Mindenmentes karácsonyi menü (gluténmentes, vegán, IR-barát)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Gyakorlatilag "önfőző" mindenmentes karácsonyi menü: egészben sült karfiol, zelleres krumplipüré, balzsamos sült zöldségek, vargányaszósz.
Szerző:
Étel típus: főétel
Konyha: gluténmentes, tejmentes, vegán, IR-barát
adag: 6 főre
Hozzávalók
  • az egészben sült karfiolhoz:
  • 1 fej karfiol
  • 6 ek. Deluxe Barolo borral készült paradicsomszósz
  • 2 ek. Deluxe extra szűz olívaolaj borókabogyóval és babérlevéllel
  • ½ kk. Deluxe garam masala fűszerkeverék
  • ½ kk. himalájai só
  • 1 gerezd fokhagyma, átpréselve
  • 1 kk. Deluxe olajban eltett darált csilipaprika
  • a zelleres krumplipüréhez:
  • 750g krumpli (3 jó nagy szem)
  • 500g zeller (1 közepes gumó)
  • kb. 100 ml növényi tej (Joya rizsital)
  • 1 kk. frissen reszelt, kezeletlen citromhéj
  • 2 kk. himalájai só
  • késhegynyi őrölt kurkuma (a szín kedvéért)
  • a balzsamos sült zöldségekhez:
  • 750g Deluxe ünnepi zöldségkeverék
  • 2 ek. Deluxe extra szűz olívaolaj borókabogyóval és babérlevéllel
  • 1 ek. Deluxe modenai balzsamecet
  • 1 fej fokhagyma, ízlés szerint
  • a vargányás szószhoz:
  • 75g Deluxe sós lében eltett vargánya
  • 200g bio barna csiperke, kockákra vágva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, átpréselve
  • 1 kis rozmaring ág levelei
  • 450+50 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. Haas gluténmentes kukoricakeményítő
  • 1 kk. himalájai só
  • frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
  1. Melegíts elő a sütőt 200 fokra.
  2. A karfiolt tisztítsd meg a leveleitől, és vágd vissza a szárát annyira, hogy lefektetve ne billegjen. Keverd össze a máz hozzávalóit: paradicsomszósz, olívaolaj, átpréselt fokhagyma, fűszerek, és alaposan dörzsöld be vele a karfiolt. (Használhatsz szilikon ecsetet is.) Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és addig, amíg a belseje megpuhul, kívül pedig kérgesre sül. Ez mérettől függően kb. 1-1,5 óra.
  3. A zelleres krumplipüréhez tisztítsd meg a krumplit és a zellert, vágd nagyobb kockákra, majd tedd fel főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt főzd puhára, majd szűrd le, és aprítógépben turmixold össze a növényi tejjel, sóval, citromhéjjal.
  4. A zöldségkeveréket alaposan forgasd össze a balzsamecettel és az olívaolajjal, tedd egy tepsibe és süsd addig, amíg pirulni kezd. (Pár percre rákapcsolhatod a grillt is.)
  5. A gombaszószhoz forrósíts olívaolajat egy serpenyőben, majd süsd rajt üvegesre / arany színűre a vöröshagymát és a fokhagymát. Dobd rá a gombákat és kevergesd, amíg kicsit megpirulnak.
  6. Add hozzá a rozmaring leveleket és engedd fel 450 ml zöldség alaplével. Sózd, borsozd. Félrebillentett fedő alatt hagyd rotyogni kb. 15-20 percig. Szűrd le (vagy turmixol össze, lásd feljebb!), a gombás levet öntsd vissza a serpenyőbe, és sűrítsd be az 50 ml zöldségalaplével elkevert keményítővel.
Megjegyzések
Az elkészítésben igény és étrend szerint javasoltam kisebb változtatásokat - pillants bele a "változatok egy témára" bekezdésbe!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 370 kcal zsír: 16 g Szénhidrát: 55 g fehérje: 11 g
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2017/11/mindenmentes-karacsonyi-menu-glutenmentes-vegan-ir-barat/