, amíg minden megpuhul és az ízek összefőnek.
  6. Közben mosd meg a salátát és vágd csíkokra, hogy ne a tányérban kelljen vele küzdeni. A kaprot is vágd apróra.
  7. Amikor a zöldségek, bab puhára főttek, dobd a forró levesbe a salátát, kaprot, egészítsd ki még 1-2 pohár forró vízzel.
  8. Keverd össze alaposan, majd mehet bele a folyékony füst, tamari szósz. Fedd le és kapcsold ki a tűzhelyet. Pár perc múlva kóstold meg a levét és igazíts még a füstön, tamarin, sózáson, borsozáson ízlésed szerint.
Megjegyzések
A hagyományos receptet anno mindig tejföllel ettük, ehhez a leveshez kipróbálhatod a legtejfölösebb növényi tejfölöm.

* A tamari szószt kókusz aminora cserélve a recept szójamentes is lesz.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 tányér (0,5 l) kalória: 226 kcal zsír: 3g Szénhidrát: 34g fehérje: 12g
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/11/fustos-bableves-salataval-kaporral-glutenmentes-vegan/