Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Egyszerű gluténmentes vegán kenyér otthon: teljes kiőrlésű alapanyagokból, hozzáadott olaj és rizsliszt nélkül.
Szerző:
Étel típus: kenyér
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 590 g / egy 20 cm-es forma
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Az élesztőt keverd el a langyos vízben.
  2. Mérd össze a zabpelyhet, a liszteket és a sót (ha használsz) egy tálban.
  3. A bolhafűmaghéjat és a darált lenmagot keverd bele az élesztős vízbe.
  4. Robotgéppel dolgozd össze a liszteket a folyadékkal.
  5. Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe és mehet a sütőbe.
  6. Régen ilyenkor kelesztettem és vártam, de idővel rájöttem, hogy gyorsabban és szellősebb kenyérhez jutok a következő módon: a sütőformát egy kis tálka vízzel beteszem a (hideg!) sütőbe. Beállítom légkeveréssel 190 fokra, 60 percre időzítve. Kb. 10-15 perc alatt melegszik fel, addig kel, gőzölődik a kenyér és így sokkal mutatósabb lesz, mint előre kelesztve. :)
  7. Ha lejárt a sütés, vedd ki, és kihűlve szeleteld. Hűtőben tartva 5 napig biztosan jó.
Megjegyzések
Ez a mennyiség egy 20 cm-es püspökkenyér formához való. Én háromszoros mennyiséget sütök egyszerre, mert pont befér a sütőbe egy kis tál vízzel együtt.

A köles- és hajdinaliszteket darálhatod kávédarálóban is otthon, egész gabonából: kölesből és hajdinából.

*Ropogósabbá teszi a kenyér héját, de ki is hagyhatod, ha épp nincs otthon.

Mióta a teljes értékű növényi étrendet követjük, csökkentettük a sófogyasztásunkat is, de (még?) nem hagytuk el teljesen. Ennyi sót tettem volna bele még a változtatás előtt, de már az is sótan volt az átlag ízlésnek. :)
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 198 kcal zsír: 3,2 g Szénhidrát: 37 g rost: 5,2 g fehérje: 7,1 g
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2019/03/mindenmentes-zabos-cipo-glutenmentes-rizsmentes-olajmentes-vegan/