• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér)

2017-01-03 Írta: Andrási Nóra 80 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Volt egyszer egy mindenmentes teljes kiőrlésű házi kenyér recept, az első. A sok-sok kérdés és kívánság nyomán, amit ezzel kapcsolatban kaptam, megszületett az élesztőmentes, mindenmentes zsemle is, én pedig rákaptam az élesztőmentes sütésre. 🙂 Bár az eredeti mindenmentes kenyerem alatti csillió hozzászólásban már mindent kicseréltünk és feltaláltunk, amit a témában lehetett, szerettem volna egyszerűsíteni a helyzeten azzal, hogy felkerül az oldalra egy komplett élesztő-, kukorica- és gluténmentes házi kenyér recept.

Mindenmentes cirokos cipó - élesztőmentes, gluténmentes házi kenyér |mindenmentes.hu

Cirokliszt

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

A zsemlékkel kapcsolatban sok új liszttel ismerkedtem meg, köztük a cirokliszttel is. Bár találtam olyan recepteket is, ahol kenyér, zsemle egyik fő összetevőjeként használták, nekem nagy mennyiségben túl erőteljes (földszerű?) volt az íze, ezért egy ideig nem vettem le a polcról. Később egy véletlen nyomán kiderült, hogy ha csak keveset használok belőle, akkor nagyon finom, még háziasabb, még rusztikusabb gluténmentes házi kenyér sül ki a történetből. Azóta sokszor használtam az élesztővel készülő kenyeremben is, kukorica liszt helyett, és így készült ez az élesztőmentes cirokos cipó is.

Mindenmentes cirokos cipó - élesztőmentes, gluténmentes házi kenyér |mindenmentes.hu

Élesztőmentes, gluténmentes házi kenyér

A zsemlékkel ellentétben itt a korábban már megszokott, teljes kiőrlésű, IR-barát gluténmentes liszteket használtam. Ez a recept elég megengedő, ha valamelyik liszt nem tetszik, bátran próbáld lecserélni valamilyen más, hasonló (IR-barát, teljes kiőrlésű, nem keményítő) lisztre, csak arra figyelj, hogy a szükséges folyadék mennyisége ezzel változni fog!

Mindenmentes cirokos cipó - élesztőmentes, gluténmentes házi kenyér |mindenmentes.hu

Bármennyire is szeretem a hagyományos, kelesztős kenyeremet, nagyon szimpatikus ebben az élesztőmentes változatban, hogy pikk-pakk elkészül: ha az utolsó percen jut eszembe, hogy hoppá, vacsorára nem lesz elég a kenyerünk, akkor ezzel a recepttel behozhatom a lemaradást.

Az eredeti változathoz képest kicsit morzsálódósabb, de ezzel együtt elnyerte a család tetszését is, így bízom benne, hogy ízleni fog! 🙂

Figyelem! Ez egy régebbi bejegyzés, már van gluténmentes kovászos kenyér recept is az oldalamon, itt találod!

4.9 from 16 reviews
Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér)
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
50 perc
Össz. idő
1 óra
 
A népszerű gluténmentes házi kenyér recept élesztőmentes, kukoricamentes változata, cirokliszttel, villámgyorsan.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: kenyér, pékáru
Konyha: gluténmentes, élesztőmentes
adag: kb. 750g
Hozzávalók
  • 110g kölesliszt
  • 90g barna rizsliszt
  • 50g hajdinaliszt*
  • 50g cirokliszt
  • 3 ek. lenmag pehely**
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 300+80g víz
  • 3 ek. bolhafűmaghéj
  • 1,5kk. só
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 kk. almaecet
Elkészítés
  1. Tegyél a sütőbe egy kis (hőálló!) tál vizet és melegítsd elő 180 fokra.
  2. A bolhafűmaghéjat, sót, olívaolajat, almaecetet keverd össze 300g vízzel egy mérőpohárban.
  3. Mérd egy keverőtálba a liszteket, lenmagpelyhet, szódabikarbónát. Keverd össze.
  4. A mérőpohár tartalmát dolgozd össze a lisztekkel, majd lazítsd egy kicsit a maradék 80 ml vízzel. (Erre a lépésre azért van szükség, mert amikor az összes vízbe áztattam a bolhafűmaghéjat, a kenyér mindig száraz lett.)
  5. Tedd sütőpapírral kibélelt formába (én feles püspökkenyér formát használok, kb. 20 cm hosszú) és süsd 50 percig.
  6. Sütés után azonnal vedd ki a formából és tedd egy rácsra kihűlni. A szeleteléssel várd meg, amíg teljesen kihűl.
Megjegyzések
* A hajdinalisztet egész hajdinából, kávédarálóban darálom.
** A lenmagpehely nálam pár másodperc alatt készül, a kávédarálóban, egész lenmagból.

A kész kenyeret tartsd lezárt zacskóban/dobozban a hűtőben, és csak annyit melegíts, amennyi elfogy. Így 3-5 napig eláll.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 215 kcal zsír: 8 g Szénhidrát: 29 g fehérje: 5 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, kenyér, malom, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Szupercsoki – nyers, vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel
Következő bejegyzés Gluténmentes granola kehely tejmentes joghurttal (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Gölöncsér Tiborné mondta

    2017-01-03, 3:26 du.

    Én nem ismerem a TE élesztős kenyeredet meg köszönném a receptet ha közölnéd velem köszönöm szépen Gölöncsér Tiborné

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-03, 3:28 du.

      Linkeltem a szövegben néhányszor, de megteszem újra: itt a recept.

      Válasz
      • Anita mondta

        2017-01-13, 5:51 du.

        Kedves Nóri,

        Szeretném ezt a receptedet elkészíteni, én a hajdinalisztet fogom lecserélni valamire vagy arányosan több köles vagy barnarizslisztet fogok beletenni helyette.
        Egy olyan kérdésem lenne, hogy nekem van itthon lenmaglisztem… ha azt a lenmagpehely helyett használnám, mennyit kellene szerinted beletennem?

        Nagyon köszönöm válaszodat!
        Anita

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-01-16, 11:53 du.

          Ha a lenmagliszt olajtalanított pellet, akkor nem tudod itt használni.

          Válasz
      • kárpáti mariann mondta

        2022-08-23, 7:05 de.

        Kedves NÓRI!
        Segítségedet kérném nem ehetek semmilyen olajat.mivel helyettesíthető?gluténmentesen,tej és tejtermék mentesen kell étkeznem.
        Köszönettel

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2022-08-23, 9:27 de.

          Szia Mariann,
          hagyd ki nyugodtan az olajat… 🙂 Nem kell helyettesítened.

          Válasz
  2. Vass Nándor mondta

    2017-01-03, 7:25 du.

    Szép Estét Kedves Nóri !
    Először is Boldog Új Esztendőt kívánok,minden Jóval megfűszerezve…..
    Nagyon tetszik a Kenyérke recept,mert tojás sem kell bele, és szeretném megsütni.De 1.a rizslisztet felcserélhetném amaránt lisztre?,2. Nem értem a ” víz” dolgokat?,hová lett a 300 g víz?,mikor hová lett keverve?.A 80 g-ba kell áztatni az utifűmaghéjat?
    Jó lenne ha segítenél,tudod a Feleségem kórházban van,nincs aki segítségemre legyen a tanácsadásban…….
    Tisztelettel : Nándi Felvidékről……

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-03, 10:19 du.

      Kedves Nándi,
      Köszönöm, hogy szóltál, javítottam. 🙂 A 300g-ba megy a bolhafű meg a többi és a 80g-ot kell még hozzáadni a végén.
      A feleségednek gyors és tartós felépülést kívánok!

      Válasz
      • Vass Nándor mondta

        2017-01-04, 6:10 du.

        Szia Nóri,Szép Estét !
        Köszönöm a választ,amit Nagyon vártam,mert szeretném kipróbálni….most már a „víz”dolgot értem,lehet túl buta vagyok,mert azt még mindig nem tudom,hogy a sütőbe minek kell a tálka vizet felmelegíteni 180 fokra? Jaj,még azt is kérdezem,hogy mivel Én rizslisztet nem használok,felcserélhetem -e azt Amaránt lisztre ? Ne haragudj,hogy ilyesmivel zavarlak,de míg nem világos minden mozdulat a számomra,addig nem kezdem el,mert nem csípem a kudarcot……
        Ui: Külön köszönöm,hogy a Feleségemnek gyors és tartós felépülést kívánsz,mert arra most Nagy-Legnagyobb szüksége van,mivel sajnos a legsúlyosabb betegség támadta meg Őt………
        Bocsi,hogy itt ilyet írok…..

