• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

2014-10-28 Írta: Andrási Nóra 26 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Múlt héten említettem a Facebook oldalamon, hogy megkívántam a nagyi-féle almás pitét. Azt a régi, hagyományos ízt: semmi rafinéria, semmi egzotikum, csak egy egyszerű pite tészta és sok-sok fahéjas reszelt alma.

Gondoltam, ha már nekiállok, jó lenne kitalálni valami alap tésztát, ami gyorsan elkészül és később mindenféle egyéb piték, quiche-ek alapja lehet. Ha már alap tészta, persze legyen gluténmentes, csak teljes kiőrlésű lisztekkel és az sem baj, ha rögtön vegán (tejtermék- és tojásmentes) is.

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Kis keresgélés után úgy tűnt, ezúttal egészen egyszerű dolgom lesz, ugyanis találtam egy gluténmentes, teljes kiőrlésű, vegán receptet, mégpedig nem is akárhol: a New York Times gasztro rovatában. Arra gondoltam: ennek működnie kell. Ráadásul teljes értékű liszteket használ és igen, sok keményítőt is, de erre itt a tojás kiváltása miatt van szükség.

Még aznap délután meg is sütöttem, és valóban: nagyon könnyű volt dolgozni ezzel a tésztával. Az íze és állaga nekünk mégsem volt az igazi: túl sok köles, túl kemény tészta. Azt hittem, egy apró fogással kiigazítom és maga lesz a tökély, de a kérdés kicsit összetettebbnek bizonyult: egy hete a barátainkkal együtt csak almás pitét eszünk. 🙂

Kitartásom végül meghozta gyümölcsét: elkészült a mindenmentes pite alaprecept, amivel már mindenki elégedett: nem túl köleses, nem túl hajdinás, frissen sem túl kemény, és pár órával sütés után finom puha lesz. Külön jó pont, hogy a tészta pillanatok alatt, aprítógépben készül, frissen egy-két napig eláll a hűtőben és fagyasztható is! Az állaga kísértetiesen emlékeztet a gyurmára, nem ragad: a pitealapot formába nyomkodni igazi gyermekbarát feladat, még Zének is tetszett. 🙂

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Ne tévesszen meg, hogy a képek egy 20 cm-es formában, fél adag tésztával sütött pitéről készültek: a kísérleti sütéseket igyekszem anyagtakarékosan intézni. Persze a “nem tökéletes” pite tésztákat is felhasználtuk keksznek, vagy kevés házi lekvárral elfogyott tízóraira.

4.7 from 3 reviews
Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
15 perc
Össz. idő
35 perc
 
A nagyi almás pitéje mindenmentesen: glutén-, tej-, cukor-, tojásmentes, vegán változat. A tészta aprítógépben, pillanatok alatt készül és fagyasztható is!
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: desszert
Konyha: gluténmentes, tejmentes, IR-barát, vegán
adag: 26 cm-es torta forma/12 szelet
Hozzávalók
  • 100g kölesliszt
  • 35g hajdina(liszt)
  • 35g kukoricaliszt
  • 50g barna rizsliszt
  • 60g kukorica keményítő
  • 40g tápióka keményítő
  • ½ kk. só
  • 50g olívaolaj
  • kb. 150g víz
  • 1 kk. almaecet
  • 800-1000g alma
  • 2 ek. nyírfacukor, ízlés szerint
  • 2 kk. őrölt fahéj
Elkészítés
  1. Tedd aprítógépbe a száraz hozzávalókat: lisztek, keményítők, só. Néhány pulzálással keverd össze.
  2. Mérd össze a folyékony hozzávalókat: víz, olívaolaj, almaecet. 2-3 részletben add a lisztekhez, és dolgozd össze az aprítógéppel. Sűrű, gyurma-állagú tésztát kell kapnod, ami nem (alig) ragad a kezedhez: ha túl nedves, dolgozz bele egy kevés kukoricalisztet vagy -keményítőt.
  3. A tésztából csomagolj fóliába két gombócot, és tedd félre pihenni 1 órára.
  4. Az almákat mosd meg és reszeld le nagy lyukú reszelőn. Én nem hámoztam meg őket: így több rost kerül a süteménybe, és sok kis piros színfolt a töltelékbe. A nyírfacukor és a fahéj hozzáadásával érdemes megvárni, amíg elősül a pite alja, különben az alma levet ereszt és eláztathatja a tésztát, ha pedig kicsavarod a levét, túl száraz lesz (szerintem).
  5. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tészta felével béleld ki a forma alját: nem nyújtottam, mivel gluténmentes tészta lévén nehéz lehet vele bánni, inkább kézzel nyomkodtam bele, és készítettem kis peremet. 10 percig süsd elő a pite alját.
  6. Közben keverd hozzá az almához a nyírfacukrot, ha szükséges (némelyik alma magától is olyan édes, hogy felesleges tovább édesíteni) és a fahéjat. Én jó fahéjasan szeretem.
  7. Nyújtsd ki kb. kör alakban a tészta másik felét (persze készíthetsz belőle rácsot is, vagy el is hagyhatod). Én egy lisztezett vágódeszkán nyújtottam ki, villával kilyukasztgattam, majd egy fóliára fordítva emeltem a tortaforma felé: így sokkal könnyebben kezelhető, mintha a sodrófára tekerném: a gluténmentes tészta könnyen törik.
  8. Végül süsd légkeveréssel 180 fokon kb. 15 percig. Kész is!
Megjegyzések
A köles- és hajdina lisztet egész hántolt kölesből és hajdinából szoktam darálni kávédarálóval. A pite tésztát gyorsan elkészítheted egy aprítógépben. A konyhagépeimről bővebben itt olvashatsz.
Frissen ropogósabb, pár óra állás után/másnap finom puha almás pite: az egyszerű dekor kedvéért kevés porított nyírfacukorral megszórva tálaltam.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 szelet kalória: 180 kcal Szénhidrát: 30g
3.5.3208

Mivel ez egy alap pite tészta recept, ezért most leírom külön is, hogy a teljes adag tészta szénhidrát-tartalma kb. 250g CH, azaz 125g CH/pite alap vagy tető. Ez még jól jöhet, ha más töltelékkel készül majd. Az almával együtt kb. 350g CH lesz a 26 cm-es pitében, az 12 szeletre vágva kb. 30g CH/szelet.

Igen, tudom, ez hozzám képest egy kicsit sok, de első nekifutásra szerettem volna egy olyan receptet, ami minél több ember számára elérhető (ehető): ez így diómentes is, később még valószínűleg visszatérek majd a pite tészta szénhidrát-csökkentésére. Amit addig is tehettek ezügyben, hogy a pite “kalap” helyett valami más díszítést kap, mondjuk tojáshabot, ha az belefér az étrendbe, vagy az almákat szeletekre vágva sütitek, így tető nélkül is szép lesz és ezzel a lépéssel a szénhidrát-bevitel rögtön 10g CH-tal csökkenthető szeletenként.

Süssétek, ízleljétek, élvezzétek az első mindenmentes almás pitémet! 🙂

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: alma, archiv, desszert, magyaros, pite, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Piacoljunk: fogjunk kezet a termelővel!
Következő bejegyzés Sült vegán töltött paprika »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. szaberka mondta

    2014-10-29, 8:20 du.

    Nagyon örülök, hiánypótló, köszönöm!!!

    Válasz
  2. Zaubertorten mondta

    2014-10-30, 12:53 du.

    ezért imádom az oldalad!! a végén minden szuper lesz és müködik! alig varom hogy kiprobaljam! es köszi!!!

    Válasz
  3. Ági Bihari mondta

    2014-11-13, 3:34 du.

    Szia! Megváltás volt az blogod��, végre finom sütiket süthetek, bűntetlenül,köszönöm! Szerinted meggyel is működhet? Ági

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-13, 3:37 du.

    Szia,
    Miért ne működne meggyel is? Egyik kedvenc gyümölcsöm, szerintem nálam is az lesz a következő, majd ha szezonja lesz… Számomra csak az a kérdés, hogy a meggyet is beletehetem majd csak úgy, vagy előbb jobb lecsepegtetni – talán kicsit lédúsabb az almánál.

    Válasz
  5. Ági Bihari mondta

    2014-11-15, 10:58 de.

    :), köszönöm nagyon finom lett :)!

    Válasz
  6. Hajnalka Dufka mondta

    2014-12-15, 6:51 du.

    Nagyon jól néz ki ez a pite, szeretném megcsinálni karácsonykor. Én kukoricát sem ehetek, azt szeretném kérdezni, hogy te mire cserélnéd ki a kukoricalisztet + kukoricakeményítőt. Én mandulalisztre és tápiókakeményítőre gondoltam. Vagy zabliszt (Natura) esetleg? Előre is köszönöm a segítségedet. Szuper ez a blog, rengeteg ötletet és receptet kapunk innen, nagyon köszönjük. 🙂

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-15, 6:52 du.

    Szia,
    A kukoricalisztet kölesre cserélném, a keményítőt tápiókára. A mandula is működhet, ezzel én is tervezek tenni egy próbát. Azért ne karácsonykor süsd először… 😉

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2015-03-31, 7:49 de.

    Szia
    Tiroli almás vagy túrós rétest nem készitenél?
    Nagyon szeretem csak nem tudom hogy álljak neki a rétes lapnak.
    Segitségedet előre is köszönöm.

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-03-31, 7:50 de.

    Hm, felveszem a kívánságlistára. 🙂 Az a gondom, hogy évek óta nem ettem tiroli rétest, nem emlékszem, milyen kellene legyen a tésztája… 😀

    Válasz
  10. Unknown mondta

    2015-12-18, 9:20 du.

    Szia Nóri!

    El tudod képzelni ezt a receptet hajdina-liszt nélkül? Akárhogy próbálom, egyszerűen nem bírom az ízét. A kenyeredet is szeretném enélkül sütni – mit gondolsz, mivel helyettesíthető?
    És minden tiszteletem a kitartásodnak, reményt adsz! 🙂

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-18, 9:24 du.

    Szia,
    Talán gesztenye-liszt…? Én meg őt nem szeretem, de a beltartalmi értékeik elég hasonlóak, hátha… A kenyérben megpróbálhatod más, szimpatikus teljes értékű gluténmentes liszttel helyettesíteni, max. a folyadék mennyiségen kell majd igazítani.

    Válasz
  12. Andrea Nagy mondta

    2015-12-23, 12:03 de.

    Szia Nóri! Csak kukoricakeményítővel működhet a pite? Köszönöm!

    Válasz
  13. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-25, 9:12 du.

    Szia,
    Szerintem igen, max. nem lesz olyan könnyen nyújtható.

    Válasz
  14. Anita mondta

    2016-02-16, 5:45 du.

    Szia Nóri!

    Nekem sajnos nem sikerült túl jól, nagyon száraz és kemény lett a tésztája, alig bírtam késsel elvágni. A reszelt almába én tettem 1 ek útifűmaghéjjat, hogy az almát összefogja, és ne áztassa el a tésztát, lehet ez volt a baj? Pont az a nedvesség hiányzott?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-20, 1:29 de.

      Szia,
      Nem, biztosan nem a bolhafűmaghéjjal volt a baj. Esetleg picit túlsüthetted a tésztát: ha szép vékonyra nyújtod, pillanatokon múlik, hogy kemény lesz. Az alma tudja picit visszapuhítani, de tuti nem az egy kanál bolhafűmaghéjon múlt.

      Válasz
  15. Dóri mondta

    2016-12-28, 8:49 du.

    Szuper lett, nagyo finom, ez is! Már kipróbáltam a hajdinapalacsintát, brownie-t, és mostani diétám szerint a csoki is tiltólistás, ezért újra teszteltem az almát, szuper finom lett! Mivel IBD-vel vagyok hízókúrán, az almához kevertem SinLac tápszert, szerintem tök finom állagot adott az almás résznek! (SinLac: riszfehérje és szentjánoskenyérmag fehérje)

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-30, 12:58 de.

      Végre egy jó felhasználási módja a tápszernek! 🙂

      Válasz
  16. ancsa mondta

    2017-02-13, 9:40 du.

    Megcsináltam én is egy kis módosítással. Ilyen lett: http://happyplates.info/2017/02/13/gm-almas-pite/ 🙂

    Válasz
  17. Balázs Marianna mondta

    2017-05-29, 10:16 de.

    Kedves Nóri!
    Esetleg lehet a kukoricalisztet, barna rizslisztet és a kukorica keményítőt helyettesíteni valamivel?
    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 10:01 de.

      Hű, csak ennyi? 🙂 A kukoricalisztet kiegészítheted a többi liszttel, a keményítő lehet tápióka is, a barna rizsliszt nehezebb ügy – mehet helyette köles, hajdina vegyesen.

      Válasz
  18. Majna mondta

    2018-03-13, 3:44 du.

    Szia Nóri!
    Szerinted ez a tészta fagyasztható? Mert a “tető” részt később szeretném felhasználni 🙂

    Nagyon köszönöm (mindent)!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-13, 4:18 du.

      Fogas kérdés… még nem próbáltam, de nem látom akadályát, szóval szerintem igen!

      Válasz
  19. Gina mondta

    2019-07-27, 3:05 du.

    Szia, a tápiókát hogyan tudnám helyettesíteni? Köszi, Gina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-28, 3:48 du.

      Szia, pl. nyílgyökérliszttel biztosan, de lehet,hogy kukoricakeményítő is jó.

      Válasz
  20. Bernadett mondta

    2021-03-15, 8:49 du.

    Szia! Csak gondoltam jelzem,hogy elírták a neved: https://manomenu.hu/tizorai/mindenmentes-almas-pite
    Udv, Berni

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-16, 4:22 du.

      Köszi, Berni! Itt sajnos valami más történt: másolták a receptem.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum