Gluténmentes kovászos kenyér (teljes kiőrlésű)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Gluténmentes kovászos kenyér (teljes kiőrlésű) sütése otthon, lépésről lépésre.
Szerző:
Étel típus: kenyér
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 650g
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A gluténmentes kovászt a tészta összeállítása előtt 24 órával vedd ki a hűtőből, és 8-10 órával használat előtt etesd meg.
  2. Ha egész gabonákat használsz, őröld meg kávédarálóban, minél finomabbra. Őröld meg a bolhafűmaghéjat is.
  3. Mérd egy nagyobb tálba a liszteket, a bolhafűmaghéjat és a sót. Keverd össze.
  4. A közepébe készíts egy kis krátert, ebbe öntsd a vizet, majd tedd bele a kovászt is, és alaposan dolgozd össze: elég egy kanállal jól összekeverni, vagy ha többszörözöd a receptet, használj robotgépet.
  5. Tiszta konyharuhával letakarva hagyd állni 2 órát, majd tedd sütőformába, és abban keljen 10-12 órát (egész éjjel). (Ehhez a mennyiséghez 20 cm-es kerek tortaformát használok.)
  6. Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 250 fokra. Amikor forró, mehet be a kenyér, és tegyél mellé egy kis tálban kb. 1,5 dl vizet is.
  7. Állítsd a hőfokot 230 fokra, légkeveréssel, és süsd 60 percig.
  8. Rácson hagyd kihűlni, és még forrón permetezd le vízzel a kenyeret! (Ettől lesz jó ropogós a kérge.) A vizes kezeddel is megsimogathatod (villámgyorsan és nagyon óvatosan), vagy rendszeresíthetsz erre egy spricnis flakont.
  9. A szeleteléssel várd meg, amíg teljesen kihűl. (Tudom, nehéz ügy... :D )
Megjegyzések
Egy ekkora cipó nálunk egy nap alatt elfogy, ezért elkezdtem háromszoros mennyiséget sütni: így egyszerre 2kg kenyeret sütök, ami (majdnem) elég 3 napig. 150g kovászt etetek 150g liszttel és 150g vízzel, ebből 150g megy vissza a hűtőbe, és a maradék 300g-ot használom a sütéshez, így nem kell eldobni belőle semmit. Mindenből háromszoros mennyiséget használok, és 26 cm-es formában sütöm.
A kész kenyeret elfelezem, és erre a vágásra merőlegesen szeleteljük, így a szélső szelet sem lesz szikkadt.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 201 kcal zsír: 2,8g Szénhidrát: 37,5g rost: 6,5g fehérje: 7,6g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2020/03/glutenmentes-kovaszos-kenyer-recept/