• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Lencse falafel sütőben sütve

2016-05-03 Írta: Andrási Nóra 27 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez a sütőben sült lencse falafel az egyszerű, de nagyszerű jegyében született: szerettem volna valamit, amiből egyszerre sokat tudok készíteni, frissen és hidegen is finom, kirándulásra is könnyen csomagolható, el tudom képzelni magában, főzelékkel vagy szószal/csatnival is, és épp van itthon hozzá minden. 🙂

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

A recept bevált: már hetek óta rendszeresen sütöm: főzelékre, magában, ebédre, vacsorára. Kirándulni is vittük már egy jó nagy adag epercsatnival: B is szívesen elnyammogta, mindenki jóllakott. 🙂

Miért lencséből készül a sütőben sült falafel?

Újabban odavagyok a zöldségfasírtokért, most éppen a lencse volt soron: barátságos lassan felszívódó szénhidrát, fehérje, sok vas is van benne…

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

Mostanában fontos, hogy napközben falatozhassak valami igazán táplálót, mert egy megállíthatatlan totyogó mellett nem mindig sikerül annyit/akkor ennem, amennyit és amikor szeretnék… 😉 Falafellé az indokolatlan mennyiségű római kömény teszi: azon túl, hogy istenien finom, segíti az emésztést is, így még az én hüvelyesekkel nehezen boldoguló lánykám pocakját sem terhelte meg.

Lencse falafel sütőben sütve - #gluténmentes #vegán recept |mindenmentes.hu

Lencse falafel sütőben sütve
 
Nyomtat
Előkészület
12 óra
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
12 óra 20 perc
 
Lencse falafel sütőben sütve: egyszerűen, olajban sütés nélkül készülő zöldségfasírt - magában, szószokkal, csatnival, főzelékhez is finom
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: zöldség fasírt
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 40 db
Hozzávalók
  • 200g lencse
  • 150g hajdina (liszt)*
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 kk. őrölt római kömény
  • 1 kk. őrölt paprika
  • ½ kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
  • 3 ek. bolhafűmaghéj
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. szárított petrezselyem
  • 1 kk. füstölt só
  • 1 kk. himalájai só
  • kb. 50g kukoricadara**
  • olajspray (olívaolaj)
Elkészítés
  1. A lencsét előző este válogasd át, öblítsd le és áztasd be. Másnap főzd puhára és hagyd kihűlni.
  2. A kukoricadarán kívül valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe és mixeld simára. Hagyd állni legalább 30 percet, hogy a bolhafűmaghéjjal összeálljon.
  3. Amikor már nem ragad a kezedre a massza, evőkanálnyi adagokból formázz kis gombócokat, forgasd meg őket kukoricadarában és lapítsd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. A tetejüket fújd meg olajspray-vel.
  5. Süsd a lencse falafelt 180 fokon, légkeveréssel 10 percig, majd 5 percre kapcsold rá a grillt. Ekkor vedd ki a tespit és fordítsd meg a fasírtokat, és még 5 percig süsd a másik oldalukat is, hogy jó ropogósak legyenek.
Megjegyzések
* A hajdinát egy kis kávédarálóval őrlöm lisztté.
** A kukoricadara mennyiségét visszamértem, kb. ennyi fogyott a 40db lencsefasírthoz.

A kukoricadara nem kelléke a hagyományos falafelnek, de nagyon finom ropogós külsőt kölcsönös neki.
Ez egy nagy adag, felezhető: az én sütőmben a 40 lencse falafel nem fér el egy tepsiben.
Tápanyag információ
kalória: 38 kcal/db Szénhidrát: kb. 6,5g CH/db
3.5.3208

 

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, keleties, lencse, útravaló, vacsora

Előző bejegyzés « Eper chia chutney / csatni – cukormentes
Következő bejegyzés Mi van benne, ha mindenmentes? »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Laura mondta

    2016-05-04, 8:31 de.

    Szia!

    Nagyon tetszik a recept, ki is próbáltam, de a turmixolás nekem nem megy. Adnom kellett hottá vizet, hogy a gép össze tudja turmixolni 🙁 Mit csináltam vajon rosszul?

    Laura

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:29 du.

      Szia Laura,
      ha turmixgépben próbáltad, akkor elhiszem, hogy nehezen boldogult: az ilyen nagy darabos dolgoknak jobb az aprítógép, a turmixban több víz kellene hozzá, de az meg eláztatja… Talán ha több kis részletben dolgoznál vele, működne a turmixgép is, csak ez meg plusz macera.

      Válasz
  2. Anita mondta

    2016-05-04, 12:06 du.

    Nóri! Ez isteni! 🙂 Én vöröslencséből csináltam, mert az volt itthon, és csak fél adagot, de már bánom, mert ez olyan finom, hogy az egészet meg tudnám enni! 😀 Én botmixerrel próbálkoztam, de az útifűmeghéj egyből összekapta, esélyem sem volt simára turmixolni, így csak kézzel gyúrtam össze, de így is működött! Ezt poginak is el tudnám képzelni olyan klassz a tésztája!
    Köszönöm ezt a fantasztikus receptet!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:30 du.

      Részemről a boldogság! 🙂

      Válasz
  3. Rea mondta

    2016-05-05, 6:45 de.

    Szia Nóri!
    Nagyon jól hangzik, ki szeretném próbálni, hajdinaliszt helyett milyen lisztet javasolsz hozzá?
    Mivel érdemes kipróbálnom, a hasonlóan mennyei eredményért?
    Barnarizs liszt pl jó lehet, vagy inkább mást?
    Köszi szépen előre is 🙂
    Rea

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:30 du.

      Szia,
      Jó lesz a barna rizs is, itt nem olyan kritikus, hogy milyen liszt. Én nagyon szeretem a hajdinát, mert tápláló és finom is, ennyi. 🙂

      Válasz
      • Rea mondta

        2016-05-09, 9:22 de.

        Szia Nóri!
        Köszi 🙂
        Rea

        Válasz
  4. Gréta mondta

    2016-05-05, 9:34 de.

    Köszi a receptet, ez elképesztően jónak tűnik. Anita, neked meg köszi, hogy leírtad a vöröslencsés próbálkozást, az nálam is mindig hamarabb sorra kerül.

    Válasz
  5. Erika mondta

    2016-05-08, 7:59 du.

    Én sárgaborsóval készítettem el, úgy is remek lett!:-)

    Válasz
  6. sabina mondta

    2016-05-09, 7:07 de.

    A bolhafumaghejt mivel lehet helyettesiteni?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-09, 1:24 du.

      Darált len- vagy chia maggal.

      Válasz
    • Petra mondta

      2016-11-11, 9:42 de.

      Szia Nóri, Köszönöm a sok sok receptötletet! 🙂 Kukoricadarát mivel lehetne helyettesíteni? Nagyon szépen köszönöm válaszod. Szép napot, Petra

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-11-12, 12:27 de.

        Szia, barna rizs dara pl., de el is hagyhatod.

        Válasz
  7. Amaki mondta

    2016-05-14, 1:40 du.

    A hajdinaliszt valami elképesztően jó ötlet. Nekem egyébként a botmixer is vitte a lencsét, nem akartam összeszerelni az aprítót …:-) Most a sok friss petrezselyem miatt kínálja magát eza recept!

    Válasz
  8. Dorki mondta

    2016-05-25, 5:25 de.

    Szia Nóri!

    Teljesen kezdőként egy kicsit elbizonytalanodtam. Ahhoz, hogy összeálljon mégiscsak kell víz a masszába? Mindent ledaráltam már, de ez így elég száraznak tűnik, ahhoz, hogy azt mondjam, hogy már nem ragad a kezemhez. 🙂 Most egyelőre állok félkész állapotban. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-25, 12:52 du.

      Szia,
      Nekem pont az volt a gondom, hogy a főtt lencse túl sok vizet vett fel. Hát, ha Neked túl száraznak tűnik, adhatsz hozzá vizet, persze. Olyan fasírt állagú dolog kellene legyen!

      Válasz
  9. Klaudia mondta

    2016-09-28, 2:20 de.

    Szia! 🙂

    Szinte mindegyik recepthez légkeverés használatát írsz. Kérdezném, hogy akinek nincs, annak miként célszerű sütni ilyen recepteket? Magasabb hőfok+hosszabb sütésidő..?
    Ráadásul itt grill is van. A mi sütőnkben alsó-felső sütés van csak, semmi extra. 🙁

    Előre is köszi! K.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-03, 9:04 du.

      Szia,
      a légkeverés energiatakarékos, így környezetbarát is, mert hatékonyabb így a sütő. Általában 20 fokkal magasabb sütési hőfokot és hosszabb sütési időt javasolnak. Itt légkeveréssel átsülnek a fasírtok, és a grillel pirítom meg őket, hogy ropogósak legyenek, sima alul-felül sütéssel inkább csak egyenletesen megszáradnak. Próbáld esetleg csak felső sütéssel, ha az van a grill helyett.

      Válasz
  10. Szabina mondta

    2017-01-18, 11:22 de.

    Szia Nóri!

    Esetleg aprószemű zabpehelybe lehetne forgatni kukoricadarahelyett?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-22, 11:32 du.

      Persze, jó ötlet!

      Válasz
  11. Szabina mondta

    2017-04-05, 2:48 du.

    Szia Nóri!

    Már 2x megsütöttem, én vöröslencséből, mert azt tartok itthon. Az első sütés után azt tapasztaltam, hogy jóval kevesebb liszttel is működne (legalábbis az én ízlésem szerint, meg persze a hajdinalisszttől mindig félek, bár magát a hajdinát imádom), így másodjára összesen 70 g liszt került bele. Szeretem, ha a fő alapanyagot ki lehet érezni. Nekem fele annyi lisszttel is jól összeállt, persze nem is lett ennyi fasírt belőle 🙂 szuper kis cucc, köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-06, 5:24 du.

      Szia,
      a vöröslencse szerintem kevesebb vizet vesz fel, mire megfő, ezért kevesebb liszt is elég lehet. Nekem is ki kellene próbálnom vöröslencsével, szerettem volna én is kevesebb liszttel sütni… 🙂

      Válasz
  12. Rebi mondta

    2017-04-22, 4:08 du.

    Szia Nóri!
    Nagyon tetszik ez a recept, de azt már most látom, hogy az útifűmaghéjat ki kell majd hagynom belőle (orvosi tanácsra) 🙁 Úgy is sikerülhet a recept? Esetleg kellene valamivel helyettesítenem? Köszi, Rebi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-23, 10:34 du.

      Szia,
      úgy is sikerülhet. Esetleg egy kis lenmagliszttel pótold.
      Üdv,
      Nóri

      Válasz
  13. Marcsi mondta

    2019-01-25, 9:52 du.

    Kedves Nóri!

    Nekem igazándiból egy élelmiszerhigiéniai kérdésem van: ezt a lencsefasírtot másnap, újramelegítés nélkül biztonságos megenni? (Illetve a kérdés él a többi zöldséges-hüvelyes fasírtra is; ha megsütöm A napon, beteszem a hűtőbe, másnap vihetem ebédnek akkor is, ha nem tudom megmelegíteni?)

    Köszönöm előre is a választ! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-26, 5:17 du.

      Szia Marcsi,
      ez bennem eddig nem merült fel, és már több alkalommal túléltem ezt a kalandot, szóval csak bátorítani tudlak! 🙂

      Válasz
      • Marcsi mondta

        2019-01-27, 9:40 du.

        Nagyon szépen köszönöm, Nóri! 🙂

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum