• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Lencse vagdalt zellerrel, dióval

2016-11-16 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Évek óta szemeztem a neten a különböző lencse vagdalt / sült receptekkel, mire én is elszántam magam a kísérletezgetésre. (Ez itt az egyik kedvencem.) A műfaj sikert aratott, mert ez már a harmadik változat… 🙂 Az első kettőt a könyvben találjátok. Akárcsak a lencse falafel, ez is olyan étel, ami mindenevőkkel is biztosan beválik. 😉

lencse-vagdalt-zellerrel-dioval-3

Lencse vagdalt

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Sokan kérdezitek, hogy mit eszem reggelire, ami túlmutat a kásán és a kenyér és magvaj kombináción. Hát lencsesültet. Kicsit olyan ez nekem, mint másnak a felvágott: kenyérrel, zöldségekkel reggelire is jólesik. Persze a felvágottaktól eltérően ennek számolnom kell a szénhidrát-tartalmát, cserébe laktatóbb is, így nem gond, hogy kevesebb kenyér fér be mellé. (Sőt, van a kérdésre egy izgalmas megoldásom is: hamarosan mutatok egy, a kenyérhez képest szénhidrátban szegényebb, fehérjében gazdagabb mindenmentes zsemle receptet is… 😉 ) Persze hagyományosabb szerepben, főzelék mellett feltétnek is remekül megállja a helyét.

Lencse vagdalt zellerrel, dióval - #gluténmentes #vegán #inzulinrezisztencia barát #recept |mindenmentes.hu

Lencse, vas, citrom

Szeretek a lencsés dolgokba csempészni egy kis citromot, mert a lencsében található sok-sok vas felszívódásához C-vitaminra is szükség van. Ha most felszisszentél, hogy tejóég, a C-vitamin hőérzékeny, akkor megsúgom, hogy természetes mátrixokban (pl. lencse vagdalt 🙂 ) a jelenlévő más antioxidánsok valamennyire védik, így igenis van értelme a forró vízzel főzött csipketeának és a citromlével ízesített lencse vagdaltnak is.

Ha arra gondoltál, hogy dehát a citromban viszonylag kevés C-vitamin van, akkor igazad van, pl. a petrezselyemben sokkal több, ezért bátran ajánlom, hogy szórd meg friss petrezselyemmel a lencse vagdaltad! 🙂 Én mostanában a lencse falafelt  és még sok mindent apróra vágott friss petrezselyemmel megszórva fogyasztok, mert szerintem rettentően finom is!

Lencse vagdalt zellerrel, dióval - #gluténmentes #vegán #inzulinrezisztencia barát #recept |mindenmentes.hu

Elkészíteni nem egy nagy kaland, bár első olvasatra kicsit macerásnak tűnhet. Egy jó aprítóra most is szükséged lesz.

5.0 from 5 reviews
Lencse vagdalt zellerrel, dióval
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
40 perc
Össz. idő
1 óra
 
Lencse vagdalt izgalmas, zelleres, diós, citrusos ízvilággal.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: főzelék feltét, vagy felvágott helyett
Konyha: gluténmentes, vegán, inzulinrezisztenci barát
adag: 10 szelet / 20 cm-es püspökkenyér forma
Hozzávalók
  • 125g lencse
  • 100g dió
  • ½ zellergumó (kb. 170g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • ½ kezeletlen héjú citrom héja, leve
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. lenmag, frissen darálva
  • 2 ek. kukorica- vagy barna rizs dara
  • 1 kk. só
  • jó adag frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
  1. A lencsét áztasd be előző éjjel, majd öblítsd le és egy késhegynyi szódabikarbónás vízben főzd puhára.
  2. A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben.
  3. A hagymát vágd apróra, majd süsd üvegesre egy kevés kókuszzsíron.
  4. Tisztítsd meg a zellert, répát majd aprítógépben zümmöld apróra és add a vöröshagymához. Sózd, borsozd, párold puhára.
  5. Tedd az aprítógépbe a lencse egyharmad részét, és az összes többi hozzávalót: a pirított zöldségeket, a diót, a citrom héját, levét, sót, borsot, a lenmagból pár evőkanál vízzel készített lenmag-tojást és kukorica/barna rizs darát. Turmixold krémesre. Ebbe a masszába pár pulzálással forgasd bele a maradék lencsét.
  6. Simítsd sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 40 percig.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 szelet kalória: 127 kcal zsír: 7,5 g Szénhidrát: 12,5 g fehérje: 5 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, hidegen is, lencse, lencsesült, reggeli, vacsora, zeller

Előző bejegyzés « Vaníliás köleskeksz – mindenmentes és pecsételhető
Következő bejegyzés Mindenmentes zsemle – gluténmentes, élesztőmentes, IR-barát »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ildikó mondta

    2016-11-16, 6:40 de.

    Kedves Nóri,
    próbáld meg nem sós vízben főzni a lencsét, úgy áztatás nélkül is gyorsan megpuhul! Minden száraz hüvelyesnek enyhén lúgos főzővíz a kívánatos – én egy pici szódabikarbónát is teszek bele mindjárt az elején. Egyéb fűszereket lehet hozzá tenni, de a sót csak a végén.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-16, 2:05 du.

      Kedves Ildikó,
      de jó, hogy írtál! Nem is tudom, miért írtam így, a könyvben már a szódabikarbónás ötletet írtam… Ki is javítom, nehogy megtévesszen valakit! 🙂

      Válasz
  2. irma mondta

    2016-11-17, 8:32 de.

    Én úgy tartom és észleltem is persze, hogy a szódabikarbóna megváltoztatja az ételek ízét. Ezért kerülöm, hogy főzéshez használjam.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-19, 12:41 de.

      Lehet anélkül is, csak tovább tart megfőzni. 🙂

      Válasz
  3. Zsu mondta

    2016-11-17, 10:57 de.

    Kedves Nóri!

    A véleményedre vagyok kíváncsi. Írod, hogy a lencsében sok-sok vas van, és mivel lehet javítani a felszívódásán. Én azt kérdezném, hogy mit lehet tenni, hogy az ellenkező hatása legyen, és ne szívódjon fel a vas? 🙂 Ez így tudom, nagyon bután hangzik… Azért kérdezem, mert az időnkénti laborvizsgálatoknál mindig kijön, hogy picit határérték feletti a vasszintem. Orvos nem mond rá semmit, tőled sem orvosi tanácsot kérek, csak próbálnék kicsit odafigyelni, hogy ne tömjem magam magas vastartalmú ételekkel folyamatosan. Na de, a lencsét viszont nagyon-nagyon szeretem. Tudsz esetleg valamit arról, hogy ténylegesen az élelmiszerekben lévő vas hány százaléka hasznosul? Van bármi értelme ilyen alapon szelektálnom élelmiszerek között (az amúgy is tej, tojásmentes IR diétám) mellett?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-19, 12:41 de.

      Szia,
      picit határérték feletti vassal én nem izgulnék a helyedben ha már úgyis annyi dologra odafigyelsz… Nem tudok sajnos vastalanító trükköket. 🙂

      Válasz
    • anna mondta

      2016-11-25, 4:55 du.

      kedves Zsu, én pont gyenge vagyok vasban, most fel is írt az orvos vastablettát, annyira. a mellékelt ismertetőben le van írva, hogy semmiképp ne tejjel és ne teával vegyem be; ez utóbbit magamtól is tudtam (hogy a feketetea ront a vas felszívódásán). szia, anna

      Válasz
  4. S. Aniko mondta

    2017-01-03, 10:27 de.

    Szia Nóri,
    Megcsináltam a fasírtot nagyon finom lett. Viszont törik, repedezik, szétbomlik, ahogy vágom.. miből tegyek bele kevesebbet vagy többet hogy megszilárdítsam?
    Köszönöm a választ előre is
    Aniko

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-03, 10:38 du.

      Szia,
      Sok múlik azon, hogy mennyi nedvességet vesz fel a lencse: amikor az egyharmadát összeturmixolod, az egy krémes dolog kell legyen, egyébként az útifűmaghéj szilárdítja.

      Válasz
  5. Magdi mondta

    2017-01-15, 3:08 du.

    Kedves Nóri!

    Ma ezt a lencse vagdaltat készítettem, igazán nagyon finom lett. A konyha szalad :), ez inkább a rutintalanságomnak köszönhető.
    Én belecsavartam az egész citromot. először is mert imádom, és nem tudsz olyat tenni hogy azt mondjam hogy az már sok. másodszor mikor vasat szettem, orvosi tanácsra szedtem mellé c-vitamint hogy segítse a felszívódást. de talán ha kimarad a citromlé ami kár lenne, akkor ne szívódik fel annyira a vas. Legközelebb ami biztos hogy hamar lesz, teszek bele petrezselymet is, úgyis ajánlottad.
    Magdi

    Válasz
  6. Eszter mondta

    2020-02-03, 4:39 du.

    Kedves Nóri!
    Legalább 400-szor megcsináltam már ezt a vagdaltat, nem tudom megunni. 🙂 Én olajmentesen főzök, úgyhogy annyit változtatok, hogy a kókuszszírt kihagyom.
    Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-04, 11:48 de.

      <3

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum