Go Back
+ servings
Egyszerű dahl (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Egyszerű dahl

Szerző: Andrási Nóra
Dahl - indiai lencsés egytálétel egyszerűen. Teljes értékű növényi étel a kamrából.
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 20 minutes
Össz. idő 30 minutes
Étel típusa dahl
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 adag
Energia tartalom 374 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g lencse "sima" vagy zöld lencse, de ha nincs otthon, vörös lencse is jó
  • 200 g jázmin rizs
  • 1 kk. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 centis friss gyömbér darab lereszelve vagy 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 1/2 kk. őrölt kömény
  • 1/2 kk. curry por
  • 1/2 kk. őrölt kurkuma
  • bors ízlés szerint
  • 1 nagy csokor friss koriander vagy petrezselyem ha egyik sincs, egy kis mirelit spenót is megteszi

Elkészítés
 

  • A lencsét áztasd be éjszakára, de legalább 3 órára. Ha elfelejtetted, az sem - tovább kell majd főznöd, mire megpuhul.
  • Az apróra vágott hagymát, fokhagymát pirítsd meg az olívaolajon/kókuszzsíron, vagy olajmentes változathoz használj 1-2 ek. vizet olaj helyett, vagy sütőben, egészben sült hagymát.
  • Amikor szép arany színű, dobd rá a fűszereket, és kevergesd, amíg illatozni kezdenek.
  • A lencsét szűrd le és tedd a lábosba a fűszeres hagymához. Engedd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és főzd lassú tűzön, fedő alatt, amíg megpuhul. Ez kb. 20 perc, ha éjjel áztattad a lencsét.
  • Addig főz meg a rizst is másfél-kétszeres mennyiségű vízben, lassú tűzön, fedő alatt, kb. 12 percig. A felesleges vizet öntsd le, ha van.
  • Amikor megpuhult a lencse, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a finomra aprított zöldfűszert.

Megjegyzések

A fűszerezést ne vedd nagyon szigorúan: ha valami nincs, hagyd ki vagy használj mást, ami szeretsz, és belefér a currys ízvilágba (pl. római kömény, mustármag).

Tápérték információ

Adag: 1adagKalória: 374kcalSzénhidrát: 74gFehérje: 17gZsír: 1.9gRost: 16g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!