Füstös - "sajtos" pirított csicseriborsó: gluténmentes, vegán, IR-barát nasi
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
A pirított csicseriborsó a egyik kedvenc sós nassolnivalóm: ropogós, fűszeres, tápláló, eltelít és gluténmentes, vegán nasi létére tele van teljes értékű fehérével.
Szerző:
Étel típus: nassolnivaló
Konyha: gluténmentes, vegán, IR-barát
adag: 8 adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  2. A csicseriborsót öblítsd le egy szűrőben és borítsd ki egy konyharuhára. Finoman itasd fel a nedvességet.
  3. Tedd a csicseriborsót egy keverőtálba, szórd rá a fűszereket és alaposan forgasd át.
  4. Add hozzá a folyékony ízesítőket: tamari/amino szósz, folyékony füst, újra keverd át.
  5. Kanalanként szórd rá az élesztőpelyhet, és alaposan forgasd át. A végére fűszerekkel és élesztőpehellyel egyenletesen bevont gömböcskéket kell kapnod.
  6. Terítsd szét a csicseriborsó szemeket egy rétegben egy sütőpapírral kibélelt tepsiben.
  7. Süsd 180 fokon kb. 45 percig, amíg ropogós lesz. Közben 10-15 percenként alaposan keverd át, mert a szélén lévő szemek hamarabb sülnek.
  8. Hagyd kihűlni a sütőben, így ropogósabbak lesznek.
  9. Sokan azt mondják a pirított csicseriborsóról, hogy csak aznap, frissen az igazi, úgyhogy lehet, hogy velem van a baj, de én 2-3 na múlva is ropogósnak találom, pedig nem is zárt dobozban, hanem csak simán egy tányéron tartom a konyhapulton. Az azért igaz, hogy frissen a legeslegropogósabb. :)
Megjegyzések
Ez igazából egy dupla adag, de annyira szeretem, hogy szerintem nem érdemes elaprózni. :)
A fűszerezésen ízlésed szerint bárhogy variálhatsz: a lényeg a füst és az élesztőpehely, ezen kívül csupa olyan dolgot tette hozzá, ami nélkül nem tudom elképzelni a csicseriborsót. :)
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 114 kcal zsír: 1,9 g Szénhidrát: 19 g fehérje: 6 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2018/05/fustos-sajtos-piritott-csicseriborso/