Mindenmentes lencsesaláta beluga lencséből, kelbimbóval és gránátalmával
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Egyszerű vegán, gluténmentes téli saláta sült zöldségekkel és beluga lencsével - teljes értékű főételként is megállja a helyét.
Szerző:
Étel típus: saláta
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 200 g beluga lencse
  • 250 g kelbimbó (megtisztítva ennyi)
  • 200 g répa (megtisztítva ennyi)
  • 50 g vöröshagyma (megtisztítva ennyi)
  • 2 db szárzeller szár
  • 150 g gránátalma mag
  • 1 db citrom leve
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek tamari szósz
  • 1 ek balzsamecet
  • só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • szárított zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyem, snidling, oregano
Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Sós vízben elkezdjük forralni a lencsét, forrástól számítva nagyjából 20 percig főzzük.
  3. A répát és a hagymát megtisztítjuk és rusztikus darabokra vágjuk (1-1,5 cm x 1-1,5 cm), majd egy nagyobb tálba tesszük.
  4. A kelbimbókat megmossuk, leszedegetjük a felső leveleiket, félbe vágjuk, majd a hozzáadjuk a répás keverékhez.
  5. Két evőkanál olívaolajjal, a citromlé felével, sóval, borssal és a zöldfűszerekkel összekeverjük a zöldségeket.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a zöldséges keveréket, egyenletesen eloszlatjuk. A kelbimbókat úgy helyezzük el, hogy a vágott felük legyen a papíron. 180 fokon puhára sütjük.
  7. Ha a lencse kész, leöntjük a vizét és hozzákeverjük a maradék citromlevet, olajat és a köményt.
  8. Közben kimagozzuk a gránátalmát és felaprítjuk a zellert. Ha kész, ezek is mehetnek a lencséhez.
  9. Ha megsültek a zöldségek, pár perc hűtés után hozzákeverhetjük a lencséhez.
  10. Adjuk hozzá a balzsamecetet és a tamari szószt, keverjük el jól.
  11. Ízlés szerint fűszerezzük, melegen vagy hidegen tálaljuk.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag Szénhidrát: 48,7g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2018/02/mindenmentes-lencsesalata-beluga-lencsebol-kelbimboval-es-granatalmaval/