2-3 ek. olívaolaj vagy kb. 50 ml víz vagy bab/szója főzőlé
Elkészítés
Előző este áztasd be a szója- vagy fehérbabot, másnap szűrd le, és tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Amikor felforrt, fedd le és lassú tűzön főzd puhára (kb. 50-60 perc). (Ha erre nem érsz rá, használhatsz konzervet is, kb. 220-250g babot.)
Vágd apróra a hagymát, pórét, aszalt paradicsomot, répát.
A pici olajon kezdd el sütni a hagymát, majd amikor aranyszínű, dobd rá a pórét, aszalt paradicsomot, és kevergesd, amíg a póré megfonnyad. Ekkor dobd bele a répát is és kevergesd még 1-2 percig. Ha időközben le akarnak sülni a zöldségek, önts alá 1-2 evőkanál vizet.
Amikor a répa is megpuhult, tedd a zöldségeket turmixgépbe a leszűrt szójával/babbal és az almaecettel, borssal, sóval, fűszerekkel, darált lenmaggal együtt, és turmixold krémesre. Elég sűrű, ezért többször is szünetet kell tartani, de tarts ki, mert pár perc alatt elkészül!
Kb. fél deci vízzel szoktam hígíthatod, hogy könnyebb dolga legyen a turmixépnek, de ne többel, mert túl híg lesz! Hűtőben 2 napig biztosan eláll.
Megjegyzések
A tápértékeket szójával és hozzáadott 3 ek. olívaolajjal számoltam, mert ennek az íze hasonlít leginkább az eredetire. Egyébként még így is durván feleannyi zsír van a házi változatban a boltihoz képest! Babbal és olaj nélkül készítve még kevesebb zsír és több szénhidrát lesz benne.