• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

2022-06-29 Írta: Andrási Nóra 5 hozzászólás

Arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a kedvenc nyári reggelim „receptjét”: bár „alkatrészenként” már megtalálható az oldalamon, felmerült bennem, hogy talán nem gondoltok rá, hogy összehozzátok egy tálban a babjoghurtot granolával és sült eperrel (vagy más gyümölccsel)? Óriási veszteség lenne, ezért inkább írok róla egy külön bejegyzést. 🙂

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Granola tál alkatrészek

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Zizi egyik granola receptjét használom már évek óta: itt írtam róla anno. Annyi változott az évek alatt, hogy a csokit legtöbbször elhagyom belőle, mert nincs itthon / nincs türelmem felaprítani / igazából eléggé leszoktam a csokiról, és önmagában a pirított magok íze is isteni… (Bizony. Én, aki 10+ éve csokitortát ettem a csokis mochaccinómhoz, most csokit is alig eszem, mert nem kívánom. 😀 ) A TÉNÉ óta a kókuszzsírt magvajra, az agavé szirupot datolya szirupra cseréltem. A változások miatt leírom itt újra, hogyan készül.

A babjoghurtom még mindig sláger termék itthon. Fél adag (kb. 600 ml) fogy el egy reggelire nálunk (négyen vagyunk).

Ami a gyümölcsöt illeti, a balzsamos sült eper annyira isteni finom (eperízűbb az epernél!), hogy idén először tettem el sült eper befőttet is: a forró sült epret a sütőből kivéve azonnal üvegekbe mertem, lezártam, megfordítottam pár percre és dunsztoltam. Tudom, hogy nem szép dolog ezt az eperszezon legvégén megosztanom, de vigaszotokra és mentségemre szolgáljon, hogy a sárgabarack is isteni magában sütve, akárcsak a vörösborban sült meggy és szilva is! (Itt írtam a vörösborban sült szilváról.)

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Azért a kedvenc nyári reggelim ez a granola tál, mert ha előre készülünk, pillanatok alatt kész, könnyű reggeli ebben a melegben: édes is, savanykás is, krémes is, roppan is. 🙂 És ha ez nem lenne elég ok: egy ilyen tállal már reggelire megettem a napi gabona, hüvelyes és (bogyós) gyümölcs adagom egy részét, és a teljes olajos mag adagom (a napi tucat ajánlás szerint).

Azért elárulom, hogy ha éppen nincs otthon s.k. granola, serpenyőben pirított nagyszemű zabpehellyel is mennyei. Sült gyümölcs helyett pedig bármikor jó a friss is.

5.0 from 3 reviews
Reggeli granola tál
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
Össz. idő
5 perc
 
A kedvenc nyári reggelim: házi növényi joghurt, teljes értékű gluténmentes granola és sült gyümölcs.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: reggeli
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 4
Hozzávalók
  • a granolához:
  • 160g nagyszemű zabpehely
  • 110g mandula, apróra vágva
  • 40g tökmag
  • 65g napraforgómag
  • 40g kókuszreszelék
  • 80 ml datolyaszirup
  • 4 ek. magvaj (kesuvajat használtam)
  • a sült eperhez:
  • 400g megtisztított eper (vagy meggy vagy szilva)
  • 2 ek. balzsamecet
  • fél adag babjoghurt
Elkészítés
  1. A granola száraz hozzávalóit (zabpehely, mandula, tökmag, napraforgómag,kókuszreszelék) keverd össze egy nagy tálban. A magvajat kicsit langyosítsd meg a datolyasziruppal, és alaposan keverd el a magkeverékkel.
  2. Terítsd szét a granolát egy tepsiben, és 180 fokon süsd 6 percig, majd forgasd át hogy a tepsi szélén és a közepén lévő részek kicserélődjenek, majd süsd újabb 6-8 percig, amíg a széle pirulni kezd. Az utolsó pár percben légy figyelmes, mert könnyen megég! (Ennek az adagnak kb. a negyede fogy el reggelire a négyfős családunkban, a tápérték adatokat is ezzel számoltam.)
  3. A sült eperhez csak forgasd össze az epret a balzsamecettel, és tedd 180 fokos sütőbe fél órára.
  4. A babjoghurt receptjét itt találod.
  5. Amikor minden elkészült, tedd reggeliző tálakba a sült epret, a babjoghurtot, és a tetejére a granolát. A gyerekeknek pár csík datolyasziruppal szoktam díszíteni. Jó étvágyat!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 208 kcal zsír: 9,9 g Szénhidrát: 32 g rost: 5,1 g fehérje: 8,5 g
3.5.3251

 

Hasonló bejegyzések:

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.
Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: granola, hidegen is, joghurt, reggeli, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pakaski Kornélia mondta

    2022-07-01, 2:14 du.

    Köszönöm az isteni recepteket és ötleteket

    Válasz
  2. somagyarkaszino mondta

    2022-08-29, 1:49 du.

    Szuper recepted van! Szeretem, hogy a reggeli nem túl zsíros. Ezért a zöldségek és gyümölcsök a választásom.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-29, 2:10 du.

      Jó választás! 🙂

      Válasz
  3. Lilla mondta

    2023-04-01, 3:48 du.

    Kedves Nóri!
    Datolyaszirup helyett otthon készített datolyapasztával is jó lehet? Csak az egyszerűség miatt használsz datolyaszirupot, vagy darabosabb a datolyapaszta és ezáltal kevésbé lenne vele „tiszta” a végeredmény?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-04-03, 8:48 de.

      Kedves Lilla,
      tartok itthon szirupot, az állaga pont jó ehhez… Ha pasztára vagy berendezkedve, akkor használd azt. Érdemes lehet kicsit hígítani vízzel, különben nem fogod tudni összekeverni. Ennyi.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum