2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Évek óta a mindenmentes kenyeremet süti sok olvasóm és én is igen nagy megelégedettséggel. Kb. mióta a kenyerem megjelent, azóta kérdezitek, hogy hol van már a mindenmentes zsemle? 🙂 Azon kívül, hogy zsemle legyen, a kenyérben szinte az összes hozzávaló helyettesítésére érkezett már kérdés, ezért most olyan receptet terveztem, amihez csupa új hozzávalót használok. Na jó, majdnem: a bolhafűmaghéj az egyetlen, ami szerepel a kenyérben is. A végeredmény: gluténmentes, sőt, gabonaféléktől mentes, IR-barát, élesztőmentes, olajos mag mentes, még csökkentettebb szénhidrát tartalommal… 😉
Mindenmentes zsemle receptek
Találkoztam már élőben és a neten is több zsemle recepttel. Elsőként egy kedves barátnőm sütött nekem mandula-barna rizs-köles keverékből, igazi házi kemencében, így nagyon finom füstös íze volt. Iza zsemle receptje kapcsán kötöttem közelebbi barátságot a cirok liszttel, találkoztam Patkós Dalma receptjével egy Facebook csoportban, majd ennek picit módosított változatával Zitánál.
A kekszes bejegyzésemben is írtam, hogy mostanában új lisztekkel ismerkedem. Teszem ezt egyrészt azért, hogy megőrizzem a nyitottságomat, másrészt kíváncsiságból, végül de nem utolsó sorban pedig azért, hogy változatos házi pékáru recepteket tudjak kreálni Nektek és mindenki találjon valami neki valót. Így történt, hogy elég sok változat készült a zsemléből, így biztosan állíthatom, hogy gyorsan elkészül, mivel már nagy rutinom van benne. 🙂 Kóstoltattam a szokásos rendkívül őszinte kóstolóimon túl mindenevő barátokkal is, és ők is szerették! Ha egy pillanatra pislognál egyet a hozzávalók listáját látván, csak biztatni tudlak: próbáld ki!
Egyébként az utolsó csepp, ami átlendített a zsemlesütést illető belső gátamon (mert kenyeret sütni mennyivel egyszerűbb…) B volt, amikor az egyik heti bevásárlásnál majdnem kiugrott a bevásárló kosárból a zsemlék láttán, holott előtte sosem volt ilyesmivel dolga. De neki olyan kell. Hát sütöttem. Szerette. 🙂
A mindenmentes zsemlék íze egy picit édeskés, amolyan kalács-molnárka szerű, nem olyan rusztikus, mint a kenyeremé. Ezek a zsemlék nemcsak gluténmentesek, hanem gabonaféléktől is mentesek, mert ezeket folyton valami másra akarjátok cserélni… Nem tömtem őket tele maglisztekkel sem, mégis alacsonyabb lett a szénhidrát tartalmuk… Rettentően elégedett vagyok magammal. 🙂
És akkor a recept.

Mindenmentes zsemle - gluténmentes, élesztőmentes, IR-barát
Hozzávalók
- 70 g földimandula liszt őrlemény
- 70 g csicseriborsó liszt
- 40 g kókuszliszt
- 30 g nyílgyökérliszt
- 2 ek. szezám- vagy lenmagpehely*
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 290 g víz
- 2 ek. bolhafűmaghéj
- 1 kk. almaecet
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kk. só
Elkészítés
- A bolhafűmaghéjat áztasd be a vízbe. Csak 1-2 percet kell álljon, hogy megduzzadjon, de ne legyen az egész pohár vízből zselé. Ha mégis így lett, kevés vízzel lazítsd majd a tésztát.
- Először a földimandula lisztet mérd egy keverőtálba és alaposan nyomkodd szét benne a csomókat. Mindig nagy gubancok vannak benne, és ezek a zsemlében is így maradhatnak.
- Mérd a tálba a többi szilárd hozzávalót is lisztek, szódabikarbóna.
- Tedd a bolhafűmaghéjas vízbe a sót, almaecetet, olívaolajat is.
- A folyékony hozzávalókat alaposan keverd össze a szilárdakkal. Ha már összeállt, akkor bánj vele óvatosan: a buborékok most keletkeztek a szódabikarbóna és almaecet nyomán, a túl sok gyúrástól megszökhetnek.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire formázz a tésztából hat helyes gombócot, és süsd 180 fokon, alul-felül sütéssel 25 percig.
Nóri!
Ne utálj…de egyedül földi
mandula lisztem nincsen. Valamire cserélhető? …csak amíg beszerzem:)
Bocsánat, és köszönöm ha segítesz.
😀 Nem utállak… Köles, hajdina, cirok is jó lehet helyette csak ezekkel más íze lesz ill. más mennyiségű folyadék kellhet.
Szia Nori, a jelenlegi ajurvedikus dietam nem engedi meg a csicseriborso es a kokuszlisztet. Hajdinaliszt sajnos szinten nem ajanlott. Foldimogyorolisztet es nyilgyokerlisztet hasznalva elerheto ugyanaz a vegeredmeny? Milyen aranyban hasznaljam? Koszonom
Szia,
ez a recept elég strapabíró, sokféle liszttel működik, egyben marad, az ízére nem tudok garanciát vállalni. 🙂 Még arra figyelj, hogy kevesebb vízzel próbáld, mert a csicseri- és a kókuszlisztek nagyon sok vizet vesznek fel.
Szia Nóri!
Sajnos én most lettem allergiás, tojásra, tejre, lisztre, kukoricára,élesztőre, citrusfélékre. Igaz még nem 100%,de az én észrevételem is ez.Azt szeretném kérdezni, hogy a lisztet mivel helyettesíthetem?
Szia,
ez ennél összetettebb kérdés, mint ahogy ez a (számodra is megfelelő) zsemle sem véletlenül készül háromféle lisztből. 😉 Böngészd a gluténmentes receptjeimet, és rá fogsz érezni. 🙂
Szia Nóri!
Egy olyan kerdesem lenne, hogy lehet valahol kapni IR dietaba beillesztheto glutenmentes kenyeret? Addig meg nem jutottam el, hogy magam keszitsek ilyet, de szivesen vennek. Elore is koszi!☺️
Szia,
én mindig sütöm, nem vagyok képben a bolti kínálat dolgában. Kérdezd meg egy rokon lélek FB csoportban… 🙂
Hello Nori
A fiam vegan lett egeszsegugyi okokbol
Ha megirom az email cimet tudnal vele angolul levelezni?
Nagyon megkoszonnem Miutan en is szeretnem betartani .
Szia Zsuzsa,
írhat ő is a kapcsolat fülön, de van angol oldalam is, ott is megtalál: ingeniouscooking.com (alig van fent valami, nincs rá időm sajnos).
Kdves Nóri!
Rendszeresen készítem a kenyezet, a zsemlétől azért áltam el, mert sok új liszt kellett volna hozzá, s most eléggé bevásároltam.
Viszont Focacciát szeretnék sütni.Nagyon megtetszett egy hagyományos kenyereket közlő lapban(összesen fehér liszt kell hozzá)
Szerinted a Te kenyér alapanyanyagodból is el tudom készíteni?
Üdvözlettel:
Piroska
Kedves Piroska,
még sosem ettem focacciat, de ha jól értem, kenyértészta jól kidagasztva, töltelékkel. Szerintem működhetne, csak persze nem lesz olyan szellős, mint az „igazi”. 🙂
Kedves Nóri!
Legényként küzdök, mint malac a búzában. 🙂 Ha jól értem, akkor az élesztőt az almaecet-szódabikarbóna kombó pótolja. Azt szeretném kérdezni, hogy az összekeverés után mennyi ideig kell állni hagyni a keveréket???
Szia,
ez a búzás hasonlat különösen találó. 🙂
Mivel nem kell idő az élesztőnek a munkához, nem kell állni hagyni sem, max. 5-10 percet, hogy a nedvességet felszívja, aki még fel akarja szívni, és ne ragadjon a tészta.
Szia! Szerinted dobozos növényi tejől is működik? Köszi 😉
Szia,
Víz helyett? Miért ne… 🙂
Szia Nóri!
Esetleg nyílgyökér liszt helyett használhatok tápióka, vagy bambuszrost lisztet? 🙂
A tápióka jó helyette!
Kedves Nóri!
Komoly gondban vagyok! 🙁
Már remek zsemléket készítettem, amikor kiderült, hogy a gyerek allergiás a bolhafűmaghéjra! Köhög tőle. :-(((((
Tudsz esetleg valami helyettesítőt ajánlani? Mert szegénykém nem ehet glutént, élesztőt, szóval nem könnyű!
Előre is köszönöm a választ!
Hű, nehéz ügy… Darált chia mag hasonlóan működik, de szerintem erős íze van + kevesebb folyadékot vesz fel. Darált lenmag is hasonló, de ugyanúgy kevesebb vizet iszik meg – próbáld ezt egy kávéskanál konjac liszttel, amit a lisztbe keversz bele (a darált lenmagot a vízbe), hátha…
A bolhafűmag az az indiai útifű?
Igen! 🙂
Kedves Nóri! Nagyon megörültem ennek a receptnek és tényleg fantasztikus benne minden, de napi szinten fogyasztásnál már nem bírom sós ételben a kókuszlisztet, szerinted mire cserélhetném ki biztonsággal? köles-quinoa vagy esetleg barna rizslisztre? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Szép napot! Terka
Szia! Nehéz ügy, mert a kókusz nagyon rostos, és egyrést tartást ad, másrészt sok nedvességet köt meg. Földimandulából is tehetsz többet, csak annak meg ugye erős íze van, és a köles is jól hangzik. A rizsliszttel szerintem nagyon morzsolódna. Ha cseréled a kókuszlisztet, valószínűleg kevesebb folyadék, vagy több útifűmaghéj kell majd.
Nóri, nagyon köszönöm a válaszodat, kisérletek még…. a gluténmentes zabpehelyliszttel próbáltam, az íze jó, de nagyon morzsolódik. Próbálkozom és majd írok, hogy melyik működött a legjobban 🙂