Egyszerű dahl
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Dahl - indiai lencsés egytálétel egyszerűen. Teljes értékű növényi étel a kamrából.
Szerző:
Étel típus: dahl
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 200g lencse ("sima" vagy zöld lencse, de ha nincs otthon, vörös lencse is jó)
  • 200g jázmin rizs
  • 1 kk. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 centis friss gyömbér darab lereszelve vagy ¼ kk. őrölt gyömbér
  • ½ kk. őrölt kömény
  • ½ kk. curry por
  • ½ kk. őrölt kurkuma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 nagy csokor friss koriander vagy petrezselyem (ha egyik sincs, egy kis mirelit spenót is megteszi)
Elkészítés
  1. A lencsét áztasd be éjszakára, de legalább 3 órára. Ha elfelejtetted, az sem - tovább kell majd főznöd, mire megpuhul.
  2. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát pirítsd meg az olívaolajon/kókuszzsíron, vagy olajmentes változathoz használj 1-2 ek. vizet olaj helyett, vagy sütőben, egészben sült hagymát.
  3. Amikor szép arany színű, dobd rá a fűszereket, és kevergesd, amíg illatozni kezdenek.
  4. A lencsét szűrd le és tedd a lábosba a fűszeres hagymához. Engedd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és főzd lassú tűzön, fedő alatt, amíg megpuhul. Ez kb. 20 perc, ha éjjel áztattad a lencsét.
  5. Addig főz meg a rizst is másfél-kétszeres mennyiségű vízben, lassú tűzön, fedő alatt, kb. 12 percig. A felesleges vizet öntsd le, ha van.
  6. Amikor megpuhult a lencse, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a finomra aprított zöldfűszert.
Megjegyzések
A fűszerezést ne vedd nagyon szigorúan: ha valami nincs, hagyd ki vagy használj mást, ami szeretsz, és belefér a currys ízvilágba (pl. római kömény, mustármag).
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 374 kcal zsír: 1,9 g Szénhidrát: 74 g rost: 16 g fehérje: 17 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2020/05/egyszeru-dahl/