Tavaszváró marinált sütőtökös saláta
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Nyers télbúcsúztató saláta sütőtökkel, citrussal, magokkal, belülről melegítő fűszerekkel.
Szerző:
Étel típus: saláta
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • Kb 40 dekás darab sütőtök
  • A marinádhoz:
  • 1 nagyobb narancs facsart leve
  • 2 evőkanál vörösborecet vagy almaecet
  • 1 fokhagyma
  • 1 kicsi vöröshagyma
  • Körömnyi gyömbér
  • Pár csepp citrom
  • 1-2 tk xilit vagy eritrit
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 tk szezámolaj, ha épp kéznél van
  • 2-4 levél szárított zsálya, vagy 1 bő tk morzsolt
  • 1 kis ágacska kakukkfű, vagy 1 tk szárított és morzsolt
  • 1 bő tk csombor (borsikafű)
  • A saláta improvizatív, de ezek biztos, hogy szeretnek benne lenni:
  • Kb 10 dkg salátakeverék
  • Kb 5 dkg lilakáposzta vékony csíkokra vágva
  • 1 narancs “filézve”, kockázva
  • Fél gránátalma magja
  • Maréknyi mag (tökmag, napraforgómag, szezámmag - a sütőtök magja is használható)
  • Még olívaolaj, ha igényli
Elkészítés
  1. A marinádhoz a zöldségeket a lehető legapróbbra vágom, a szószt egy zárható dobozban készítem el. A sütőtököt mosom, kimagozom, hámozom, apró kockákra vágom, és a marinádba forgatom, összerázom, és legalább fél napig hagyom őket barátkozni.
  2. Összeállítom a salátát, beleforgatom a marinált sütőtököt. A magokat serpenyőben megpirítom (ha a sütőtöknek is volt magja, azt érdemes megsütni), és a salátára szórom.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag Szénhidrát: 30g CH
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2018/03/tavaszvaro-marinalt-sutotokos-salata/