Go Back
+ servings

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Szerző: Mindenmentes Nóri
A nagyi almás pitéje mindenmentesen: glutén-, tej-, cukor-, tojásmentes, vegán változat. A tészta aprítógépben, pillanatok alatt készül és fagyasztható is!
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 15 minutes
Össz. idő 35 minutes
Étel típusa desszert
Mentesség gluténmentes, IR-barát, tejmentes, vegán
Adagok száma 26 cm-es torta forma/12 szelet
Energia tartalom 180 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • Tedd aprítógépbe a száraz hozzávalókat: lisztek, keményítők, só. Néhány pulzálással keverd össze.
  • Mérd össze a folyékony hozzávalókat: víz, olívaolaj, almaecet. 2-3 részletben add a lisztekhez, és dolgozd össze az aprítógéppel. Sűrű, gyurma-állagú tésztát kell kapnod, ami nem (alig) ragad a kezedhez: ha túl nedves, dolgozz bele egy kevés kukoricalisztet vagy -keményítőt.
  • A tésztából csomagolj fóliába két gombócot, és tedd félre pihenni 1 órára.
  • Az almákat mosd meg és reszeld le nagy lyukú reszelőn. Én nem hámoztam meg őket: így több rost kerül a süteménybe, és sok kis piros színfolt a töltelékbe. A nyírfacukor és a fahéj hozzáadásával érdemes megvárni, amíg elősül a pite alja, különben az alma levet ereszt és eláztathatja a tésztát, ha pedig kicsavarod a levét, túl száraz lesz (szerintem).
  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tészta felével béleld ki a forma alját: nem nyújtottam, mivel gluténmentes tészta lévén nehéz lehet vele bánni, inkább kézzel nyomkodtam bele, és készítettem kis peremet. 10 percig süsd elő a pite alját.
  • Közben keverd hozzá az almához a nyírfacukrot, ha szükséges (némelyik alma magától is olyan édes, hogy felesleges tovább édesíteni) és a fahéjat. Én jó fahéjasan szeretem.
  • Nyújtsd ki kb. kör alakban a tészta másik felét (persze készíthetsz belőle rácsot is, vagy el is hagyhatod). Én egy lisztezett vágódeszkán nyújtottam ki, villával kilyukasztgattam, majd egy fóliára fordítva emeltem a tortaforma felé: így sokkal könnyebben kezelhető, mintha a sodrófára tekerném: a gluténmentes tészta könnyen törik.
  • Végül süsd légkeveréssel 180 fokon kb. 15 percig. Kész is!

Megjegyzések

A köles- és hajdina lisztet egész hántolt kölesből és hajdinából szoktam darálni kávédarálóval. A pite tésztát gyorsan elkészítheted egy aprítógépben. A konyhagépeimről bővebben itt olvashatsz.
Frissen ropogósabb, pár óra állás után/másnap finom puha almás pite: az egyszerű dekor kedvéért kevés porított nyírfacukorral megszórva tálaltam.

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 180kcalSzénhidrát: 30g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!