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-01-04, 6:15 du.

          Szia,
          A víz azért kell a sütőbe, hogy párásítson, és ne száradjon ki a cipó. Nyilván 100 fokos marad. 😉
          Az amarántliszthez nem tudok hozzászólni, mert ebben a felállásban még nem próbáltam. A tészta jól formázható, nem ragadós kell legyen. Ha nem ilyen, akkor több/kevesebb vizet próbálj. Nézd meg a zsemléimet, azokban nincsen rizsliszt.
          A nagymamám 20 évet élt műtét után, nagyrészt aktívan, azzal a betegséggel, amire gondolom, hogy gondolhatsz. Minden nap értékes.

          Válasz
          • Vass Nándor mondta

            2017-01-04, 8:21 du.

            Szép Estét Kedves Nóri !
            Köszönöm válaszodat,most már megértettem a „víz ügyeket”és kifogom próbálni amaránt liszttel a Kenyérkét.A zsemle receptet is néztem,az is finom lehet,azt is majd megsütöm hamarosan.Gyakrabban kifogom nyitni ezt az oldalt,mert sok Jót tanulhatok Tőled,amit köszönök.
            Feleségemmel kapcsolatban sajnos úgy van ahogy gondolod,mivel ez az oldal nem arról szól,itt nem írhatom körül a dolgokat,kár hogy nincs olyan lehetőség,ahol csak Veled írhatok…….Köszönöm a vigasztalást,ez is egy lépéssel közelebb visz a reménykedéshez,hogy megvívja győztesen a csatáját a gyilkos kórral szemben….
            Üdvözlettel : Nándi Felvidékről….

  3. B.Beáta mondta

    2017-01-03, 8:43 du.

    Kedves Nóri! A lenmagpehely helyettesíthető?
    Köszönettel,
    B.Beáta

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-03, 10:17 du.

      Kedves Beáta,
      használhatsz helyette pl. szezámmagot is, ha az mehet.

      Válasz
  4. Anita mondta

    2017-01-04, 1:57 du.

    Szia Nóri, akárhogy nézem, nem látom a leírásban, hogy mikor kerül a szódabikarbóna a kenyérbe. Gondolom a lisztekhez kell adni, mint a zsemlénél, de a biztonság kedvéért inkább megkérdezem.
    Köszönöm!
    Anita

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-04, 3:12 du.

      Szia,
      Na, ez van, ha alvás helyett posztolok… Javítottam, de egyébként jól gondoltad. 🙂

      Válasz
  5. Edit mondta

    2017-01-04, 8:45 du.

    Kedves Nóri!
    A kölesliszt készülhet-e kávédarálóban, a hajdinához hasonlóan? Ciroklisztem nincs, növelhetem-e a receptben szereplő valamelyik liszt mennyiségét 50 grammal helyette?
    Köszönöm
    Edit

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-06, 11:17 du.

      Igen, a kölest is lehet darálni. Cirok helyett lehet kukoricaliszt is, vagy arányosan több a többi lisztből.

      Válasz
  6. Széll István mondta

    2017-01-05, 3:10 du.

    Kedves Nóri!
    Olaj nélkül működik a recept. Kipróbáltam.
    Nagyon finom volt!.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-06, 11:17 du.

      Köszi az infót!

      Válasz
    • Baranyáné Margó mondta

      2020-08-14, 4:01 du.

      Van még valaki rajtam kívül akinek székrekedést okozott az élesztő és minden mentes kenyér? Úgyis hogy. 2 Liter folyadékot megittam hozzá! Köszönöm szépen a válaszokat.

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-08-17, 1:14 du.

        Kedves Margó,
        A hirtelen megemelt rost bevitel okozhat ilyen tünetet – fokozatosabb tempóval, és idővel magától is enyhülnie kell.

        Válasz
  7. Nagy Katalin mondta

    2017-01-05, 4:53 du.

