Tavaly és tavalyelőtt a banánfagyi volt a slágertermékem, de idén a gyerekeim a házi jégkrémekre tették le a voksukat. Előfordult, hogy reggelire és ebédre is ilyet kértek, amikor igazán meleg volt, és hát mit is mondjak… Mivel ezek a jégkrémek csupa „igazi ételből” készültek, ez engem egyáltalán nem zavart… 😀
Sokféle ízt kipróbáltunk, végül ez a sós-mogyorós, kakaós lett a családi kedvenc: egyik kedvenc fagyizónk jégkrémének házi változata.
Teljes értékű növényi jégkrém
Mit jelent az „igazi étel”? A négyéves kisfiam is tudja már, hogy az „igazi étel” terem, nem pedig gyártják… 🙂 Izgalmas helyzeteket teremt, amikor a gyerekek bevásárlás közben is elmondják ezt jó hangosan, egymás között… 😀
Az, hogy került bele mogyoróvaj, növényi tej és datolya mint édesítő, talán nem lep meg, de hogy vajon miért tettem bele főtt babot? A jégrémbe?! Nos, hát azért, mert mióta teljes értékű növényi étrend szerint eszünk, azóta egyik kedvenc vesszőparipám, hogy mindenhol elrejtek egy kis hüvelyest, ahol csak lehetséges… Pl. ebben a jégkrémben is. Gondoltam, hogy ha krémes joghurtot és krémsajtot is tudok készíteni babból, akkor biztosan ezt a jégkrémet is finom krémessé teszi… És tényleg!
A sóról… A teljes értékű növényi étrendben minimalizáljuk, sőt, akár teljesen el is kerüljük a sót. Miért van itt mégis? Mert mint a bevezetőben írtam, ehhez a jégkrémhez az ötletet egy fagyizóból merítettem („Anyaaa, csinálj ilyet otthon is!”), és az sós volt. Azért mielőtt a szívedhez kapsz emiatt, elárulom, hogy 6db jégkrémbe kerül egy csipet (!) só… És persze ha szeretnéd, el is hagyhatod.
Pár szó a datolyáról. A legjobban istenien lágy, karamellízű sukkari datolyával szeretek dolgozni, de nem mindig kapok… Ilyenkor datolyaszirup (csak datolya és víz felhasználásával készült!) vagy király/medjool datolya jön szóba. Attól függően, hogy mennyire puha a datolya, érdemes lehet pár percre növényi tejbe áztatni és így összeturmixolni.
Nos, nem is ragozom tovább a jégkrém készítést, mert bevallom őszintén, amíg ezt lepötyögtem, addig ötször elkészült volna! 😀 Kipróbálod?
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 120 g főtt fehér bab
- 60 g mogyoróvaj
- 90 g datolya datolya szirup
- 120 g növényi tej
- 1 ek. kakaópor
- csipet só
Elkészítés
- Valamennyi hozzávalót alaposan turmixold össze, majd oszd szét a jégkrém formákban, és tedd a fagyasztóba egy éjszakára. Kész! 🙂
Megjegyzések
Tápérték információ
Nagyné Békefi Gabriella mondta
Kedves Nóri, ezt ki fogom próbálni, nagyon tetszik.Datolya beszerzésre pedig javaslom Annát, ebben a csoportban
https://www.facebook.com/groups/1931573907106322
Szép napot!
Andrási Nóra mondta
Köszi, megnézem!
K.E. mondta
Kedves Nóri, nagyon köszönöm ezt a szuper receptet, végre nem csak banán.. mert én eddig mindig abban gondolkoztam! Maximum avokádót képzeltem még el (a kipróbálásig még nem jutottam). Szerinted működhet esetleg borsóval is? Vagy az nagyon erős ízű lenne?
Köszönöm mégegyszer és további sok jó ötletet, sok sikert kívánok! E.
Andrási Nóra mondta
Itt egy avokádós fagyi. 🙂 El tudom képzelni borsóval is. Minél zsengébb, annál jobb.
Szűcs Lászlóné/Erzsi mondta
Kedves Nóri! Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni. Biztosan ez is finom lesz.
A kókuszgolyót már elkészítettem, hamar eltűnt az asztalról /dupla adag/.
Köszönöm.
Andrási Nóra mondta
Nagyon örülök! 🙂
Panyik-Tóth Istvánné mondta
Kedves Nóra!
Szerintem azért sem probléma most a só, mert annyira meleg van, a sok vízveszteséggel a sót is pótolni kell.
Köszönöm a nagyon sok jó tanácsokat és -recepteket!
Üdvözlettel: Panyikné Icu
Mariann mondta
Kedves Nóri!
Szeretném kipróbálni ezt a receptet, igazán nagyon örülök, hogy babos jégkrémet tudunk enni. Én is mindenbe próbálok zöldséget vagy babfélét felhasználni.
Az a kérdésem, hogy datolyából mennyire van szükség?
Válaszodat előre köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Kedves Mariann,
ne haragudj, nem értem a kérdést – ott van a recept leírásban, hogy 6 db jégkrémhez 90g datolya kell – talán nem jelenik meg?