• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Eper chia chutney / csatni – cukormentes

2016-04-19 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ahogy megláttam az első eper tálcákat a sarki zöldségesnél, rögtön elkezdtem gondolkodni, hogy milyen epres finomságot készítsek idén először? Magamat is megleptem: egy sós epres recepttel! Ez az eper chutney nem csak az indiai konyha rajongóinak lehet izgalmas: a hagyományos változatokkal szemben (hozzáadott) cukormentes, és hosszas főzés nélkül, percek alatt elkészül!

Eper chutney chiával: fűszeres, édeskés-savanykás indiai szósz vagy mártogatós cukor és hosszas főzés nélkül! (#gluténmentes, #vegán #recept)

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

A chutney, vagy magyarosan csatni számomra sokáig amolyan nem is tudom hova tenni étel volt: szósznak túl édes, desszertnek túl fűszeres. Az utóbbi időben a zöldségfasírtok nagy rajongója lettem, és megtanultam, milyen praktikus és egyszerű dolog lekapni egy üveg csatnit a polcról a frissen sült zöldség ropogós mellé. Ez a szerelem valamikor ezzel a brokkoli pakora és szilva csatni recepttel kezdődött.

Szerettem volna kipróbálni a chia magot, mint zselésítőt: sok chia lekvár (chia jam) receptet olvastam már, és praktikusnak tűnt, hogy ezeket a lekvárokat nem kell hosszasan főzni, ráadásul a chia magokkal sok értékes tápanyagot (ásványi anyagok, növényi omega-3 zsírsavak) és élelmi rostot is pakolunk a lekváros üvegbe.

Eper chutney chiával: fűszeres, édeskés-savanykás indiai szósz vagy mártogatós cukor és hosszas főzés nélkül! (#gluténmentes, #vegán #recept)

Eper chutney IR diétában:

Ezt a csatni receptet úgy találtam ki, hogy amennyire csak lehet, IR-diéta barát legyen:

  • Az eper a lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó gyümölcsök közé tartozik,
  • az gyümölcsöt nagyobb darabokban hagyom, nem tumixolom,
  • a chia chutney-t csak fel kell forralni egyszer, így az eper nem fő szét,
  • ha a gyümölcs önmagában nem elég édes, egy csipet steviával édesíthető.

Eper chutney chiával: fűszeres, édeskés-savanykás indiai szósz vagy mártogatós cukor és hosszas főzés nélkül! (#gluténmentes, #vegán #recept)

Mire jó a chutney, ha már van otthon?

Remekül lehet bele mártogatni pl. párolt brokkolit, falafelt, vagy más zöldségfasírtot. Ahogy a Facebook-oldalamon említettem, a hétvégén kirándulni voltunk. Ebédre ilyen eper csatnit csomagoltam sok-sok lencsefalafellel (recept hamarosan): összcsaládi elégedettséggel fogyasztottuk el a Paprika-patak partján.

Eper chia chutney / csatni - cukormentes
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
5 perc
Össz. idő
15 perc
 
Eper chutney chiával: fűszeres, édeskés-savanykás indiai szósz vagy mártogatós cukor és hosszas főzés nélkül.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: szósz, mártogatós, ebéd, vacsora
Konyha: indiai, gluténmentes, vegán
adag: 6 adag, vagy 2 kis üveg
Hozzávalók
  • 400g eper
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • ½ kk. őrölt szegfűszeg
  • 2 kk. rózsabors, mozsárban összetörve
  • ¼ kk. frissen őrölt fekete bors
  • 1 kk. himalájai só
  • 2 kk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 lime (kb. 100g egészben)
  • 50g chia mag
  • késhegynyi stevia, ízlés szerint - ha az eper nem elég édes
Elkészítés
  1. Tisztítsd meg és felezd el az eperszemeket. A lime héját vágd le és kockázd fel a gyümölcsöt. Tedd ezeket aprítógépbe és pár pulzálással aprítsd darabosra.
  2. Tedd egy kis lábosba a gyümölcsöket az összes fűszerrel. Önts hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje az eperdarabokat.
  3. Közepes hőfokon kezdd el melegíteni. Amikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a chia magot. Kóstold meg, és ízlésed szerint igazíts a fűszerezésen, vagy édesíst még egy késhegynyi stevia porral.
  4. Töltsd előzőleg sterilizált befőttes üvegekbe vagy csatos üvegben tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnapra a chia magoktól szép zselés és sűrű lesz.
Tápanyag információ
kalória: 400 kcal/teljes adag Szénhidrát: 64g CH/teljes recept, vagy kb. 11g CH/adag
3.5.3208

 

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, chutney, ebéd, eper, mártogatós, útravaló, vacsora

Előző bejegyzés « Szezám tej – olcsó növényi kalcium bomba
Következő bejegyzés Lencse falafel sütőben sütve »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Marjann mondta

    2016-04-20, 9:58 de.

    Szia Nóri!
    Meg tudnád mondani nekem, hogy a kis üveg az kb hány dlt jelent?
    Másik kérdésem, hogy meddig állhat ez így el? (már most gyűjtöm a karácsonyi ajándék-ötleteket)
    Köszi!
    M

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-20, 9:05 du.

      Hű, de koránkelő valaki…! Kb. 3 dl-s lehet ez a kis befőttesüveg. Szerintem ha forralod pár percig, és steril üvegben pár percre tetőre állítod, akkor évekig is. 🙂 Lekvárokat is így szoktam eltenni, minimális xilittel, szóval nem az, hanem a hő tartósít… Én örülnék ilyennek ajándékba. 🙂

      Válasz
      • Marjann mondta

        2016-04-21, 4:26 du.

        Köszönöm szépen a választ! Ennek hatására ma megvettem életem első chia magját. Már csak azt kell megvárnom, hogy jó árban legyen az eper. Meg a befőttes üveg 🙂

        Válasz
  2. Huszárné Erzsébet mondta

    2016-04-20, 5:37 du.

    Nagyon tetszik, szívesen megcsinálom. Többféle gyümölcsünk terem, szívesen venném, ha megírná, mivel tudom a lekvárokat sűríteni, hogy ne kelljen kifőzni a vitaminokat és elálló is legyen. Most vettem befőzőautomatát.

    Köszönöm, ha válaszolna

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-20, 9:07 du.

      Kedves Erzsébet,
      én lekvárokat kb. 10g /100g tiszta gyümölcs xilittel szoktam édesíteni, ha a gyümölcs megkívánja, de van, hogy azzal sem. Agar-agar port vagy almapektint lehet bele tenni sűrítőnek, hogy ne kelljen sokáig főzni. Úgyis a hő tartósít: steril üvegben cukor, édesítőszer és tartósítószer nélkül is elállnak a befőttek, lekvárok évekig.

      Válasz
  3. F. Judit mondta

    2016-05-04, 6:09 de.

    Szia Nóri, nagyon kellemes a recept, de nem értem, hogy miért kell főzni, ha azonnali fogyasztásra szánod? Én nyersen készítettem, nagyon korrekt úgy is.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:27 du.

      Szia,
      igazad van: az összes eper chia dzsem recept, amivel találkoztam, főzte, ennyi. Egyébként ha már így alakult, a felét eltettem… 🙂

      Válasz
  4. Marjann mondta

    2016-05-22, 4:05 du.

    Most készült el a tripla-adag, összesen 5 üveg lett tele (3,8 dl-ek). Remélem kibírja Karácsonyig és remélem ízleni fog a családnak 🙂

    Válasz
  5. Tóth Rudolfné mondta

    2016-06-13, 5:02 du.

    Kedves Nóri! A xilit helyett eritrit is megfelel? Tartósítószer nélkül elállnak?
    Köszönöm a választ.

    Válasz
    • Tóth Rudolfné mondta

      2016-06-13, 6:26 du.

      Kedves Nóri! Az „Eper chutney chiával” stb. és befőtteknél is édesítőként ajánlott xilit helyettesíthető eritrittel? Tartósítószer nélkül is eltarthatók?

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-06-13, 10:01 du.

        Így van. 🙂

        Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-06-13, 10:01 du.

      Igen, és igen. Persze a cukormentes lekvároknál különösen kell figyelni a sterilitásra, mivel csak ez „tartja el”, nem a tömény cukoroldat.

      Válasz
  6. Gitta mondta

    2017-05-19, 12:32 du.

    Szia,nálad a kk.az mekkora,hány ml?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-19, 10:41 du.

      Elvileg 5 ml a kiskanál, de szerintem inkább 4 ml. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum