Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Finomfőzelék - az egyik legfinomabb főzelék egyszerű hozzávalókból. Gluténmentes, vegán, teljes értékű növényi étrendbe illő recept.
Szerző:
Étel típus: főzelék
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 4
Hozzávalók
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ½ tk. füstölt paprika (elhagyható, én nagyon szeretem)
  • 2-3 répa (300 g)
  • 1 nagy vagy 2 kicsi karalábé (300 g)
  • 450g zöldborsó (lehet mirelit is)
  • 1 közepes krumpli
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés
  1. Vágd apróra a hagymákat, kockára a répát és a karalábét. A krumplit hámozd és negyedeld.
  2. A hagymákat süsd aranyszínűre pár csepp olajon vagy 1-2 evőkanál vízen/zöldségalapleven.
  3. Dobd a hagymákra a füstölt paprikát, és keverd pár másodperig, majd mehet a lábasba a répa, borsó, karalábé, és keverd össze őket.
  4. Öntsd fel kb. félig vízzel, sózd, borsozd ízlés szerint. A krumplit nyomkodd a lábos oldalához, hogy majd könnyen megtaláld.
  5. Fedd le és forrástól számított 25 percig főzd.
  6. Amikor minden megpuhult, vegyél ki két merőkanálnyit a főzelékből, úgy, hogy a krumpli benne legyen, tedd hozzá a megmosott petrezselymet és turmixold össze alaposan. (Figyelj rá, hogy a turmixod bírja-e a forró dolgokat!)
  7. Az összeturmixolt részt öntsd vissza a többihez, keverd össze alaposan, és kész.
  8. (Ha túl híg lett, keverj bele 2 evőkanál darált lenmagot és hagyd állni egy kicsit.)
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 153 kcal zsír: 0,7 g Szénhidrát: 31 g rost: 11 g fehérje: 8,2 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2021/06/finomfozelek-glutenmentes-vegan-tene/