Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Mézeskalács ízesítésű növényi tej ital kávéhoz, vagy csak úgy.
Szerző:
Étel típus: növényi tej ital
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 1,3 L
Hozzávalók
  • 1½ mérőpohár kesudió (75g)
  • ½ mérőpohár jázmin rizs (25g)
  • ½ kk. stevia por
  • ½ kk. himalájai só
  • 1 kk. mézeskalács fűszer
  • a mézeskalács fűszerhez:
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 ek. őrölt szegfűszeg
  • 1 egész csillagánizs
  • ½ kk. őrölt gyömbér
  • ½ kk. őrölt kardamom
  • ¼ kk. szerecsendió
  • a tetejére szórásnak:
  • 2db száraz mézetlen kalács
  • ¼ kk. őrölt szerecsendió
Elkészítés
  1. Kávé/fűszerdarálóban őröld össze a hozzávalókat. Pár darab mázzal be sem vont mézeskalácsot kint hagytam néhány napra a konyhapulton és kávédarálóban összeőröltem morzsásra kevés szerecsendióval a szóráshoz.
  2. A tej elkészítéséhez tegyél minden hozzávalót növényi tejkészítő automatába, töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. Szűrd le.
  3. Melegíts meg egy bögrényit a tej-alapból, főzz bele egy finom kávét, a tetejét díszítsd kókuszkrémből felvert "tejszínhabbal", és mindenmentes mézeskalács-szórással (lásd hozzávalóknál).
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 50 kcal Szénhidrát: 5g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2015/12/mezeskalacs-latte-novenyi-tej-alap-hazilag-vegital/