Cukormentes bodzaszörp (bodza ital)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Cukormentes bodzaszörp otthon, egyszerűen.
Szerző:
Étel típus: ital
Konyha: cukormentes
adag: 5 l
Hozzávalók
  • kb. 1-1,5 liter bodza virág
  • 200g nyírfacukor
  • 2 bio citrom leve
  • ½ bio citrom reszelt héja
  • 5 liter szűrt vagy forralt és lehűtött víz
Elkészítés
  1. A bodza virágok gyűjtésekor figyelj arra, hogy tiszta helyről szedd, és minél tisztábbak legyenek (rovarok, csigák!). A virágokat minél kevesebb rázogatással hozd haza, és nem kell őket megmosni! A rázással és a mosással is értékes virágport, ízanyagokat veszíthetsz.
  2. Ha nem szűrt vizet használsz, akkor forrald fel a nyírfacukorral és várd meg, amíg teljesen kihűl! (Szűrő alatt nem a vízszűrő kancsókat, hanem komolyabb szűrő berendezéseket értek, amik nem engedik át a baktériumokat.)
  3. Tedd valamennyi hozzávalót egy nagy befőttes üvegbe, takard le a száját egy tányérral, és hagyd állni 72 órán át. A virágokat szorítsd le, hogy a víz alatt maradjanak! (Pl. szívószállal vagy hurkapálcával.)
  4. Minden nap keverd meg egyszer alaposan egy tiszta fakanállal.
  5. A harmadik napon szűrd le és fogyasztásig tartsd a hűtőben!
Megjegyzések
Nem kell hígítani!
Tápanyag információ
tálalási adag: 2,5 dl (egy pohár) kalória: 25 kcal Szénhidrát: 10 g cukor: 0 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2020/05/cukormentes-bodzaszorp-bodza-ital/