Rakott kel (tejmentes, vegán)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Rakott kel mindenmentesen: tejmentes, növényi alapú (vegán) recept.
Szerző:
Étel típus: egytáltétel, rakott
Konyha: gluténmentes, vegán, növényi alapú
adag: 6 adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A kelkáposztát mosd meg és főz meg egészben, kb. 15 perc alatt. Ha nem fér be a lábosodba, el is negyedelheted. Vigyázz, hogy ne főzd túl, mert akkor elszakadnak a levelei!
  2. Mosd át a kölest és tedd fel főni másfélszeres mennyiségű vízben. Ha felforrt, fedd le és lassú tűzön főzd puhára.
  3. Egy kisebb lábosban melegíts egy kiskanál kókuszzsírt, és süsd rajta üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Dobd rá az apróra vágott répát, zellert is, picit forgasd át, majd tedd hozzá az alaposan mosott vörös lencsét, és engedd fel annyi vízzel, amennyi bő két ujjnyira ellepi. Ha felforrt, fedd le lassú tűzön főzd puhára kb. 20 perc alatt. Párszor nézz rá, mert a lencse felszívja a vizet, és pótolni kell. Ízesítsd kurkumával, tamari szósszal.
  4. Készítsd el a "tejfölös" szószt: a növényi tejbe keverd el az élesztőpelyhet és a fekete sót.
  5. Rakd össze a rakott kelt: egy hőálló tál alját béleld ki kel levelekkel, erre rétegezd a kölest, vöröslencsét, majd újra leveleket. Öntsd nyakon a növényi tejjel, és süsd légkeveréssel 180 fokon, amíg kicsit megpirul a teteje: 45-50 percig.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 330kcal zsír: 2,6 g Szénhidrát: 61 g rost: 21 g fehérje: 16 g
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2019/04/rakott-kel-tejmentes-vegan/