• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

2022-06-29 Írta: Andrási Nóra 3 hozzászólás

Arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a kedvenc nyári reggelim “receptjét”: bár “alkatrészenként” már megtalálható az oldalamon, felmerült bennem, hogy talán nem gondoltok rá, hogy összehozzátok egy tálban a babjoghurtot granolával és sült eperrel (vagy más gyümölccsel)? Óriási veszteség lenne, ezért inkább írok róla egy külön bejegyzést. 🙂

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Granola tál alkatrészek

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Zizi egyik granola receptjét használom már évek óta: itt írtam róla anno. Annyi változott az évek alatt, hogy a csokit legtöbbször elhagyom belőle, mert nincs itthon / nincs türelmem felaprítani / igazából eléggé leszoktam a csokiról, és önmagában a pirított magok íze is isteni… (Bizony. Én, aki 10+ éve csokitortát ettem a csokis mochaccinómhoz, most csokit is alig eszem, mert nem kívánom. 😀 ) A TÉNÉ óta a kókuszzsírt magvajra, az agavé szirupot datolya szirupra cseréltem. A változások miatt leírom itt újra, hogyan készül.

A babjoghurtom még mindig sláger termék itthon. Fél adag (kb. 600 ml) fogy el egy reggelire nálunk (négyen vagyunk).

Ami a gyümölcsöt illeti, a balzsamos sült eper annyira isteni finom (eperízűbb az epernél!), hogy idén először tettem el sült eper befőttet is: a forró sült epret a sütőből kivéve azonnal üvegekbe mertem, lezártam, megfordítottam pár percre és dunsztoltam. Tudom, hogy nem szép dolog ezt az eperszezon legvégén megosztanom, de vigaszotokra és mentségemre szolgáljon, hogy a sárgabarack is isteni magában sütve, akárcsak a vörösborban sült meggy és szilva is! (Itt írtam a vörösborban sült szilváról.)

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Azért a kedvenc nyári reggelim ez a granola tál, mert ha előre készülünk, pillanatok alatt kész, könnyű reggeli ebben a melegben: édes is, savanykás is, krémes is, roppan is. 🙂 És ha ez nem lenne elég ok: egy ilyen tállal már reggelire megettem a napi gabona, hüvelyes és (bogyós) gyümölcs adagom egy részét, és a teljes olajos mag adagom (a napi tucat ajánlás szerint).

Azért elárulom, hogy ha éppen nincs otthon s.k. granola, serpenyőben pirított nagyszemű zabpehellyel is mennyei. Sült gyümölcs helyett pedig bármikor jó a friss is.

5.0 from 2 reviews
Reggeli granola tál
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
Össz. idő
5 perc
 
A kedvenc nyári reggelim: házi növényi joghurt, teljes értékű gluténmentes granola és sült gyümölcs.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: reggeli
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 4
Hozzávalók
  • a granolához:
  • 160g nagyszemű zabpehely
  • 110g mandula, apróra vágva
  • 40g tökmag
  • 65g napraforgómag
  • 40g kókuszreszelék
  • 80 ml datolyaszirup
  • 4 ek. magvaj (kesuvajat használtam)
  • a sült eperhez:
  • 400g megtisztított eper (vagy meggy vagy szilva)
  • 2 ek. balzsamecet
  • fél adag babjoghurt
Elkészítés
  1. A granola száraz hozzávalóit (zabpehely, mandula, tökmag, napraforgómag,kókuszreszelék) keverd össze egy nagy tálban. A magvajat kicsit langyosítsd meg a datolyasziruppal, és alaposan keverd el a magkeverékkel.
  2. Terítsd szét a granolát egy tepsiben, és 180 fokon süsd 6 percig, majd forgasd át hogy a tepsi szélén és a közepén lévő részek kicserélődjenek, majd süsd újabb 6-8 percig, amíg a széle pirulni kezd. Az utolsó pár percben légy figyelmes, mert könnyen megég! (Ennek az adagnak kb. a negyede fogy el reggelire a négyfős családunkban, a tápérték adatokat is ezzel számoltam.)
  3. A sült eperhez csak forgasd össze az epret a balzsamecettel, és tedd 180 fokos sütőbe fél órára.
  4. A babjoghurt receptjét itt találod.
  5. Amikor minden elkészült, tedd reggeliző tálakba a sült epret, a babjoghurtot, és a tetejére a granolát. A gyerekeknek pár csík datolyasziruppal szoktam díszíteni. Jó étvágyat!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 208 kcal zsír: 9,9 g Szénhidrát: 32 g rost: 5,1 g fehérje: 8,5 g
3.5.3251

 

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: granola, hidegen is, joghurt, reggeli, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pakaski Kornélia mondta

    2022-07-01, 2:14 du.

    Köszönöm az isteni recepteket és ötleteket

    Válasz
  2. somagyarkaszino mondta

    2022-08-29, 1:49 du.

    Szuper recepted van! Szeretem, hogy a reggeli nem túl zsíros. Ezért a zöldségek és gyümölcsök a választásom.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-29, 2:10 du.

      Jó választás! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum