"Tucatjó" tápláló téli leves
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Rettentően tápláló téli leves minden földi jóval, ami a "napi tucat" ajánlásból egy tál levesbe sűríthető. Egyszerű, gluténmentes, vegán recept.
Szerző:
Étel típus: leves
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 5 liter (10 tányér)
Hozzávalók
  • 250g bab (pinto bab, vörös vese-, ahogy tetszik)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 aszalt paradicsom
  • 3 sárgarépa (kb. 500g)
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb cékla (vagy egy nagy fele, kb. 300g)
  • ¼ fej kelkáposzta (kb. 500g)
  • kb. 120g spenót levél (mirelit)
  • ⅛ bio citrom
  • 1 kisebb cukkini
  • ¼ tk. kurkuma
  • 2 tk. *
  • 1 tk. folyékony füst*
  • tamari szósz* (szója!)
Elkészítés
  1. A babot előző éjjel áztasd be. Másnap öblítsd le, és főzd puhára.
  2. A fokhagymát, aszalt paradicsomot, sárgarépát, gyökeret, céklát, kelkáposztát is vágd kockákra/csíkokra és tedd egy jó nagy (5 literes) leveses fazékba.
  3. Öntsd a lábosba a főtt babot is, a főzőlével együtt. Tedd a tetejére a spenótot és a félbe vágott cukkinit.
  4. Öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi (nekem mindig színültig tele a fazék), forrald fel, majd csavard le a tűzhelyet kis fokozatra, és elfedve hagyd főni, amíg minden megpuhul. (Min. fél óra, de lehet több is.)
  5. Vegyél elő egy turmixgépet, és tedd bele a főtt cukkinit, a citrom gyümölcshúsát és egy kis körömnyi darabot a héjából is, a kurkumát, és ha szeretnéd, a folyékony füstöt is. Turmixold össze alaposan és keverd bele a még forró levesbe.
  6. Kész! Frissen is isteni, de másnapra még finomabb. :) Mi a tányérban szoktuk még ízesíteni egy kis tamari szósszal.
Megjegyzések
* Ízlé szerint, el is hagyhatóak.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 tányér kalória: 150 kcal zsír: 0.5 g Szénhidrát: 30 g fehérje: 8 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2019/01/tucatjo-taplalo-teli-leves/