Már nagyon régóta tervezem, hogy megosztom Veletek a legújabb gluténmentes kovászos kenyér receptem. Annyi minden történt, mióta belevágtam a gluténmentes kovászolásba és megsütöttem az első gluténmentes, kovászos, teljes kiőrlésű kenyerem, hogy az új recept megosztása igazából csak ürügy arra, hogy mindezt elmeséljem! 🙂
Vörös lencse a kenyérben?!
Először is arról, hogy miért került vörös lencse a kenyérbe. Minél többet tud meg az ember a hüvelyesekről, annál többet akar enni belőlük: a tanfolyamaimon is az az egyik fő törekvés, hogy vajon hány ponton tudnánk az étrendünkbe még egy kis babot/lencsét tuszmákolni…? Így talán érthetitek az izgalmam, amikor egyszem elsőszülött lánykám sebészi pontossággal kezdte el kiválogatni a hüvelyeseket a tányérjáról (ha látszott rajta, hogy micsoda, ha nem). Különböző korszakai váltakoznak, de egy biztos pont van: a kenyeret mindig szereti. Ezért aztán gondoltam egyet, ledaráltam a lencsét a kis kávédarálómon, és varázslat! A kenyér ízesebb, ropogósabb héjú, szebben pirult lett a vörös lencsétől! (A férjem azóta ugrat, hogy mikor találom fel azt a kenyeret, amibe a teljes napi tucatot belesütöm… 😀 )
Csinos cipó
Aki olvasta az első gluténmentes kovászos kenyér receptem, az tudja, hogy egyszerre 2 kg kenyeret sütök egy nagy tortaformában. Ez így nem túl elegáns, de működik, viszont szerettem volna megtanulni én is csinos kis cipót formázni. Egy késő őszi szombaton elmentem Horváth Judit egyik workshopjára: ő nálam jóval nagyobb alázattal áll a kovászhoz és a kenyérsütéshez is, szerettem volna látni, hogyan csinálja. A workshop hasznos és inspiráló volt, és nem utolsó sorban jó hangulatban telt. Azóta kicsit bátrabban etetem a kovászom (teljesebb étrenden él 🙂 ), a konyhapulton lakik, nem a hűtőben, és ami a legizgalmasabb, hogy ha olyan kedvem van és rászánom az időt, odafigyelést, akkor kb. bármilyen lisztből tudok csinos cipót sütni. Szóval tényleg jó szívvel ajánlom Judit workshopjait – ez egy teljesen önzetlen ajánlás, én is kifizettem a részvételi díjam, mint bárki más. 🙂 (Itt találod meg Judit munkáit.)
Azért azt be kell vallanom, hogy általában nem formázom meg így a cipóimat, és ezért kevesebb útifűmaghéjat használok. Ennek prózai oka, hogy napi 1+kg kenyér fogy nálunk, és így egyszerűsítek…
Házi malom
És a legizgalmasabbat a végére hagytam… Végre beruháztam egy házi malomba! Azért mondom hogy végre, mert 10+ éve sütök itthon gluténmentes kenyereket, és azóta egy kis kávédarálóval őröltem hozzá a gabonákat, és azóta mindig megírja nekem valaki néhány havonta, hogy vegyek már egy malmot! 😀 Nos, láthatjátok, hogy nem ruházok be könnyen új eszközökre, de ez a kis malom annyira megtetszett, hogy a gyártója lett a legújabb együttműködő partnerem. Hogy miért a szerelem? Ez a kis malom pontosan azt csinálja, amit mond: lisztet őröl, megbízhatóan (az első malmok még mindig működnek – 1988 óta…), a gyártó egy kis családi vállalkozás, akik szigorúan Magyarországon beszerezhető alkatrészekkel és fával dolgoznak, így stabil szerviz hátteret tudnak biztosítani. A liszttel nem érintkezik semmilyen műanyag alkatrész, és a malmokat rizzsel tesztelik, hogy gluténérzékenyek is használhassák őket. Őrület, nem? Ezen az oldalon mindent leírtam a malomról, amit tudni érdemes, és ha megtetszik, rendelni is tudtok.
Hogy miért jó, ha frissen őrölt liszttel dolgozunk, azt leírtam itt, de ami még fontos, hogy így sokkal könnyebb elkészíteni a szükséges lisztet (ami igazi liszt lesz), mint a kis kávédarálómmal… Közben tudok mással foglalkozni, elég fél szemem rajta tartani az őrlésen, és néha elforgatni a tálat, hogy ki tudjon folyni a liszt.
Nos, ennyi minden újítás történt nálam gluténmentes kovászos kenyér sütés terén! Nálatok mi újság?
- 85g köles / kölesliszt*
- 85g hajdina / hajdinaliszt
- 85g vörös lencse / vörös lencse liszt
- 300g víz
- 20g útifűmaghéj
- 1 kk. só
- 70g gluténmentes kovász
- A kovászt etesd meg 1-2 órával előre. Ha egész gabonákkal dolgozol, akkor a lencsével együtt őröld meg őket kávédarálón vagy házi malomban.
- Az útifűmaghéjat és a sót keverd el a vízben, majd addig kevergesd, amíg sűrű zselét kapsz. Ekkor keverd el benne a kovászt is.
- A liszteket keverd össze egy nagy tálban, majd dolgozd össze a kovászos keverékkel. Elkezdheted robotgéppel is, de a vége úgyis az lesz, hogy kézzel gyúrod, dagasztod.
- Konyharuhával letakarva pihentesd fél órát, majd formázz belőle cipót: lisztezett felületen kézzel nyújtsd ki egy kicsit, majd tekerd fel igény szerint kerek vagy hosszúkás cipót formázva.
- Keleszd konyharuhával letakarva 4 órát meleg helyen (pl. világításra kapcsolt sütőben).
- A sütőt melegítsd elő 250 fokra, majd ha betetted a kenyeret, akkor vedd vissza 220 fokra, és légkeveréssel süsd 50 percet. Sütés előtt vághatsz bele szép mintákat - akár sokkal bátrabban is, mint ahogy én tettem ezen a cipón. 🙂
- Kész! Akkor vágd meg, ha már tényleg kihűlt. 😉
Ha nem akarok cipót formázni, akkor ennek a mennyiségnek a háromszorosát sütöm (250g gabonák +900g víz +200g kovász), 5 ek. útifűmaghéjjal. Így a robotgép is boldogul vele, de nem lesz kézzel formázható (túl híg). Ilyenkor 26 cm-es formában sütöm.
Szia Nóri!
Ezer éve van ilyen malmom, én nem is értem, Te eddig hogy bírtad nélküle!
Troll kérdésem lesz, de élesztővel meg tudom sütni a kenyeret ugyanezekkel az arányokkal?
Szia,
😀 Biztosan, csak a kovászt is számold bele, fele liszt, fele víz arányban.
szia!
vöröslencseliszt helyett mondjuk csicseriliszttel szerinted jó lehet? vagy akkor nagyon falafelíze lesz?
illetve milyen íze van vöröslencsével? megnéztem, a kedvenc liszt-dealerem árul vöröslencselisztet is 🙂
A vöröslencse egyáltalán nem érezhető az ízén, és a színén sem látszik, egyedül a kéreg lesz tőle pirosabb és ropogósabb (juhé! 🙂 ). Csicserivel nem próbáltam még, de az a tippem, hogy az kiérezhető lenne, minél többet áll, annál inkább. De ez csak tipp, feltétlenül írd meg milyen lett, ha megsütöd csicserivel!
8 eve van nekem is magyar malmocskam es nagyon imadom! Koszi a lencses kenyer otletet, eddig elesztos kenyeret sutottem rizslisztbol, koleslisztbol, de ezt tuti bevezetem. A lencset is a malomban orlod? A kovasszal is regota kacerkodom de tul macerasnak tunik, viszont sokkal jobb az elesztonel ugyhogy alaposan attanulmanyozom mit kell tenni hogy eljen es nekifogok. Koszi a szuper recepteket.
Igen, a lencsét is a többi gabonával vegyesen teszem a malomba. A vöröslencse nem kemény, simán megeszi. 🙂
A kovász első blikkre tűnik nagy ügynek, de igazából ha már elindult, nem nagy kunszt… 😉
Szia!
Köszi a receptet, ki fogom próbálni. Én csak most kezdem ezt a sütögetést, kezdő vagyok!
A kovászt hogyan készíted?
Így.
Szia Nóri!
Nagyon jól néz ki a kenyér, ki szeretném próbálni. A kérdésem az lenne, ha bolti kovásszal készítem, amit eddig a fagyasztóban tartok, azt a sütés előtt mennyivel kell kivenni, illetve azt is meg kell etetni? Ha igen, mivel/mennyivel?
Köszönöm!
Szia,
sajnos elképzelésem sincs, hogy működik a bolti kovász… (Nyilvánvalóan barlangban élek.) A legjobb tanácsom, hogy olvasd el a csomagolását…
Mengsütöttem ezt a kenyeret. Nóra! ez fantasztikus! Nagyon nagyon finom, nagyon tápláló, s mivel én nagyon kevés kenyeret eszem, bátran ki tudom jelenteni, hogy nagyon jól tárolható is.
Ezért a kenyérért megérte kovászolni (igaz, nagy izgalommal figyeltem a fejlődést). 🙂
<3
Kedves Nóri,
Annyira inspirálóak az írásaid! Ennek a bejegyzésnek a hatására én is kovászolásba fogtam és ma fogom vele először megsütni ezt a kenyeret. A kérdésem, hogy ha nincs légkeverésem, akkor szerinted alsó-felső sütéssel is jó csak max picit tovább kell sütni? Köszönöm előre is a választ!
Kedves Györgyi,
jó lesz, de 20 fokkal hűvösebben süsd, kb. ugyanannyi ideig.
Nagyon szépen köszönöm! Szuper lett 🙂