Vegán kolbászkrém (gluténmentes)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Húsmentes, vegán kolbászkrém. Rakott ételekbe is szuper opció - "vegán kolbász".
Szerző:
Étel típus: kence, szendvicskrém
Konyha: vegán, gluténmentes
adag: egy bögrényi, kb. 8 szelet kenyérhez
Hozzávalók
  • 1 konzerv vörösbab (bolti vagy házi)*
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. olívaolaj vag kókuszzsír**
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. paprikakrém ("Anna" vagy "Pista")
  • 1 kk. őrölt paprika
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • ½ kk. fokhagyma por
  • ½ kk. őrölt kömény
  • 1 kk. római kömény
  • 2 kk. folyékony füst***
Elkészítés
  1. Vágd apróra a vöröshagymát és kezdd el sütni az olajon.
  2. Közben a fűszereket keverd össze egy kis tálban (mindent a bab kivételével) - így egyszerűbb lesz egy mozdulattal beleborítani a serpenyőbe.
  3. Amikor a hagyma üveges, add hozzá a fűszeres keveréket, és forrósítsd fel, amíg jó illata lesz.
  4. Tedd a serpenyőbe a leszűrt babot is, jól keverd át. Ha szárazabb kencét szeretnél, vagy "kolbászmorzsa" lesz pl. paprikás krumpliba, akkor süsd egy kicsit tovább.
  5. Tedd az egészet aprítógépbe és turmixold ízlés szerint "morzsásra" vagy krémesre. (Ha nincs aprítód, villával is össze tudod törni.)
Megjegyzések
* Amikor időm engedi, beáztatok és másnap puhára főzök 500g vörösbabot, majd 4 részletben befőttes üvegben dunsztolom vagy beteszem a fagyasztóba. Ebből egy adag kb. megfelel egy bolti konzervnek.

** Ha olajmentesen szeretnéd készíteni, zsiradék helyett használhatsz néhány evőkanál zöldségalaplevet vagy akár vizet is.

*** Ha nincs folyékony füstöd, használhatsz füstölt paprikát a sima őrölt paprika helyett. (Nem lesz ugyanolyan füstös, de azért finom így is.)
Tápanyag információ
tálalási adag: teljes adag kalória: 380 kcal zsír: 2,5 g Szénhidrát: 74 g fehérje: 28 g
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2018/11/vegan-kolbaszkrem-glutenmentes/