2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a sütőben sült lencse falafel az egyszerű, de nagyszerű jegyében született: szerettem volna valamit, amiből egyszerre sokat tudok készíteni, frissen és hidegen is finom, kirándulásra is könnyen csomagolható, el tudom képzelni magában, főzelékkel vagy szószal/csatnival is, és épp van itthon hozzá minden. 🙂
A recept bevált: már hetek óta rendszeresen sütöm: főzelékre, magában, ebédre, vacsorára. Kirándulni is vittük már egy jó nagy adag epercsatnival: B is szívesen elnyammogta, mindenki jóllakott. 🙂
Miért lencséből készül a sütőben sült falafel?
Újabban odavagyok a zöldségfasírtokért, most éppen a lencse volt soron: barátságos lassan felszívódó szénhidrát, fehérje, sok vas is van benne…
Mostanában fontos, hogy napközben falatozhassak valami igazán táplálót, mert egy megállíthatatlan totyogó mellett nem mindig sikerül annyit/akkor ennem, amennyit és amikor szeretnék… 😉 Falafellé az indokolatlan mennyiségű római kömény teszi: azon túl, hogy istenien finom, segíti az emésztést is, így még az én hüvelyesekkel nehezen boldoguló lánykám pocakját sem terhelte meg.

Lencse falafel sütőben sütve
Hozzávalók
- 200 g lencse
- 150 g hajdina liszt*
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 kk. őrölt római kömény
- 1 kk. őrölt paprika
- 1/2 kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
- 3 ek. bolhafűmaghéj
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. szárított petrezselyem
- 1 kk. füstölt só
- 1 kk. himalájai só
- kb. 50g kukoricadara**
- olajspray olívaolaj
Elkészítés
- A lencsét előző este válogasd át, öblítsd le és áztasd be. Másnap főzd puhára és hagyd kihűlni.
- A kukoricadarán kívül valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe és mixeld simára. Hagyd állni legalább 30 percet, hogy a bolhafűmaghéjjal összeálljon.
- Amikor már nem ragad a kezedre a massza, evőkanálnyi adagokból formázz kis gombócokat, forgasd meg őket kukoricadarában és lapítsd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- A tetejüket fújd meg olajspray-vel.
- Süsd a lencse falafelt 180 fokon, légkeveréssel 10 percig, majd 5 percre kapcsold rá a grillt. Ekkor vedd ki a tespit és fordítsd meg a fasírtokat, és még 5 percig süsd a másik oldalukat is, hogy jó ropogósak legyenek.
Megjegyzések
** A kukoricadara mennyiségét visszamértem, kb. ennyi fogyott a 40db lencsefasírthoz. A kukoricadara nem kelléke a hagyományos falafelnek, de nagyon finom ropogós külsőt kölcsönös neki.
Ez egy nagy adag, felezhető: az én sütőmben a 40 lencse falafel nem fér el egy tepsiben.
Tápérték információ
Szia!
Nagyon tetszik a recept, ki is próbáltam, de a turmixolás nekem nem megy. Adnom kellett hottá vizet, hogy a gép össze tudja turmixolni 🙁 Mit csináltam vajon rosszul?
Laura
Szia Laura,
ha turmixgépben próbáltad, akkor elhiszem, hogy nehezen boldogult: az ilyen nagy darabos dolgoknak jobb az aprítógép, a turmixban több víz kellene hozzá, de az meg eláztatja… Talán ha több kis részletben dolgoznál vele, működne a turmixgép is, csak ez meg plusz macera.
Nóri! Ez isteni! 🙂 Én vöröslencséből csináltam, mert az volt itthon, és csak fél adagot, de már bánom, mert ez olyan finom, hogy az egészet meg tudnám enni! 😀 Én botmixerrel próbálkoztam, de az útifűmeghéj egyből összekapta, esélyem sem volt simára turmixolni, így csak kézzel gyúrtam össze, de így is működött! Ezt poginak is el tudnám képzelni olyan klassz a tésztája!
Köszönöm ezt a fantasztikus receptet!
Részemről a boldogság! 🙂
Szia Nóri!
Nagyon jól hangzik, ki szeretném próbálni, hajdinaliszt helyett milyen lisztet javasolsz hozzá?
Mivel érdemes kipróbálnom, a hasonlóan mennyei eredményért?
Barnarizs liszt pl jó lehet, vagy inkább mást?
Köszi szépen előre is 🙂
Rea
Szia,
Jó lesz a barna rizs is, itt nem olyan kritikus, hogy milyen liszt. Én nagyon szeretem a hajdinát, mert tápláló és finom is, ennyi. 🙂
Szia Nóri!
Köszi 🙂
Rea
Köszi a receptet, ez elképesztően jónak tűnik. Anita, neked meg köszi, hogy leírtad a vöröslencsés próbálkozást, az nálam is mindig hamarabb sorra kerül.
Én sárgaborsóval készítettem el, úgy is remek lett!:-)
A bolhafumaghejt mivel lehet helyettesiteni?
Darált len- vagy chia maggal.
Szia Nóri, Köszönöm a sok sok receptötletet! 🙂 Kukoricadarát mivel lehetne helyettesíteni? Nagyon szépen köszönöm válaszod. Szép napot, Petra
Szia, barna rizs dara pl., de el is hagyhatod.
A hajdinaliszt valami elképesztően jó ötlet. Nekem egyébként a botmixer is vitte a lencsét, nem akartam összeszerelni az aprítót …:-) Most a sok friss petrezselyem miatt kínálja magát eza recept!
Szia Nóri!
Teljesen kezdőként egy kicsit elbizonytalanodtam. Ahhoz, hogy összeálljon mégiscsak kell víz a masszába? Mindent ledaráltam már, de ez így elég száraznak tűnik, ahhoz, hogy azt mondjam, hogy már nem ragad a kezemhez. 🙂 Most egyelőre állok félkész állapotban. 🙂
Szia,
Nekem pont az volt a gondom, hogy a főtt lencse túl sok vizet vett fel. Hát, ha Neked túl száraznak tűnik, adhatsz hozzá vizet, persze. Olyan fasírt állagú dolog kellene legyen!
Szia! 🙂
Szinte mindegyik recepthez légkeverés használatát írsz. Kérdezném, hogy akinek nincs, annak miként célszerű sütni ilyen recepteket? Magasabb hőfok+hosszabb sütésidő..?
Ráadásul itt grill is van. A mi sütőnkben alsó-felső sütés van csak, semmi extra. 🙁
Előre is köszi! K.
Szia,
a légkeverés energiatakarékos, így környezetbarát is, mert hatékonyabb így a sütő. Általában 20 fokkal magasabb sütési hőfokot és hosszabb sütési időt javasolnak. Itt légkeveréssel átsülnek a fasírtok, és a grillel pirítom meg őket, hogy ropogósak legyenek, sima alul-felül sütéssel inkább csak egyenletesen megszáradnak. Próbáld esetleg csak felső sütéssel, ha az van a grill helyett.
Szia Nóri!
Esetleg aprószemű zabpehelybe lehetne forgatni kukoricadarahelyett?
Persze, jó ötlet!
Szia Nóri!
Már 2x megsütöttem, én vöröslencséből, mert azt tartok itthon. Az első sütés után azt tapasztaltam, hogy jóval kevesebb liszttel is működne (legalábbis az én ízlésem szerint, meg persze a hajdinalisszttől mindig félek, bár magát a hajdinát imádom), így másodjára összesen 70 g liszt került bele. Szeretem, ha a fő alapanyagot ki lehet érezni. Nekem fele annyi lisszttel is jól összeállt, persze nem is lett ennyi fasírt belőle 🙂 szuper kis cucc, köszi 🙂
Szia,
a vöröslencse szerintem kevesebb vizet vesz fel, mire megfő, ezért kevesebb liszt is elég lehet. Nekem is ki kellene próbálnom vöröslencsével, szerettem volna én is kevesebb liszttel sütni… 🙂
Szia Nóri!
Nagyon tetszik ez a recept, de azt már most látom, hogy az útifűmaghéjat ki kell majd hagynom belőle (orvosi tanácsra) 🙁 Úgy is sikerülhet a recept? Esetleg kellene valamivel helyettesítenem? Köszi, Rebi
Szia,
úgy is sikerülhet. Esetleg egy kis lenmagliszttel pótold.
Üdv,
Nóri
Kedves Nóri!
Nekem igazándiból egy élelmiszerhigiéniai kérdésem van: ezt a lencsefasírtot másnap, újramelegítés nélkül biztonságos megenni? (Illetve a kérdés él a többi zöldséges-hüvelyes fasírtra is; ha megsütöm A napon, beteszem a hűtőbe, másnap vihetem ebédnek akkor is, ha nem tudom megmelegíteni?)
Köszönöm előre is a választ! 🙂
Szia Marcsi,
ez bennem eddig nem merült fel, és már több alkalommal túléltem ezt a kalandot, szóval csak bátorítani tudlak! 🙂
Nagyon szépen köszönöm, Nóri! 🙂