Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Olajmentes majonéz, ami pont olyan, mint az anyukám házi majonéze! Tojásmentes, vegán, teljes értékű növényi étrendbe illeszthető recept.
Szerző:
Étel típus: szósz, dresszing, mártogatós
Konyha: tojásmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 1,3 liter
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A babot áztasd be éjszakára, vagy legalább egy pár órára.
  2. A babot és a kesudiót tedd a növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig (1,3 liter) és indíts el egy tejfőző programot.
  3. Amikor lejárt, várj, amíg kicsit kihűl, majd add hozzá az ecetet, csipet kurkumát és a fekete sót, alaposan turmixold össze és még melegen töltsd szét befőttes üvegekbe és zárd le.
  4. VAGY Ha nincs tejfőződ, akkor érdemes a kesut is áztatni.
  5. Főzd meg a babot, és még forrón turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozd krémesre a kesudióval úgy, hogy a bab főzőlevével öntöd fel, amennyire kell a kívánt állag eléréséhez. (Számíts rá, hogy kihűlve kicsit sűrűbb lesz.)
  6. Várd meg, amíg már nem tűzforró, és akkor keverd bele az ecetet, csipet kurkumát és a fekete sót: javaslom, hogy a receptben szereplő mennyiség felével kezdd, és kóstold meg! (Így kevesebb vizet vesz fel, és várhatóan kevesebb is elég lesz.)
  7. Még melegen töltsd szét befőttes üvegekbe és zárd le.
Megjegyzések
Ha még melegen befőttesüvegbe töltöd, és lezárva hűtőben tartod, akkor hűtőben akár két hétig is eláll. (Tovább nem próbáltam.)

A tápérték adatok a tejfőzős változatra vonatkoznak!

Ha nem használ(hat)sz kesudiót, akkor helyettesítheted napraforgó maggal, de ebben az esetben ne főzd tejfőzőben, hanem turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozz (tejfőzőben a napraforgótól zöld lesz az egész).
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 68 kcal zsír: 3,4 g Szénhidrát: 7,2 g rost: 1,4 g fehérje: 3,2 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2021/04/olajmentes-majonez-tojasmentes-vegan-tene/