2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Múlt héten említettem a Facebook oldalamon, hogy megkívántam a nagyi-féle almás pitét. Azt a régi, hagyományos ízt: semmi rafinéria, semmi egzotikum, csak egy egyszerű pite tészta és sok-sok fahéjas reszelt alma.
Gondoltam, ha már nekiállok, jó lenne kitalálni valami alap tésztát, ami gyorsan elkészül és később mindenféle egyéb piték, quiche-ek alapja lehet. Ha már alap tészta, persze legyen gluténmentes, csak teljes kiőrlésű lisztekkel és az sem baj, ha rögtön vegán (tejtermék- és tojásmentes) is.
Kis keresgélés után úgy tűnt, ezúttal egészen egyszerű dolgom lesz, ugyanis találtam egy gluténmentes, teljes kiőrlésű, vegán receptet, mégpedig nem is akárhol: a New York Times gasztro rovatában. Arra gondoltam: ennek működnie kell. Ráadásul teljes értékű liszteket használ és igen, sok keményítőt is, de erre itt a tojás kiváltása miatt van szükség.
Még aznap délután meg is sütöttem, és valóban: nagyon könnyű volt dolgozni ezzel a tésztával. Az íze és állaga nekünk mégsem volt az igazi: túl sok köles, túl kemény tészta. Azt hittem, egy apró fogással kiigazítom és maga lesz a tökély, de a kérdés kicsit összetettebbnek bizonyult: egy hete a barátainkkal együtt csak almás pitét eszünk. 🙂
Kitartásom végül meghozta gyümölcsét: elkészült a mindenmentes pite alaprecept, amivel már mindenki elégedett: nem túl köleses, nem túl hajdinás, frissen sem túl kemény, és pár órával sütés után finom puha lesz. Külön jó pont, hogy a tészta pillanatok alatt, aprítógépben készül, frissen egy-két napig eláll a hűtőben és fagyasztható is! Az állaga kísértetiesen emlékeztet a gyurmára, nem ragad: a pitealapot formába nyomkodni igazi gyermekbarát feladat, még Zének is tetszett. 🙂
Ne tévesszen meg, hogy a képek egy 20 cm-es formában, fél adag tésztával sütött pitéről készültek: a kísérleti sütéseket igyekszem anyagtakarékosan intézni. Persze a „nem tökéletes” pite tésztákat is felhasználtuk keksznek, vagy kevés házi lekvárral elfogyott tízóraira.

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből
Hozzávalók
- 100 g kölesliszt
- 35 g hajdina liszt
- 35 g kukoricaliszt
- 50 g barna rizsliszt
- 60 g kukorica keményítő
- 40 g tápióka keményítő
- 1/2 kk. só
- 50 g olívaolaj
- kb. 150g víz
- 1 kk. almaecet
- 800-1000 g alma
- 2 ek. nyírfacukor ízlés szerint
- 2 kk. őrölt fahéj
Elkészítés
- Tedd aprítógépbe a száraz hozzávalókat: lisztek, keményítők, só. Néhány pulzálással keverd össze.
- Mérd össze a folyékony hozzávalókat: víz, olívaolaj, almaecet. 2-3 részletben add a lisztekhez, és dolgozd össze az aprítógéppel. Sűrű, gyurma-állagú tésztát kell kapnod, ami nem (alig) ragad a kezedhez: ha túl nedves, dolgozz bele egy kevés kukoricalisztet vagy -keményítőt.
- A tésztából csomagolj fóliába két gombócot, és tedd félre pihenni 1 órára.
- Az almákat mosd meg és reszeld le nagy lyukú reszelőn. Én nem hámoztam meg őket: így több rost kerül a süteménybe, és sok kis piros színfolt a töltelékbe. A nyírfacukor és a fahéj hozzáadásával érdemes megvárni, amíg elősül a pite alja, különben az alma levet ereszt és eláztathatja a tésztát, ha pedig kicsavarod a levét, túl száraz lesz (szerintem).
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tészta felével béleld ki a forma alját: nem nyújtottam, mivel gluténmentes tészta lévén nehéz lehet vele bánni, inkább kézzel nyomkodtam bele, és készítettem kis peremet. 10 percig süsd elő a pite alját.
- Közben keverd hozzá az almához a nyírfacukrot, ha szükséges (némelyik alma magától is olyan édes, hogy felesleges tovább édesíteni) és a fahéjat. Én jó fahéjasan szeretem.
- Nyújtsd ki kb. kör alakban a tészta másik felét (persze készíthetsz belőle rácsot is, vagy el is hagyhatod). Én egy lisztezett vágódeszkán nyújtottam ki, villával kilyukasztgattam, majd egy fóliára fordítva emeltem a tortaforma felé: így sokkal könnyebben kezelhető, mintha a sodrófára tekerném: a gluténmentes tészta könnyen törik.
- Végül süsd légkeveréssel 180 fokon kb. 15 percig. Kész is!
Megjegyzések
Frissen ropogósabb, pár óra állás után/másnap finom puha almás pite: az egyszerű dekor kedvéért kevés porított nyírfacukorral megszórva tálaltam.
Tápérték információ
Mivel ez egy alap pite tészta recept, ezért most leírom külön is, hogy a teljes adag tészta szénhidrát-tartalma kb. 250g CH, azaz 125g CH/pite alap vagy tető. Ez még jól jöhet, ha más töltelékkel készül majd. Az almával együtt kb. 350g CH lesz a 26 cm-es pitében, az 12 szeletre vágva kb. 30g CH/szelet.
Igen, tudom, ez hozzám képest egy kicsit sok, de első nekifutásra szerettem volna egy olyan receptet, ami minél több ember számára elérhető (ehető): ez így diómentes is, később még valószínűleg visszatérek majd a pite tészta szénhidrát-csökkentésére. Amit addig is tehettek ezügyben, hogy a pite „kalap” helyett valami más díszítést kap, mondjuk tojáshabot, ha az belefér az étrendbe, vagy az almákat szeletekre vágva sütitek, így tető nélkül is szép lesz és ezzel a lépéssel a szénhidrát-bevitel rögtön 10g CH-tal csökkenthető szeletenként.
Süssétek, ízleljétek, élvezzétek az első mindenmentes almás pitémet! 🙂
Nagyon örülök, hiánypótló, köszönöm!!!
ezért imádom az oldalad!! a végén minden szuper lesz és müködik! alig varom hogy kiprobaljam! es köszi!!!
Szia! Megváltás volt az blogod��, végre finom sütiket süthetek, bűntetlenül,köszönöm! Szerinted meggyel is működhet? Ági
Szia,
Miért ne működne meggyel is? Egyik kedvenc gyümölcsöm, szerintem nálam is az lesz a következő, majd ha szezonja lesz… Számomra csak az a kérdés, hogy a meggyet is beletehetem majd csak úgy, vagy előbb jobb lecsepegtetni – talán kicsit lédúsabb az almánál.
:), köszönöm nagyon finom lett :)!
Nagyon jól néz ki ez a pite, szeretném megcsinálni karácsonykor. Én kukoricát sem ehetek, azt szeretném kérdezni, hogy te mire cserélnéd ki a kukoricalisztet + kukoricakeményítőt. Én mandulalisztre és tápiókakeményítőre gondoltam. Vagy zabliszt (Natura) esetleg? Előre is köszönöm a segítségedet. Szuper ez a blog, rengeteg ötletet és receptet kapunk innen, nagyon köszönjük. 🙂
Szia,
A kukoricalisztet kölesre cserélném, a keményítőt tápiókára. A mandula is működhet, ezzel én is tervezek tenni egy próbát. Azért ne karácsonykor süsd először… 😉
Szia
Tiroli almás vagy túrós rétest nem készitenél?
Nagyon szeretem csak nem tudom hogy álljak neki a rétes lapnak.
Segitségedet előre is köszönöm.
Hm, felveszem a kívánságlistára. 🙂 Az a gondom, hogy évek óta nem ettem tiroli rétest, nem emlékszem, milyen kellene legyen a tésztája… 😀
Szia Nóri!
El tudod képzelni ezt a receptet hajdina-liszt nélkül? Akárhogy próbálom, egyszerűen nem bírom az ízét. A kenyeredet is szeretném enélkül sütni – mit gondolsz, mivel helyettesíthető?
És minden tiszteletem a kitartásodnak, reményt adsz! 🙂
Szia,
Talán gesztenye-liszt…? Én meg őt nem szeretem, de a beltartalmi értékeik elég hasonlóak, hátha… A kenyérben megpróbálhatod más, szimpatikus teljes értékű gluténmentes liszttel helyettesíteni, max. a folyadék mennyiségen kell majd igazítani.
Szia Nóri! Csak kukoricakeményítővel működhet a pite? Köszönöm!
Szia,
Szerintem igen, max. nem lesz olyan könnyen nyújtható.
Szia Nóri!
Nekem sajnos nem sikerült túl jól, nagyon száraz és kemény lett a tésztája, alig bírtam késsel elvágni. A reszelt almába én tettem 1 ek útifűmaghéjjat, hogy az almát összefogja, és ne áztassa el a tésztát, lehet ez volt a baj? Pont az a nedvesség hiányzott?
Szia,
Nem, biztosan nem a bolhafűmaghéjjal volt a baj. Esetleg picit túlsüthetted a tésztát: ha szép vékonyra nyújtod, pillanatokon múlik, hogy kemény lesz. Az alma tudja picit visszapuhítani, de tuti nem az egy kanál bolhafűmaghéjon múlt.
Szuper lett, nagyo finom, ez is! Már kipróbáltam a hajdinapalacsintát, brownie-t, és mostani diétám szerint a csoki is tiltólistás, ezért újra teszteltem az almát, szuper finom lett! Mivel IBD-vel vagyok hízókúrán, az almához kevertem SinLac tápszert, szerintem tök finom állagot adott az almás résznek! (SinLac: riszfehérje és szentjánoskenyérmag fehérje)
Végre egy jó felhasználási módja a tápszernek! 🙂
Megcsináltam én is egy kis módosítással. Ilyen lett: http://happyplates.info/2017/02/13/gm-almas-pite/ 🙂
Kedves Nóri!
Esetleg lehet a kukoricalisztet, barna rizslisztet és a kukorica keményítőt helyettesíteni valamivel?
Köszönöm!
Hű, csak ennyi? 🙂 A kukoricalisztet kiegészítheted a többi liszttel, a keményítő lehet tápióka is, a barna rizsliszt nehezebb ügy – mehet helyette köles, hajdina vegyesen.
Szia Nóri!
Szerinted ez a tészta fagyasztható? Mert a „tető” részt később szeretném felhasználni 🙂
Nagyon köszönöm (mindent)!
Fogas kérdés… még nem próbáltam, de nem látom akadályát, szóval szerintem igen!
Szia, a tápiókát hogyan tudnám helyettesíteni? Köszi, Gina
Szia, pl. nyílgyökérliszttel biztosan, de lehet,hogy kukoricakeményítő is jó.
Szia! Csak gondoltam jelzem,hogy elírták a neved: https://manomenu.hu/tizorai/mindenmentes-almas-pite
Udv, Berni
Köszi, Berni! Itt sajnos valami más történt: másolták a receptem.