Kókuszjoghurt, élőflórás (tejtermékmentes, vegán recept)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Kókuszjoghurt házilag: egyszerű hozzávalókból, élőflórás, tejtermékmentes, vegán finomság.
Szerző:
Étel típus: vegán tejtermék
Konyha: gluténmentes, tejtermékmentes, vegán
adag: 2 csésze
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A kókusztejet/krémet forrósítsd fel a választott édesítővel. Várd meg, amíg kb. 50 fokosra hűl. (Nem használtam hőmérőt, az 50 fok kb. az, amit kézzel jól meg tudsz fogni, de jóval melegebb, mint kézmeleg.)
  2. Készítsd elő a sűrítőanyagot, ha használsz: az agar-agar port forró, a zselatint hideg vízben kell feloldani.
  3. Amikor a kókusztej visszahűlt, keverd bele a sűrítőanyagot és a probiotikus port: görgetve nyisd szét a kapszulákat.
  4. Öntsd át a leendő joghurtodat befőttesüveg(ek)be, majd bugyoláld körbe, hogy ne fázzon és legalább 8, de inkább 16 vagy akár 24 óráig is tartsd meleg helyen. Az ideális hőfok 50 C körül lenne - én a sütőm kiolvasztó funkcióját használtam. (Nem akartam folyamatosan, éjszakára bekapcsolva hagyni, így napközben ki-be kapcsolgattam, miközben kóstolgattam a művemet.)
  5. Eleinte édeskés ízű a joghurt a méztől, majd ahogy a baktériumok elfogyasztják a cukrokat és tejsavat termelnek helyette, egyre "joghurtosabb" lesz. Ha már elégedett vagy a joghurt érettségével, a meleg helyről tedd hűtőbe legalább 6 órára, hogy az érés leálljon és a joghurt besűrűsödjön.
Megjegyzések
A mézet/ cukrot/ kókuszcukrot itt nem édesítőszerként használom, hiszen egyébként cukormentes étrendhez nem is ajánlom: azért kell, hogy a bacik jól érezzék magukat. :)

A Rapunzel bio kókusztejben nincsen sűrítőanyag, így ebből a joghurt is hígabb lett: kb. mint egy kefir vagy egy sűrűbb ivójoghurt. Az ízében nem dominált a kókusz, inkább olyan volt, mint egy kókuszos ivójoghurt. A kókuszkrémből készült állaga szinte megütötte a görög joghurt színvonalát, és persze "kókuszosabb" is lett.

A belinkelt probiotikus kapszula segédanyagként rizslisztet tartalmaz, így glutén- és laktózmentes (a nyomokban tartalomra nem kérdeztem rá). A kapszulatok zselatinból készül, ezért nem vegán termék.

Tipp! Ha kókusztejből készíted, ami a konzervben is szétvált, akkor a joghurt is szét fog elegyedni érés közben. Keverd össze egy tiszta (!) kanállal, és tedd kb. 30 percre a mélyhűtőbe és csak ezután a hűtőbe, hogy a sűrítőanyag gyorsan megkössön, így a joghurtod homogén lesz.

A linkelt hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosította számomra.
Tápanyag információ
kalória: 330 kcal/csésze Szénhidrát: 6-8g CH/csésze
Recipe by Nóri mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2015/06/kokuszjoghurt-elofloras-tejtermekmentes-vegan-recept/