    Szia Nóri! Tegnap találtam rá a szuperoldaladra, tegnap a püspökkenyérfirmában sütött1150g-os kenyérreceptjétolvastam , nagyon tetszett de nem irtam fel mennyi víz kell hozzá, ma mikor kerestem nem találtam, de az oldaladon megtaláltam ezt a másik kenyeret, ami nagyon tetszik, csak lenne 1-2 kérdésem, mi az a cirokliszt, nem ismerem-esetleg mivel tudom helyettesíteni? Ezt azért nem kell keleszteni mert nincs benne élesztő? Ennek nagyon örülök, mert élesztőt nem ehetek. Köszönöm szépen, várom válaszod, boldog új évet kívánok és gratulálok a szuper blogodhoz.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-06, 11:15 du.

      Itt a másik kenyér, ez annak az élesztőmentes változata. A cirok helyett használhatsz kukoricát is vagy a többi lisztből arányosan többet.

      Válasz
      • Nagy Katalin mondta

        2017-01-07, 5:15 du.

        Köszönöm szépen, már megsütöttem, ahogy nézegettem a recepteket a ciroklisztet kukorica liszttel helyettesitettem. Nagyon finom lett. Nekem pirítva finomabb, de anélkül is jó!! Meg szeretném kérdezni nincs-e véletlen növényi tejszin recepted? Köszönöm

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-01-09, 1:38 du.

          Örülök, hogy jól sikerült! Tejszín itt.

          Válasz
        • Nagy Katalin mondta

          2017-01-10, 6:31 du.

          Köszi a válaszod, de sajnos nekem csak annyi jött át, hogy”tejszin itt” semmi egyéb

          Válasz
          • Mindenmentes Nóri mondta

            2017-01-10, 11:24 du.

            Javítottam!

  8. Mili mondta

    2017-01-12, 11:04 de.

    Szia Nóri!

    Nagyon finom ez a kenyér, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2 éves fiam magában ette, pedig csak 3 hónapja eszik mindenmentesen, szóval tudja, milyen a bolti kenyér íze.
    Nekem egy kicsit kesernyés a hajdina miatt, pedig nem pirított került bele. Ha sósan esszük (házi kolbásszal, virslivel, hallal) akkor tökéletes, de ha mézes- vagy lekváros kenyeret ennénk, ahhoz túl erőteljes az íze. Így tegnap kipróbáltam cirok- és hajdinaliszt nélkül úgy, hogy helyettük földimandula- és nyílgyökérlisztet tettem, lenmagpehely helyett pedig rizspelyhet. Nagyon finom lett és teljesen semleges ízű, ezt már édesen is lehet enni. Bár az is igaz, hogy így már valószínűleg több ch van benne a nyílgyökér miatt, nem számolgattam. Ja, és tettem hozzá egy titkos hozzávalót is, 1 ek. zselatint. Ezt ugyan vegánok nem ehetik, de a mindenevők igen.
    Egy külföldi gm blogon olvastam ezt a zselatinos dolgot, hogy gm lisztekhez adjunk zselatint (1 bögre liszthez 1 ek zselatint), illetve azt is, hogy semmit ne dobjunk a kukába kenyérfélék sütésekor, mert gm zsemlemorzsának az még kiváló lehet.
    Lenne még egy kérdésem is: puha, levegős gm, tejmentes kuglóf/kalács receptre nincs még ötleted? Szeretném valahogy megtalálni a hamburger zsemle gm változatát, az olyan kalácsszerű, de minden, neten fellelhető recept kész keveréket használ és ráadásul csupa keményítő. Próbáltam a földimandulalisztes-csicserilisztes zsemlédet, de én nagyon kiéreztem belőle a csicserilisztet (régi, rossz gázsütőm van, szerintem ez a hiba) és minden falatnál „kvarcogott” valami a fogam alatt. A már említett fiam viszont gond nélkül ette. Valószínűleg túl sokáig éltem a hagyományos fehérkenyéren, ezért vagyok válogatósabb. Meg nem is vagyok rákényszerülve, mert senkinek sincs érzékenysége a családban, „csak” a kisebbik fiam autista valószínűleg, így miatta keresem a mindenmentes recepteket.
    Gratula a bloghoz, nagyon hiánypótló!!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:35 du.

      Szuper hír! (Hogy a kislegénynek ízlik.) A cirok vagy a köles is lehet a ludas a kesernyés ízzel. Kuglóf receptem van kettő is (répás, kakaós), de szellőset ne várj, mert olyat csak a gluténos lisztek tudnak sütni, vagy sok keményítő, nálam pedig egyik sem megy…

      Válasz
  9. Haji mondta

    2017-01-20, 9:42 du.

    Kedves Nóri!
    Köszönöm szépen a receptet. Ma megsütöttem, mindent betartottam, egyetlen gondom az, hogy nekem nem jön fel ilyen magasra, mint a tiéd a képen. Mitől lehet?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-22, 11:29 du.

      Esetleg más alakú forma? Ha nem ez, akkor próbáld egy picit több szódabikarbónával+almacettel lehet, hogy kisebb a kanalad. 🙂

      Válasz
    • Panna mondta

      2017-02-06, 11:23 de.

      Nekem sem jött fel ennyire, kicsit töményebb lett, de olyan puhán, szaftosan tömény, csak nehéz volt visszafogni magam, hogy ne faljam be a felét:-) nekem ízlett sósan és lekvárosan is. Szerintem egyszerűen túl nagy formába tettem és picit szétlapult.

      Válasz
  10. Évi mondta

    2017-01-30, 3:41 du.

    Kedves Nóri! Nagyon szupernek néz ki a kenyér. Szívesen elkészíteném én is. Késes aprító jó kávédaráló helyett? 🙂 Vagyis attól parázok, hogy bármelyiket leégetném… Megéri kávédarálóra beruházni?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-31, 9:46 du.

      Köles- és hajdinalisztet is lehet már kapni elég jó áron (nézz körül itt), ha csak ezek miatt kellene a daráló, akkor felesleges. Én használom még pornyírfacukorhoz, lenmaghoz, chia maghoz, stb.

      Válasz
  11. Kati mondta

    2017-02-14, 10:11 du.

    Szia Nóri! Mindig nagyon várom a receptjeidet! Szuper a mindenmentes kenyered, már el sem tudom képzelni nélküle az életem. Nagyon nehéz gluténmentesen és egészségesen enni. Sajnos a boltokban elenyésző a kínálat Gm egészséges lisztkeverékből. Nagyon Szeretném kipróbálni ezt a kenyeredet is, de nem használok lenmagpelyhet,mi történik ha kihagyom? -vagy mivel helyettesítsem? Kérlek segíts! !! Köszönöm, Kati

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-14, 11:27 du.

      Szia,
      ez csak durvára darált lenmag, a felesleges nedvességet köti meg. Pl. szezámmag is jó helyette.

      Válasz
  12. Ada mondta

    2017-02-19, 3:35 du.

    Kedves Nóri!

    Ezzel végre nekem is sikerült finom kenyeret sütni!Köszönöm!

    Párszor már megsütöttem, egyedül az utolsónál vettem észre, hogy megromlott 3 nap után. Hogy érdemes tárolni?Illetve az a kérdésem, hogy normális az, hogy a kenyér alja kicsit „vizes” marad, míg a teteje szépen megsül?

    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-21, 10:00 du.

      Szia,
      tartsd lezárt dobozban a hűtőben, és annyit melegíts belőle, amennyit megeszel. Sütés után azonnal vedd ki a formából és tedd rácsra, hogy szellőzi tudjon. Ezekkel frissítem a receptet is.

      Válasz
  13. Ignácz Péter mondta

    2017-02-25, 11:29 de.

    Kedves Nóri!
    Új vagyok ezen a területen, de örömmel készítettem el ezt a receptet. Sajnos nekem nem valamiért nem lett az igazi, pontosabban olyan fura kissé kesernyés, kissé fura íze lett, hogy egyszerűen pár szelet után feladtam a próbálkozást, hogy legyűrjem. Másnap új lendülettel újra nekiálltam, ezúttal a hajdinát és a ciroklisztet kihagytam, de a végeredmény egy sápadtabb vekni lett, azonban az íze még mindig befogadhatatlan volt. Vagy kezdjek a köleslisztre gyanakodni? Egyszerűen nem értem, az én ízlésemmel van baj vagy valamit elrontok minden esetben?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-25, 8:52 du.

      A köles nem ízlik Neked. 🙂

      Válasz
  14. Kati Molnárné mondta

    2017-03-15, 7:19 du.

    Kedves Nóri! Most sütöttem meg a kenyeret. Nagyon finom, imádom! Köszi a receptet!

    Válasz
  15. Melcsi mondta

    2017-04-05, 4:47 du.

    Szia Nóri,
    A lenmag helyett lehet esetleg chia magot használni?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-06, 5:25 du.

      Szia,
      Igen, de számíts rá, hogy a chia magnak erőteljesebb, földszerű íze van.

      Válasz
  16. Linda mondta

    2017-05-10, 7:03 du.

    Kedves Nóri!
    Én 8 hónapja folytatok glutén-,cukor-, és tejtermék mentességet. Az elején még csak nézegettem a receptjeidet és ennyivel meg is elégedtem, de karácsony óta teljesen rám jött a sütő-főző láz. Imádom a receptjeidet. 14 éves vagyok, de már én sütöm a kekszeket, a kenyeret, vagy éppen a kakaós csigát otthon. 🙂

    Ez a kenyér recept maga a menyország, ISTENI FINOM és nagyon könnyen elkészül.

    Az lenne a kérdésem hogy LASAGNE-t nem gondoltad-e újra alkotni?

    Nagyon szépen köszönöm,
    Linda 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-14, 9:34 du.

      Kedves Linda,
      Feldobtad a napom ezzel a ozzászólással, az biztos – nagyon örülök, hogy a receptjeim meghozták a kedved a sütés-főzéshez. 🙂
      Kérdésere a válasz igen, gondoltam már a lasagne-ra tésztával, meg anélkül is, csak el nem jutottam még hozzá… De jó lenne. 🙂

      Válasz
  17. Csapó Barbi mondta

    2017-09-27, 7:04 de.

    Szia Nóri!
    Nagyon finom, szerintem sokat fogom sütni ☺. Szeretném a kislányomnak is adni, aki 14 hónapos. Szerinted a hozzávalók már mehetnek Neki? Gondolok pl. az utifű maghéj és lenmag ,chiamag-ra is.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-27, 11:33 de.

      Szia, persze. 🙂 Legalábbis az enyém nagyon szerette… 😉 (Útifűvel akkor legyél óvatos, ha allergiás, asztmás panaszai vannak esetleg.)

      Válasz
      • Csapó Barbi mondta

        2017-09-28, 6:12 de.

        Köszönöm szépen! ☺

        Válasz
  18. Moncsi mondta

    2017-12-18, 6:00 de.

    Szia Nóri! Megsütöttem a kenyeret, nagyon finom lett, szuper recept, könnyű elkészíteni 🙂 Hajdinaliszt helyett mandulalisztet használtam. Lenne egy kérdésem, ha a hajdina ill. köleslisztet egész magok ledarálásával készítem , át kell előtte mosni (mint a köret készítésnél)?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-12-18, 10:52 de.

      Én nem szoktam – a búzát sem mossák. 😉

      Válasz
  19. Fruzsi mondta

    2018-08-27, 12:12 du.

    Szia Nóri,
    nemrég próbálkozok még a mindenmentes étrenddel, több receptedet is sikerrel kiviteleztem már, eddig a kedvenceim a köles keksz és a kölesles túró torta 🙂
    Nagyon örültem a kenyér receptednek, mert az hiányzik az egyik legjobban. Mindent előírás szerint készítettem pontosan, nagyon jó állagú kis tésztát kaptam, tovább is sütöttem kicsit biztos ami biztos, hagytam hűlni éjszakára is rácson, viszont nagyobb részekben nyers marad belül a kenyér 🙁 pedig ment a párologtatás is sütés közben.
    Tudsz valamit javasolni esetleg? Kenyérforma helyett úgy láttam jénait is használnak sokan, azzal egyszerűbb lenne?
    Feladni nem fogom, mert a megsült részek viszont isteniek voltak 🙂
    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-08-27, 8:58 du.

      Szia,
      Hú… az útifűmaghéjjal szoktak ilyesmi gondok lenni – sima útifűmaghéjat használtál, nem őrleményt? Vízben előre elkeverted? Bocs a kérdésekért, de nincs jobb ötletem…

      Válasz
      • Fruzsi mondta

        2018-08-28, 9:53 de.

        Illetve nem, bocsánat, sima útifűmaghéjat használtam! Le kellene darálni?

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2018-08-28, 8:54 du.

          Nem, a sima -héj a jó, akkor jól csináltad. A lenmag egészben valóban alig köt meg vizet, de szerintem nem ezen múlt. Sajnos nem tudom, mi lehetett a baj… Próbáld meg még egyszer, hátha csak valami egyszeri dolog volt.

          Válasz
  20. Fruzsi mondta

    2018-08-28, 9:51 de.

    Őrleményt használtam, és elkevertem vízben igen, kocsonyás állagú masszát kaptam. Lenmagpehely helyett viszont egész lenmagot használtam, erre gyanakszom még, hogy így nem tudta megkötni a vizet..ez lehet a baj?

    Válasz
  21. Szabó Aranka mondta

    2018-10-25, 10:37 de.

    Kedves Nóri!

    Köszönöm a receptet . Ízlik a férjemnek .Végre használható recept ami nem végezte a kukába ,mint vmi ehetetlen morzsa.
    Két kérdésem lenne:
    1. nekem nem elég az 50 perc.Honnan tudom hogy jó-e ? Kell-e színének lenni? ragadhat-e a tűre?(nem szeretnémtúl sütni).
    2. mivel a lenmag és utifű vizet kíván ,munkahelyen nehezen megoldható az ivás (műhelybe tilos üveget vinni, kiszaladgálni se illik)lehet-e (fordított gondolat) egy részét tojással helyettesíteni?

    Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-10-25, 7:50 du.

      Nehéz kérdés, mert ragadhat is, meg színe se nagyon változik… Ezért maradnék inkább a stoppernél. Próbáld tovább sütni.
      A második sem egyszerű… tojással biztosan szárazabb lenne, tojásfehérjét szoktak gluténmentes kenyerekbe tenni, de én sosem sütöttem így, nem tudok hozzászólni.

      Válasz
      • Aranka mondta

        2018-11-05, 10:38 de.

        Kedves Nóri!
        Kipróbáltam tojással , nem lett igazi. Viszont a véletlen úgy hozta,hogy még foglalt volt a sütő igy pihent a bekevert kenyérke kb.10percet, előnyére vált.
        Ha más lisztel is kisérleteznék honnan tudom megállapítani a folyadék mennyiséget?
        Segítségedet előre is köszönöm.
        További szép napot!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2018-11-06, 10:24 de.

          Ez sajnos csak ránézésre és próbálgatással működik… Ha beesik a kenyér teteje, akkor sok volt a folyadék, ha szépen feljön de nem morzsás, száraz, akkor jó.

          Válasz
  22. Szilvi mondta

    2018-11-04, 7:54 du.

    Kedves Nóri,
    egy hete tudom hogy mindenmentes, IR barát étkezésre kell át állnom. Szkeptikus voltam hogy lehetséges e élesztő vagy kovász nélkül kenyeret sütni és láss csodát 🙂 mert lehet.
    Bevásároltam a csoda liszteket és imádom ezt a kenyeret. Egy hét alatt másodjára sütöttem meg, én még magvakat szórtam bele, de isteni.
    Köszönöm a receptet!
    További jó alkotást!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-04, 9:43 du.

      Csodalisztek! <3 Örülök a sikernek! 🙂

      Válasz
  23. Blanka mondta

    2019-05-08, 4:33 du.

    Szia!

    Hajdinát mennyire érezni a kenyérben?
    Sajnos nem szeretem…:S

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-08, 8:54 du.

      Szia,
      szerintem nem nagyon, a cirok erősebb…

      Válasz
  24. Évi mondta

    2020-02-26, 4:49 du.

    Kedves Nóri,
    Azt szeretném megkérdezni Tőled a recepttel kapcsolatban, hogy az 50 perc 180 fokon történő sütés a tűzhely milyen állapotában történjen? Alul-felul sütés vagy a szimpla, vagy melyik opciónál? Nagyon szépen köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-27, 10:43 de.

      Szia,
      Ha van, akkor légkeveréses, ha nincs, akkor alul-felül.

      Válasz
      • Évi mondta

        2020-02-27, 1:26 du.

        Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen a gyors válaszod, izgulok nagyon

        Válasz
  25. Évi mondta

    2020-03-06, 11:56 du.

    Kedves Nóri, nagyon szeretném megtudni, hogy Te melyik olívaolajat használod. Nagyon sok receptedben olvastam, én nem vásároltam még, S annyi féle létezik, szeretném a Tiéteket. Nagyon szépen köszönöm!!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-08, 9:22 du.

      Szia,
      ebben nem vagyok válogatós… Nem extraszűz, hanem finomított olívaolajat használok, Aldiban vesszük, 1 literes kiszerelésben. Vennék jobb minőségűt, vagy biot, de mindig csak extra szűzet találok, azzal meg nem jó főzni… Egyébként nagyon keveset használunk, kb. évente 3 litert, és négyen vagyunk.

      Válasz
  26. RTimi mondta

    2020-11-02, 10:04 du.

    Kedves Nóri!
    Ha csak a kölest szeretném kicserélni az összetevők közül, mit javasolsz? (pajzsmirigy probléma miatt kerülöm)
    Próbáltam kukorica- és rizsliszt keverékével, de nagyon sűrű, nedves lett a végeredmény, nem olyan szép, kenyérszerű, mint a tied.
    Előre is köszönöm,
    Timi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-11-03, 9:59 de.

      Szia Timi,
      használj helyette finomra darált vörös lencsét (pl. kávédarálóval), és egy picit kevesebb vizet. A legújabb felfedezésem. 🙂

      Válasz
      • RTimi mondta

        2020-12-22, 3:04 du.

        Köszönöm, Nóri! Jó ötlet volt a lencse.
        Remek lett az állaga, és az íze is kellemes, nem erőteljes.
        Ez az első igazán ehető, glutén- és élesztőmentes kenyér, amit sütöttem

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-01-04, 8:21 de.

          Juhú! 🙂

          Válasz
  27. Csilla mondta

    2020-12-26, 10:15 du.

    Kedves Nóri!
    Mindamellett, hogy szuperek a receptjeid a következő kérdésem merült fel: a szódabikarbónát mindig a fele az almaecetnek, azért van ez, mert ennyi kell a kettejük reakciójához? A szóda amikor reagál az almaecetnek, akkor képződnek a buborékok. Az ízek ilyenkor semlegesítődnek?? Mármint a szóda és az almaecet íze.
    Az almaecetet, ha aszkorbinsavval helyettesítem , abból mennyit rakjak hozzá?
    Köszönet

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-04, 8:25 de.

      Szia Csilla,
      pontosan így van (a kettő aránya). 🙂 Az aszkorbinsavhoz nem tudok hozzászólni, de almaecet helyett citromlevet is használhatsz. Egyébként semlegesítődnek az ízek.

      Válasz
  28. Nóri mondta

    2021-03-22, 6:02 du.

    Szia Nóra!

    Nagyon finom kenyérkét sütöttem belőle, a párom teljesen odavan érte. Viszont egyvalamit nem értek: ahogy hozzáadagolom a 80 g plusz vizet, a kissé ragadós de még jól formázható gombócomból egy kanalazós, ragacsos, nagyon sűrűn folyós massza lesz, amit úgy kell belelapátolnom a formába. Megsül, meg is nő (bár nem akkorára mint a tied) és tényleg finom, de minden csak nem formázható amikor kellene. A kölest én darálom, a lenmagokat is, a hajdina cirok és rizsliszt bolti, utóbbi tk. A bolhafű rendes, nem lisztté őrölt, a formám pedig 21 centis. Mit csinálok rosszul? Vagy ez így is rendben van ha a végeredmény jó? Csak úgy szeretnék szellősebb, picit magasabb formázbatóbb kenyeret… Kérlek segíts. 🙂 Hálásan köszönöm neked előre is. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-23, 1:05 du.

      Szia Nóri,
      ha formázni szeretnéd, akkor próbáld inkább a kovászos kenyerem, ő egészen formázható, ha összegyúrás után vársz egy kicsit.

      Válasz
  29. Sápi Kitti mondta

    2022-02-05, 8:40 de.

    Kedves Nóri!
    Nagyon vártam, hogy legyen időm megsütni a kenyeret. Több, mint 50 percig sütöttem és én nyernek találom. Mit ronthatok el?

    Üdv, Kitti

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-07, 8:50 de.

      Szia Kitti,
      sajnálom… Próbáld kicsit bőkezűbben mérni az útifűmaghéjat.

      Válasz
  30. Dora mondta

    2022-12-28, 6:19 du.

    Szia! Az utifumaghej helyett mit lehetne használni?
    Köszönöm szépen!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-01-05, 9:54 de.

      Szia Dóra,
      sajnos azt nem lehet mással helyettesíteni. Ha nem eheted, lepénykenyereket tudsz sütni nélküle.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum