• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Lencse falafel sütőben sütve

2016-05-03 Írta: Andrási Nóra 27 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Ez a sütőben sült lencse falafel az egyszerű, de nagyszerű jegyében született: szerettem volna valamit, amiből egyszerre sokat tudok készíteni, frissen és hidegen is finom, kirándulásra is könnyen csomagolható, el tudom képzelni magában, főzelékkel vagy szószal/csatnival is, és épp van itthon hozzá minden. 🙂

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

A recept bevált: már hetek óta rendszeresen sütöm: főzelékre, magában, ebédre, vacsorára. Kirándulni is vittük már egy jó nagy adag epercsatnival: B is szívesen elnyammogta, mindenki jóllakott. 🙂

Miért lencséből készül a sütőben sült falafel?

Újabban odavagyok a zöldségfasírtokért, most éppen a lencse volt soron: barátságos lassan felszívódó szénhidrát, fehérje, sok vas is van benne…

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

Mostanában fontos, hogy napközben falatozhassak valami igazán táplálót, mert egy megállíthatatlan totyogó mellett nem mindig sikerül annyit/akkor ennem, amennyit és amikor szeretnék… 😉 Falafellé az indokolatlan mennyiségű római kömény teszi: azon túl, hogy istenien finom, segíti az emésztést is, így még az én hüvelyesekkel nehezen boldoguló lánykám pocakját sem terhelte meg.

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

Lencse falafel sütőben sütve

Szerző: Mindenmentes Nóri
Lencse falafel sütőben sütve: egyszerűen, olajban sütés nélkül készülő zöldségfasírt - magában, szószokkal, csatnival, főzelékhez is finom
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 12 hours hrs
Főzési idő 20 minutes mins
Össz. idő 12 hours hrs 20 minutes mins
Étel típusa zöldség fasírt
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 40 db
Energia tartalom 38 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g lencse
  • 150 g hajdina liszt*
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 kk. őrölt római kömény
  • 1 kk. őrölt paprika
  • 1/2 kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
  • 3 ek. bolhafűmaghéj
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. szárított petrezselyem
  • 1 kk. füstölt só
  • 1 kk. himalájai só
  • kb. 50g kukoricadara**
  • olajspray olívaolaj
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A lencsét előző este válogasd át, öblítsd le és áztasd be. Másnap főzd puhára és hagyd kihűlni.
  • A kukoricadarán kívül valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe és mixeld simára. Hagyd állni legalább 30 percet, hogy a bolhafűmaghéjjal összeálljon.
  • Amikor már nem ragad a kezedre a massza, evőkanálnyi adagokból formázz kis gombócokat, forgasd meg őket kukoricadarában és lapítsd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  • A tetejüket fújd meg olajspray-vel.
  • Süsd a lencse falafelt 180 fokon, légkeveréssel 10 percig, majd 5 percre kapcsold rá a grillt. Ekkor vedd ki a tespit és fordítsd meg a fasírtokat, és még 5 percig süsd a másik oldalukat is, hogy jó ropogósak legyenek.

Megjegyzések

* A hajdinát egy kis kávédarálóval őrlöm lisztté.
** A kukoricadara mennyiségét visszamértem, kb. ennyi fogyott a 40db lencsefasírthoz.
A kukoricadara nem kelléke a hagyományos falafelnek, de nagyon finom ropogós külsőt kölcsönös neki.
Ez egy nagy adag, felezhető: az én sütőmben a 40 lencse falafel nem fér el egy tepsiben.

Tápérték információ

Kalória: 38kcal
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, keleties, lencse, útravaló, vacsora

Előző bejegyzés « Eper chia chutney / csatni – cukormentes
Következő bejegyzés Mi van benne, ha mindenmentes? »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Laura mondta

    2016-05-04, 8:31 de.

    Szia!

    Nagyon tetszik a recept, ki is próbáltam, de a turmixolás nekem nem megy. Adnom kellett hottá vizet, hogy a gép össze tudja turmixolni 🙁 Mit csináltam vajon rosszul?

    Laura

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:29 du.

      Szia Laura,
      ha turmixgépben próbáltad, akkor elhiszem, hogy nehezen boldogult: az ilyen nagy darabos dolgoknak jobb az aprítógép, a turmixban több víz kellene hozzá, de az meg eláztatja… Talán ha több kis részletben dolgoznál vele, működne a turmixgép is, csak ez meg plusz macera.

      Válasz
  2. Anita mondta

    2016-05-04, 12:06 du.

    Nóri! Ez isteni! 🙂 Én vöröslencséből csináltam, mert az volt itthon, és csak fél adagot, de már bánom, mert ez olyan finom, hogy az egészet meg tudnám enni! 😀 Én botmixerrel próbálkoztam, de az útifűmeghéj egyből összekapta, esélyem sem volt simára turmixolni, így csak kézzel gyúrtam össze, de így is működött! Ezt poginak is el tudnám képzelni olyan klassz a tésztája!
    Köszönöm ezt a fantasztikus receptet!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:30 du.

      Részemről a boldogság! 🙂

      Válasz
  3. Rea mondta

    2016-05-05, 6:45 de.

    Szia Nóri!
    Nagyon jól hangzik, ki szeretném próbálni, hajdinaliszt helyett milyen lisztet javasolsz hozzá?
    Mivel érdemes kipróbálnom, a hasonlóan mennyei eredményért?
    Barnarizs liszt pl jó lehet, vagy inkább mást?
    Köszi szépen előre is 🙂
    Rea

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:30 du.

      Szia,
      Jó lesz a barna rizs is, itt nem olyan kritikus, hogy milyen liszt. Én nagyon szeretem a hajdinát, mert tápláló és finom is, ennyi. 🙂

      Válasz
      • Rea mondta

        2016-05-09, 9:22 de.

        Szia Nóri!
        Köszi 🙂
        Rea

        Válasz
  4. Gréta mondta

    2016-05-05, 9:34 de.

    Köszi a receptet, ez elképesztően jónak tűnik. Anita, neked meg köszi, hogy leírtad a vöröslencsés próbálkozást, az nálam is mindig hamarabb sorra kerül.

    Válasz
  5. Erika mondta

    2016-05-08, 7:59 du.

    Én sárgaborsóval készítettem el, úgy is remek lett!:-)

    Válasz
  6. sabina mondta

    2016-05-09, 7:07 de.

    A bolhafumaghejt mivel lehet helyettesiteni?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-09, 1:24 du.

      Darált len- vagy chia maggal.

      Válasz
    • Petra mondta

      2016-11-11, 9:42 de.

      Szia Nóri, Köszönöm a sok sok receptötletet! 🙂 Kukoricadarát mivel lehetne helyettesíteni? Nagyon szépen köszönöm válaszod. Szép napot, Petra

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-11-12, 12:27 de.

        Szia, barna rizs dara pl., de el is hagyhatod.

        Válasz
  7. Amaki mondta

    2016-05-14, 1:40 du.

    A hajdinaliszt valami elképesztően jó ötlet. Nekem egyébként a botmixer is vitte a lencsét, nem akartam összeszerelni az aprítót …:-) Most a sok friss petrezselyem miatt kínálja magát eza recept!

    Válasz
  8. Dorki mondta

    2016-05-25, 5:25 de.

    Szia Nóri!

    Teljesen kezdőként egy kicsit elbizonytalanodtam. Ahhoz, hogy összeálljon mégiscsak kell víz a masszába? Mindent ledaráltam már, de ez így elég száraznak tűnik, ahhoz, hogy azt mondjam, hogy már nem ragad a kezemhez. 🙂 Most egyelőre állok félkész állapotban. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-25, 12:52 du.

      Szia,
      Nekem pont az volt a gondom, hogy a főtt lencse túl sok vizet vett fel. Hát, ha Neked túl száraznak tűnik, adhatsz hozzá vizet, persze. Olyan fasírt állagú dolog kellene legyen!

      Válasz
  9. Klaudia mondta

    2016-09-28, 2:20 de.

    Szia! 🙂

    Szinte mindegyik recepthez légkeverés használatát írsz. Kérdezném, hogy akinek nincs, annak miként célszerű sütni ilyen recepteket? Magasabb hőfok+hosszabb sütésidő..?
    Ráadásul itt grill is van. A mi sütőnkben alsó-felső sütés van csak, semmi extra. 🙁

    Előre is köszi! K.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-03, 9:04 du.

      Szia,
      a légkeverés energiatakarékos, így környezetbarát is, mert hatékonyabb így a sütő. Általában 20 fokkal magasabb sütési hőfokot és hosszabb sütési időt javasolnak. Itt légkeveréssel átsülnek a fasírtok, és a grillel pirítom meg őket, hogy ropogósak legyenek, sima alul-felül sütéssel inkább csak egyenletesen megszáradnak. Próbáld esetleg csak felső sütéssel, ha az van a grill helyett.

      Válasz
  10. Szabina mondta

    2017-01-18, 11:22 de.

    Szia Nóri!

    Esetleg aprószemű zabpehelybe lehetne forgatni kukoricadarahelyett?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-22, 11:32 du.

      Persze, jó ötlet!

      Válasz
  11. Szabina mondta

    2017-04-05, 2:48 du.

    Szia Nóri!

    Már 2x megsütöttem, én vöröslencséből, mert azt tartok itthon. Az első sütés után azt tapasztaltam, hogy jóval kevesebb liszttel is működne (legalábbis az én ízlésem szerint, meg persze a hajdinalisszttől mindig félek, bár magát a hajdinát imádom), így másodjára összesen 70 g liszt került bele. Szeretem, ha a fő alapanyagot ki lehet érezni. Nekem fele annyi lisszttel is jól összeállt, persze nem is lett ennyi fasírt belőle 🙂 szuper kis cucc, köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-06, 5:24 du.

      Szia,
      a vöröslencse szerintem kevesebb vizet vesz fel, mire megfő, ezért kevesebb liszt is elég lehet. Nekem is ki kellene próbálnom vöröslencsével, szerettem volna én is kevesebb liszttel sütni… 🙂

      Válasz
  12. Rebi mondta

    2017-04-22, 4:08 du.

    Szia Nóri!
    Nagyon tetszik ez a recept, de azt már most látom, hogy az útifűmaghéjat ki kell majd hagynom belőle (orvosi tanácsra) 🙁 Úgy is sikerülhet a recept? Esetleg kellene valamivel helyettesítenem? Köszi, Rebi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-23, 10:34 du.

      Szia,
      úgy is sikerülhet. Esetleg egy kis lenmagliszttel pótold.
      Üdv,
      Nóri

      Válasz
  13. Marcsi mondta

    2019-01-25, 9:52 du.

    Kedves Nóri!

    Nekem igazándiból egy élelmiszerhigiéniai kérdésem van: ezt a lencsefasírtot másnap, újramelegítés nélkül biztonságos megenni? (Illetve a kérdés él a többi zöldséges-hüvelyes fasírtra is; ha megsütöm A napon, beteszem a hűtőbe, másnap vihetem ebédnek akkor is, ha nem tudom megmelegíteni?)

    Köszönöm előre is a választ! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-26, 5:17 du.

      Szia Marcsi,
      ez bennem eddig nem merült fel, és már több alkalommal túléltem ezt a kalandot, szóval csak bátorítani tudlak! 🙂

      Válasz
      • Marcsi mondta

        2019-01-27, 9:40 du.

        Nagyon szépen köszönöm, Nóri! 🙂

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required