Hosszú utat jártam be a 160 gramm szénhidrátos IR-étrendtől a glutén- és tejmentes, vegetáriánus étkezésen át, a teljes értékű növényi étrendig. Évekbe telt, mire megtaláltam a választ minden felmerülő kérdésemre ezzel kapcsolatban. Úgy érzem, most már “megérkeztem” és szeretném megosztani a tudásom másokkal is, akik ezt az utat keresik. Összeállítottam egy online kurzust, amivel rendszerezetten átadom a tudásom, tapasztalatom a teljes értékű növényi étrendről, hogy Neked ne kelljen évekig keresned... A jelentkezési lapot az oldal alján találod.
Mit adhat ez a program?
Tudást.
Azt szeretném átadni, hogyan tudjuk az optimális egészséghez szükséges valamennyi tápanyagot növényi forrásokból fedezni, itt, Magyarországon.
Ehhez a kurzus során áttekintjük, hogy
- milyen valós előnyöket várhatunk a teljes értékű növényi étrendtől? (Nem csak az egészségünkkel kapcsolatban.)
- Melyek a testünk valós igényei a makro- és mikro tápanyagokat tekintve?
- Hogyan tudjuk ezeket a szükségleteinket növényi forrásokból fedezni?
- Sok egyszerű receptet, receptötletet mutatok majd, amelyekhez nem lesz szükséged semmilyen “egzotikus” hozzávalóra.
Minden tudásommal szeretnélek segíteni az utadon, ezért:
- a program tartalmaz útmutatást egy egészség felméréshez, amellyel Te magad tisztába kerülhetsz a jelenlegi egészségi állapotoddal, és nyomon követheted a változás hatásait.
- Arról is szó lesz, hogy mire számíthatsz a kezdeti időszakban, ha elszánod magad a változásra, és hogyan tudod kezelni az esetleg felmerülő nehézségeket?
- A kurzus nem ér véget a tudásanyag átadással: a zárt Facebook csoport továbbra is aktív!
Egyszerű
Kifejezetten arra törekedtem, hogy az ételek, amelyeket példaként mutatok, faék egyszerűségűek legyenek, és szinte minden hozzávalót meg tudj vásárolni a piacon vagy egy jó zöldségesnél, hogy minél könnyebb legyen elindulnod! (A gabonák, fűszerek kivételével.) Mivel én gluténmentesen eszem, minden recept gluténmentes (zabot tartalmazhat), de adok útmutatást azoknak is, akik másként (nem gluténmentesen, vagy zab nélkül) étkeznek.
Inzulinrezisztenciával is
Saját érintettségem miatt is, sokat foglalkoztam az inzulinrezisztenciával. A kurzus tartalmaz egy extra tudásanyagot, ami kifejezetten az IR hátterével foglalkozik, és szinte minden fejezetben adok útmutatást arról, hogy mire érdemes figyelned, ha IR-es múlttal/jelennel indulsz.
Tovább is van.
Ezek az alapok. Ezen felül még olyan kérdésekre is választ kaphatsz, mint hogy:
- a növényi alapú táplálkozás mennyire új trend?
- Érdemes-e bio alapanyagokat vennünk?
- Mennyi vasra van szüksége annak, aki növényi alapon táplálkozik?
- Mennyi és milyen omega zsírsavra van szükségünk, és hogyan juthatunk hozzá?
- Mi a helyzet a csontjaink egészségével?
- Szükségünk van-e étrend kiegészítőkre?
A tudásanyagokban minden lényegi állítást szakirodalmi hivatkozásokkal támasztok alá.
Ha minden jól megy, az életmód változtató program végén:
- tudni fogod, hogyan tudsz egyszerű és tápláló ételeket készíteni a teljes értékű növényi étrend jegyében,
- egyszerűsödik a bevásárlásod – egyre több dolgot meg tudsz venni a piacon vagy egy jó zöldségesnél,
- ezzel párhuzamosan az életed fenntarthatóbb, hulladékszegényebb és egyszerűbb lesz,
- majd kicsattansz az egészségtől,
- és valahányszor a tányérodra pillantasz, arra gondolsz majd, hogy már megint mennyi jót (t)ettél magadért!
Neked való?
Ez az életmód változtató program Neked való, ha:
- szeretsz és tudsz felelősséget vállalni a saját egészségedért,
- a “hogyan” mellett érdekel a “miért” is,
- szereted összefüggéseiben látni a dolgokat,
- hosszú távú változásra vágysz.
Ez nem egy olyan program, amiben lefektetem egy új étrend alapjait és szélnek eresztelek egy minta étrenddel. Megismerjük a hátteret: mi miért, hogyan működik. Abban szeretnélek támogatni, hogy magabiztosan lépj egy olyan útra, ami jó eséllyel egy életre megváltoztatja azt, ahogyan a táplálkozásra, és a tányérodra tekintesz. A tudásanyagban sokszor adok át olyan információt, aminek birtokában a saját igényeidre és helyzetedre szabott döntéseket hozhatsz, hogy mit és hogyan változtass.
Korábbi résztvevők ezt mondták a programról:
“… úgy érzem beljebb jutottam az erdőbe, mint bármikor valaha. Olyan eszközt adtál a kezünkbe, amit bármikor használhatunk és jól megalapozott tudást, amitől tényleg hosszú távú lett. Külön köszönet az egyszerűségért, mert így nem lett fojtogató a tudás.”
“A hetek során egyre kevesebb húst ettünk (férjem és kislányom is velem együtt), és egyre több finom és laktató TÉNÉ receptet próbáltam ki, és meglepően könnyű volt az átállás ezzel a fokozatos, kényszermentes hozzáállással. Férjemmel mindketten azt tapasztaltuk, hogy úgy hagytuk abba a napi szintű húsevést, hogy szinte észre sem vettük…”
“A tanfolyam felépítése, a tudásanyagok csoportosításának módja és a receptek kis dózisokban adagolása úgymond fájdalommentesen csempészte az étrendünkbe az újabb és újabb TÉNÉ elemeket.”
A teljes értékű növényi étrend segíthet abban, hogy:
- megőrizd vagy visszaállítsd az egészséged,
- elérd és megtartsd az optimális testsúlyod,
- rendezd az inzulinrezisztenciád,
- vagy más, krónikus, “civilizációs” problémád, mint pl. a magas vérnyomás,
- egyszerűen sokáig egészséges legyél!
A teljes értékű növényi étrend krónikus problémák megelőzésében / kezelésében való hatékonyságát számos szakirodalmi adat támasztja alá, de tudnod kell, hogy mindenki esete más és más, nem borítékolható előre az egyéni javulás mértéke. Ez a tanfolyam nem helyettesíti az egészségügyi szakemberekkel (pl. dietetikus, szakorvos) való konzultációt: ha valamilyen okból kezelés alatt állsz, fontos, hogy az étrended változtatásáról tájékoztasd a kezelő szakembereket!
Ki is vagyok én, és mit tudok a teljes értékű növényi étrendről?
Andrási Nóra vagyok, a mindenmentes.hu szerzője, egykori inzulinrezisztens, PCOS beteg, azóta blog- és szakácskönyv szerző, kétgyermekes anya.
2009-ben szereztem gyógyszerész diplomát a Semmelweis Egyetemen: itt volt alkalmam alapjaiban megérteni az emberi test működését. 2013-ban tudományos doktori (PhD) fokozatot szereztem a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában kísérletes analitikai témában: ezekben az években megtanultam szakirodalmat kutatni, adathalmazokat átlátni és megtalálni az összefüggéseket.
Komoly hatást gyakoroltak rám Dr Michael Greger és Dr Neal Barnard könyvei. A családommal 2018 márciusa óta tartjuk szem előtt a teljes értékű növényi étrendet, előtte családon belül vegyesen étkeztünk. A korábbi étrend változtatásokkal együtt, elég komoly tapasztalatot szereztem első kézből az életmód változtatásról.
Számos tanfolyamot végeztem el táplálkozás, életmód váltáshoz kapcsolódó témákban: a legrangosabb ezek közül a T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies “Plant-Based Nutrition” programja. Ezen a kurzuson a teljes értékű növényi étrend olyan úttörő kutatóit hallgathattam, mint Caldwell B. Esselstyn, J.A. Jenkins, Dean Ornish, Neal Barnard, Michael Greger és persze T. Colin Campbell. Legjobb tudásom szerint jelenleg ez a legmagasabb szakmai színvonalú képzés, ami kifejezetten a növényi alapú étrenddel foglalkozik.
Amit fontos tudnod rólam, hogy a tudásom a teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatban nem maradt elméleti síkon: én és a családom is így eszünk – tényleg azt (t)eszem, amit mondok.
Az orvos is válaszol
Az életmód változtató programot kíséri egy kedves és nagy tudású barátom is: Kapros Lilla orvos, természetgyógyász (fitoterapeuta), aki saját súlyos betegségét sok éve növényi alapú étrenddel kezeli. Az én teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatos tudásom az alapvetően egészséges, vagy inzulinrezisztenciával élők számára ajánlott étrendet öleli fel. Ha az étrendeddel vagy az életmód változtatásoddal kapcsolatban felmerül valamilyen kérdésed egy már ismert egészségügyi probléma miatt, akkor Lillának tudod majd azt feltenni, emailben.
Fontos tudnod, hogy a tanfolyamon való részvétel semmiképpen nem helyettesítheti a szakorvossal folytatott konzultációt, már csak azért sem, mert Lilla nem szakorvos, és nem is ismerheti úgy az eseted, mint az a szakember, aki végigkísérte. Tudjuk, hogy milyen nehéz ma olyan orvost találni, aki otthon van a növényi alapú táplálkozásban, és tudja, hogy jól használva milyen gyógyító erőket szabadíthat fel bennünk, ezért nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy Lillától útmutatást kaphattok, amikor szükség van rá.
Hogyan működik?
A saját tempódban
Az egyéni tempóban végezhető programhoz a teljes tudásanyagot 8 csomagra osztottam: az egyes csomagokban lévő 3(4) tudásanyag egy-egy témát ölel fel. A tudásanyagok elérését emailben kapod meg a hozzá tartozó rövid útmutatással együtt. Amikor feldolgoztad az aktuális csomagot, egy kattintással jelezheted, hogy tovább szeretnél lépni, és már érkezik is a következő. A megosztott anyagokhoz egy évig férsz hozzá, tehát egy éved lesz arra, hogy befejezd, amit elkezdtél.
Az első két csomagban lévő anyagokkal átvesszük a teljes értékű növényi étrend alapjait, hátterét, majd belevágunk a változtatásba. Csomagról csomagra új élelmiszer csoportokkal ismerkedünk meg: megtudhatod, miért, hogyan jók nekünk az egyes növényi élelmiszerek és hogyan tudod ezeket beépíteni az étrendedbe. Így tulajdonképpen magad építed fel a saját étrended, amivel a tudás átadás után “önállóan repülsz”!
A tudásanyagok online lesznek olvashatóak, és egy zárt Facebook csoportban tartjuk majd a kapcsolatot: itt is azon leszek, hogy úton tartsalak, és egy támogató közösségben dolgozhassunk. A csoportban kb. 16 hét alatt dolgozzuk fel a kurzus anyagát. Haladhatsz ezzel a tempóval, de gyorsabban vagy lassabban is: a csoport folyamatosan aktív. Évente kétszer lehet csatlakozni a programhoz, ezért évente kétszer megyünk végig a tudásanyagon a csoportban is – ha tavasszal lemaradsz, ősszel pótolhatod / frissítheted a tudásod.
A részvételhez szükséged lesz:
- egy gmail-es email címre,
- egy Facebook profilra,
- egy olyan képernyőre, amin szívesen olvasol,
- egy szép füzetre és egy szép tollra, amivel jegyzetelsz,
- egy konyhára, ahol főzöl.
A program során kapni fogsz:
- 25 online olvasható tudásanyagot, köztük
- útmutatást az egészséged felméréséhez,
- útmutatást az IR-rel való változtatáshoz,
- 50+ letölthető receptet / receptötletet,
- letölthető menütervező kisokost “recept-alaprajzokkal”,
- támogató hátteret a Facebook csoportban.
Fontos tudnod, hogy a tudásanyagok nem lesznek letölthetőek, kinyomtathatóak, éppen azért, mert azt szeretném, hogy az itt megosztott tudás beépüljön a mindennapjaidba, és ne a fiók mélyén végezze. A megosztott anyagokhoz egy teljes évig férsz hozzá online.
Mindenkire szeretnék megfelelő figyelmet fordítani, ezért a létszám korlátos.
A részvétel díja 45.000 Ft. A kurzus árát bankkártyás fizetéssel vagy átutalással tudod rendezni: 24 órán belül küldöm a számlát a szükséges adatokkal. A részvételi díj beérkezésével lesz végleges a regisztrációd.
Január 19., 20.00-ig tudsz jelentkezni a létszám erejéig, és január 28-án indulunk, együtt.
Meggondolhatod magad
Ha bármilyen okból úgy érzed, mégsem erre vágytál, nem azt nyújtja ez a kurzus, amit szerettél volna, az első tudásanyag megosztásától számított 14. nap éjfélig, vagy amíg nem lépsz tovább a 3. tudáscsomagra (amelyik előbb bekövetezik), meggondolhatod magad: emailben jelzed, hogy nem szeretnél a továbbiakban részt venni, én pedig visszautalom a teljes részvételi díjat.
A jelentkezés lezárult.
Legközelebb 2021 szeptemberében lehet majd jelentkezni. Az alábbi űrlapon tudsz feliratkozni a várólistára: a közösségi csatornáim közül itt adok legkorábban hírt a jelentkezés megnyitásáról. (A kurzusaim gyorsan telnek, ezért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.)