Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
 
Előkészület
Főzési idő
Össz. idő
 
Gluténmentes kovászos kenyér vörös lencsével, zab nélkül, kölesmentes opcióval. TÉNÉ recept.
Szerző:
adag: 460 g
Elkészítés
  1. A kovászt etesd meg 1-2 órával előre. Ha egész gabonákkal dolgozol, akkor a lencsével együtt őröld meg őket kávédarálón vagy házi malomban.
  2. Az útifűmaghéjat és a sót keverd el a vízben, majd addig kevergesd, amíg sűrű zselét kapsz. Ekkor keverd el benne a kovászt is.
  3. A liszteket keverd össze egy nagy tálban, majd dolgozd össze a kovászos keverékkel. Elkezdheted robotgéppel is, de a vége úgyis az lesz, hogy kézzel gyúrod, dagasztod.
  4. Konyharuhával letakarva pihentesd fél órát, majd formázz belőle cipót: lisztezett felületen kézzel nyújtsd ki egy kicsit, majd tekerd fel igény szerint kerek vagy hosszúkás cipót formázva.
  5. Keleszd konyharuhával letakarva 4 órát meleg helyen (pl. világításra kapcsolt sütőben).
  6. A sütőt melegítsd elő 250 fokra, majd ha betetted a kenyeret, akkor vedd vissza 220 fokra, és légkeveréssel süsd 50 percet. Sütés előtt vághatsz bele szép mintákat - akár sokkal bátrabban is, mint ahogy én tettem ezen a cipón. :)
  7. Kész! Akkor vágd meg, ha már tényleg kihűlt. ;)
Megjegyzések
*Kölesmentes opció: a köles helyett használhatsz zablisztet (ehhez több folyadék fog kelleni), barna rizslisztet, vagy kb. bármilyen számodra szimpatikus gluténmentes lisztet, ami egész gabonából készül.

Ha nem akarok cipót formázni, akkor ennek a mennyiségnek a háromszorosát sütöm (250g gabonák +900g víz +200g kovász), 5 ek. útifűmaghéjjal. Így a robotgép is boldogul vele, de nem lesz kézzel formázható (túl híg). Ilyenkor 26 cm-es formában sütöm.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 193 kcal zsír: 1,8 g Szénhidrát: 37 g rost: 9,7 g fehérje: 8,9 g
Recipe by Nóra mindenmentes konyhája at https://www.mindenmentes.hu/2022/02/voroslencses-kovaszos-cipo-glutenmentes-tene/