Citromos, kurkumás lencseleves (vegán, TÉNÉ)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Tápláló egyszerűen elkészíthető téli leves a teljes értékű növényi étrend és a napi tucat jegyében.
Szerző:
Étel típus: leves
Konyha: vegán, TÉNÉ
adag: 4
Hozzávalók
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb répa (kb. 200g)
  • 300g lencse ("sima" zöld lencse)
  • ½ tk. őrölt kurkuma
  • só, bors ízlés szerint
  • 150g leveles spenót (fagyasztott)
  • ½ (bio!) citrom leve és körömnyi héja
  • fél pohár krémsajt/kesutejszín*
Elkészítés
  1. A lencsét öblítsd le és áztasd be.
  2. A hagymákat vágd minél apróbbra, a répát is vágd vékony szeletekre vagy apró kockákra.
  3. -3 ek. vízen párold meg az apróra vágott hagymákat. Amikor kezd lepirulni, add hozzá a kurkumát, várj pár másodpercet, majd mehet rá a répa és egy bögre víz.
  4. Szűrd le a lencsét és tedd a lábosba. Engedd fel annyi vízzel, ami két ujjnyira ellepi. Amikor felfőtt, fedd le és főzd lassú tűzön kb. 25 percig. Közben néha keverd meg, és szükség szerint pótold a vizet!
  5. Amikor a lencse már megpuhult, dobd a levesbe a spenótot, az apróra vágott vagy reszelt citromhéjat és a citromlevet is.
  6. Kóstol meg és igazíts a fűszerezésen.
  7. Vegyél ki egy merőkanál forró levet, és habverővel keverd simára a krémsajttal vagy kesutejszínnel. Keverd bele a levesbe. Kész!
Megjegyzések
* A házi krémsajtot helyettesítheted kesutejszínnel: 75g kesudiót áztass be éjszakára (vagy min. 30 percre forró vízbe) és turmixold simára egy bögre (kb. 240 ml) vízzel.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 339 kcal zsír: 2,63 g Szénhidrát: 58 g rost: 26 g fehérje: 23 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2021/01/citromos-kurkumas-lencseleves-vegan-tene/