Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Mindenmentes (hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, mag-, élesztő- és szójamentes) répatorta teljes értékű növényi alapanyagokból.
Szerző:
Étel típus: desszert
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 10
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
  2. Keverd össze a szilárd hozzávalókat: zabpehelyliszt, hajdinaliszt, szódabikarbóna.
  3. A következő hozzávalókat tedd turmixgépbe: növényi tej, datolya, citromhéj, fűszerek, nádmelasz, almaecet, útifűmaghéj, és turmixold össze jó alaposan.
  4. A répát reszeld le sajtreszelőn, vagy tedd aprítógépe és aprítsd egészen apróra.
  5. A folyékony hozzávalókat öntsd a lisztekhez, dobd rá a répát is, és laposan keverd össze: egyenletesen keveredjen el, de utána már ne keverd tovább, mert csak kiengeded belőle a bubikat. :)
  6. Tedd a tésztát 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 60 percig.
  7. A tetejére való krémhez keverd össze a krémsajtot a sziruppal és a citromhéjjal, majd kend a sütemény tetejére, amikor kihűlt.
Megjegyzések
* A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.

** Az agávé szirup bármilyen világos színű sziruppal/édesítővel helyettesíthető. (Ide a sötét színe miatt nem használtam datolyát.)

A tápanyag táblázatban szereplő cukor tartalom természetesen előforduló cukor.

Több infót a helyettesítésekről lásd a bejegyzésben!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 142 kcal zsír: 1,9 g Szénhidrát: 29 g cukor: 12 g rost: 3,6 g fehérje: 4,1 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2021/10/mindenmentes-repatorta-glutenmentes-vegan-tene/