• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

2022-06-29 Írta: Andrási Nóra 7 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a kedvenc nyári reggelim „receptjét”: bár „alkatrészenként” már megtalálható az oldalamon, felmerült bennem, hogy talán nem gondoltok rá, hogy összehozzátok egy tálban a babjoghurtot granolával és sült eperrel (vagy más gyümölccsel)? Óriási veszteség lenne, ezért inkább írok róla egy külön bejegyzést. 🙂

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Granola tál alkatrészek

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Zizi egyik granola receptjét használom már évek óta: itt írtam róla anno. Annyi változott az évek alatt, hogy a csokit legtöbbször elhagyom belőle, mert nincs itthon / nincs türelmem felaprítani / igazából eléggé leszoktam a csokiról, és önmagában a pirított magok íze is isteni… (Bizony. Én, aki 10+ éve csokitortát ettem a csokis mochaccinómhoz, most csokit is alig eszem, mert nem kívánom. 😀 ) A TÉNÉ óta a kókuszzsírt magvajra, az agavé szirupot datolya szirupra cseréltem. A változások miatt leírom itt újra, hogyan készül.

A babjoghurtom még mindig sláger termék itthon. Fél adag (kb. 600 ml) fogy el egy reggelire nálunk (négyen vagyunk).

Ami a gyümölcsöt illeti, a balzsamos sült eper annyira isteni finom (eperízűbb az epernél!), hogy idén először tettem el sült eper befőttet is: a forró sült epret a sütőből kivéve azonnal üvegekbe mertem, lezártam, megfordítottam pár percre és dunsztoltam. Tudom, hogy nem szép dolog ezt az eperszezon legvégén megosztanom, de vigaszotokra és mentségemre szolgáljon, hogy a sárgabarack is isteni magában sütve, akárcsak a vörösborban sült meggy és szilva is! (Itt írtam a vörösborban sült szilváról.)

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Azért a kedvenc nyári reggelim ez a granola tál, mert ha előre készülünk, pillanatok alatt kész, könnyű reggeli ebben a melegben: édes is, savanykás is, krémes is, roppan is. 🙂 És ha ez nem lenne elég ok: egy ilyen tállal már reggelire megettem a napi gabona, hüvelyes és (bogyós) gyümölcs adagom egy részét, és a teljes olajos mag adagom (a napi tucat ajánlás szerint).

Azért elárulom, hogy ha éppen nincs otthon s.k. granola, serpenyőben pirított nagyszemű zabpehellyel is mennyei. Sült gyümölcs helyett pedig bármikor jó a friss is.

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Reggeli granola tál

Szerző: Andrási Nóra
A kedvenc nyári reggelim: házi növényi joghurt, teljes értékű gluténmentes granola és sült gyümölcs.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Össz. idő 5 minutes mins
Étel típusa reggeli
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 4 tál
Energia tartalom 208 kcal

Hozzávalók
 

  • a granolához:
  • 160 g nagyszemű zabpehely
  • 110 g mandula apróra vágva
  • 40 g tökmag
  • 65 g napraforgómag
  • 40 g kókuszreszelék
  • 80 ml datolyaszirup
  • 4 ek. magvaj kesuvajat használtam
  • a sült eperhez:
  • 400 g megtisztított eper vagy meggy vagy szilva
  • 2 ek. balzsamecet
  • ½ adag babjoghurt
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A granola száraz hozzávalóit (zabpehely, mandula, tökmag, napraforgómag,kókuszreszelék) keverd össze egy nagy tálban. A magvajat kicsit langyosítsd meg a datolyasziruppal, és alaposan keverd el a magkeverékkel.
  • Terítsd szét a granolát egy tepsiben, és 180 fokon süsd 6 percig, majd forgasd át hogy a tepsi szélén és a közepén lévő részek kicserélődjenek, majd süsd újabb 6-8 percig, amíg a széle pirulni kezd. Az utolsó pár percben légy figyelmes, mert könnyen megég! (Ennek az adagnak kb. a negyede fogy el reggelire a négyfős családunkban, a tápérték adatokat is ezzel számoltam.)
  • A sült eperhez csak forgasd össze az epret a balzsamecettel, és tedd 180 fokos sütőbe fél órára.
  • A babjoghurt receptjét itt találod.
  • Amikor minden elkészült, tedd reggeliző tálakba a sült epret, a babjoghurtot, és a tetejére a granolát. A gyerekeknek pár csík datolyasziruppal szoktam díszíteni. Jó étvágyat!

Tápérték információ

Adag: 1tálKalória: 208kcalSzénhidrát: 32gFehérje: 8.5gZsír: 9.9gRost: 5.1g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: eper, granola, hidegen is, joghurt, reggeli, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pakaski Kornélia mondta

    2022-07-01, 2:14 du.

    5 stars
    Köszönöm az isteni recepteket és ötleteket

    Válasz
  2. somagyarkaszino mondta

    2022-08-29, 1:49 du.

    5 stars
    Szuper recepted van! Szeretem, hogy a reggeli nem túl zsíros. Ezért a zöldségek és gyümölcsök a választásom.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-29, 2:10 du.

      Jó választás! 🙂

      Válasz
  3. Lilla mondta

    2023-04-01, 3:48 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Datolyaszirup helyett otthon készített datolyapasztával is jó lehet? Csak az egyszerűség miatt használsz datolyaszirupot, vagy darabosabb a datolyapaszta és ezáltal kevésbé lenne vele „tiszta” a végeredmény?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-04-03, 8:48 de.

      Kedves Lilla,
      tartok itthon szirupot, az állaga pont jó ehhez… Ha pasztára vagy berendezkedve, akkor használd azt. Érdemes lehet kicsit hígítani vízzel, különben nem fogod tudni összekeverni. Ennyi.

      Válasz
  4. Krisztina Horváth mondta

    2025-06-03, 2:54 du.

    Szia Nóri, a sült eperhez milyen balzsamecetet használsz? Ami linkelve van, az már sajnos nem működik, nem jön fwel a termék. Köszönöm, Kriszta

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-06-24, 9:38 de.

      Szia,
      bármilyen jó minőség balzsamecet jó lesz. (Ez bio volt, de nem muszáj az legyen.)

      Válasz
5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.