• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

2022-03-28 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

Régóta terveztem, hogy a kenyéren kívül más ételekben is kipróbálom a kovászolást, de a szokásos napi mókuskerékben nagyrészt elmaradt a kísérletező kedv. Idén tél végén/tavasz elején rettentően megkívántam a ropogós szélű, füstös illatú, rettentően laktató tejfölös-fokhagymás kenyérlángost. Az az igazság, hogy mióta megérkezett hozzánk a házi malom, többet sütök… Különösen, mióta felfedeztem, hogy a vörös lencse liszttől pirultabbak, ropogósabbak, és nem utolsó sorban táplálóbbak lesznek a pékáruim… Végül egyik délelőtt meglepően egyszerűen sikerült ez a gluténmentes kenyérlángos – azóta már nagyon sokszor sütöttem, úgyhogy bőven itt volt az ideje, hogy Veletek is megosszam. 🙂

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes kenyérlángos – használati utasítás

Én a receptben használt liszteket házi malomban őrlöm (itt vásárolok nagy kiszerelésben egész gluténmentes gabonákat) – pont belefér ennyi a tartályába, úgyhogy figyelnem sem nagyon kell rá. Természetesen ugyanúgy működik boltban vásárolt lisztekkel is, ezeket linkelem a hozzávalók között.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mindig kérdezitek, ezért leírom előre: helyettesítheted az egyes liszteket mással: bármelyiket cserélheted zab- vagy barna rizslisztre, de számíts rá, hogy így változni fog a szükséges víz mennyisége. A vörös lencse nagyon keveset vesz fel, így ha azt cseréled le, akkor több fog kelleni, a zab pedig nagyon sokat, úgyhogy ahhoz meg biztosan több víz kell majd. Állagra egy puha, könnyen nyújtható, icipicit a kezedhez ragadó tésztát kell kapnod.

Ez az adag egy tepsiben kinyújtva kifejezetten nagyon vastag tésztát ad, mert én kifejezetten így szeretem. 🙂 Kettő, max. három szelettel jóllakik egy felnőtt. Ha vékonyabbat szeretnél, felezd az adagot vagy nyújtsd ki két tepsiben. Pizza alapnak is simán megállja a helyét, annak is szoktam sütni. A gyerekeim a rettentően vastag, szószt nyomokban tartalmazó pizzától vannak elájulva, így volt már, hogy ezt az adagot egy kisebb, a sütőbe tolható tepsihez képest kb. fele méretű edényben sütöttem… 😀

Feltétnek a házi teljesértékűfölöm használom, ezt néha fokhagymázom is, de úgy már felnőtt verzió… Rá mehet bármiféle zöldség, de a klasszikusabb ízvilágú lilahagymás és a pici kockákra vágott, jól megpirult füstölt tofus a kedvencem. Így 100% TÉNÉ (mi az a TÉNÉ?). Természetesen használhatsz bolti vegán tejfölt is, ha nem tudsz vagy nem szoktál otthon készíteni, úgy nem lesz teljesen teljesértékű…

Nagyon szeretem vörös lencse liszttel dúsítani a kenyérféléimet, ide nézz milyen szép piros és ropogós lesz tőle a széle! A kedvenc részem… 😉

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Mivel változó lehet, hogy ki mit tesz rá, a tápértékeknél csak a tészta értékeit adom meg.

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
 
Nyomtat
Előkészület
150 perc
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
2 óra 50 perc
 
Házi kovászos, gluténmentes kenyérlángos teljes értékű növényi hozzávalókból, lisztkeverékek nélkül. Vegán, TÉNÉ recept.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: főétel, kenyér
Konyha: vegán, gluténmentes, teljes értékű övényi étrend, TÉNÉ
adag: 12
Hozzávalók
  • 150g kölesliszt
  • 150g vörös lencse liszt
  • 150g hajdina liszt

  • 600g víz
  • 2 tk. só
  • 25g útifűmaghéj
  • 200g gluténmentes kovász
Elkészítés
  1. Keverd el a (langyos!) vízben a sót és az útifűmaghéjat, és kevergesd addig, amíg zselés lesz (1-2 perc), majd tedd bele a kovászt is, alaposan keverd el.
  2. Dolgozd bele a liszteket - én ehhez robotgépet használok (itt írtam a konyhagépeimről), de kézzel is enni fog nyilván, csak tovább tart.
  3. Hagyd pihenni pár percet a tésztát, majd alaposan lisztezve (kicsit ragad) nyújtsd ki egy tepsiben.
  4. Konyharuhával letakarva tedd langyos helyre (én a sütőbe teszem és felkapcsolom a világítást) 2 órára.
  5. A 2 óra elteltével tegyél rá számodra szimpatikus feltéteket (pl. teljesértékűfölt, zöldségeket, apróra kockázott tofut), közben melegítsd elő a sütőt légkeveréssel (alsó-felső sütés nélkül!) 250 fokra.
  6. Végül süsd 20 percig, vagy amíg a széle ilyen szép piros lesz. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Én házi malomban, frissen őrölt lisztekkel dolgozom, de a hozzávalókhoz linkeltem jó minőségű, kész liszteket.

A tápérték adatok csak önmagában a tésztára vonatkoznak! Egy tepsiben 12 szeletre vágom, és 1 szelet adatait adtam meg.

További tippekért olvasd el a "Gluténmentes kenyérlángos - használati utasítás" részben leírtakat!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 166 kcal zsír: 1,8 g Szénhidrát: 31 g rost: 6,5 g fehérje: 7,5 g
3.5.3251

 

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: gluténmentes kovász, kenyér, malom, pizza, reggeli, TÉNÉ, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Timi mondta

    2022-03-28, 8:44 du.

    Kedves Nóri,
    Tetszik nagyon a tészta recept, és finomnak is néz ki
    Ha kovász helyett élesztőt használnék, mennyit javasolsz?
    Köszönöm előre is!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-03-29, 4:17 du.

      Szia Timi,
      10g élesztő elég lenne, és a kovászt fele liszt, fele víz arányban számold.
      Sok sikert!

      Válasz
  2. Eszter mondta

    2022-07-30, 12:13 du.

    Szia Nóri!
    Serpenyőben is kisüthető szerinted? Igazából csak a tésztája, vagy valami hasonló kovászos lepény receptek nincs? 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-06, 1:28 du.

      Szia Eszter,
      biztosan… Ilyen lepényem van, ezt kovászolni is lehet (szoktam): 1 evőkanál kovásszal áll pár órát sütés előtt (káposzta nélkül).

      Válasz
  3. Molnár-Takács Rita mondta

    2022-09-01, 1:19 du.

    Kedves Nóra! Kisbabás életmódból adódóan véletlenül egy nagyon szerencsés technikára akadtam. Kihagytam a kovászt az elején a „vizes blokk” után, majd elfelejtettem a liszt hozzákeverése után is … Pár óra eltelt,mert a kisbabinak nagyon kellettem 🙂 ami után nagyszerűen összeállt a tészta,észrevettem,hogy a kovászt nem tettem bele, de sokkal könnyebb volt összegyúrni. Egyáltalán nem ragadt. Úgy ki lehetett sodorni,mint egy hagyományos tésztát… Legközelebb már direkt így csináltam és a kenyérnél is.hátha Nektek is bejön… nagyon köszönöm ezt a blogot! Óriási segítség!! Szeretettel:Rita

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-09-01, 8:16 du.

      Nahát! Köszi, hogy megírtad! 🙂

      Válasz
  4. Ignéczi Éva mondta

    2022-09-26, 3:42 du.

    Szia Nóri!
    Szerinted ez a recept mehet útifűmaghéj nélkül vagy mivel helyettesíthető?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-09-27, 8:48 de.

      Szia Éva
      az útifüve kiváltani nagyon nehéz… Megpróbálnám a kölest a zabra cserélni, mert az jobban összefogja, és tennék a tésztába vagy 5 kanál darált lenmagot, hátha… Nem vagyok benne biztos, hogy ez így működni fog, de ez a legjobb ötletem.

      Válasz
      • Ignéczi Éva mondta

        2022-09-27, 1:25 du.

        Nagyon köszönöm, majd írok milyen lett.

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum