Üdvözöllek az odalamon! 🙂
Andrási Nóra vagyok. PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor, blog- és szakácskönyv szerző, növényi étrend szakértő, kétgyermekes anya, többek között. 🙂 Hosszú utat jártam be a 160g CH IR diétától a teljes értékű növényi étrendig – szeretném, hogy Neked egyszerűbb és rövidebb legyen, ha ez a célod.
Mindenmentes?
Ez a blog 2012 februárjában indult, akkor sokan „Mindenmentes Nóri”-ként ismertek meg. Ekkor már fél éve éltem „szénhidrátszámolós” 160 gramm szénhidrátos inzulinrezisztencia vagy PCOS étrenden, ezért minden receptem hozzáadott cukormentes, alacsony glikémiás indexű, és mindig összesítem az ételek szénhidrát-tartalmát a bejegyzések végén.
Pár hónapon belül kiderült, hogy gluténmentes és tejmentes étrendet is kell tartanom.
Gyerekkorom óta szerettem volna felhagyni a húsevéssel, de valami mindig közbejött – legutóbb éppen a 160g CH IR étrendem. Végül sikerült összeegyeztetnem a korábbi inzulinrezisztenciámat a növényi alapú étrenddel, és 2018 év eleje óta végre családilag csak növényeket eszünk. A gluténmentes, vegán étrendünk összeállításakor Dr Greger „napi tucat” ajánlását tartom szem előtt. Itt találod a teljes értékű növényi étrend szellemében készült ételeimet.
Ebből az időrendiségből következik, hogy nem minden receptem mindenmentes: használd a keresőt, hogy megtaláld a Neked megfelelőeket! Csak teljes értékű növényi alapanyagokat használok: nem dolgozom bolti lisztkeverékekkel, sem helyettesítő porokkal. (Itt találod a részletes alapanyag-listámat.)
A sztori
Ha részleteiben is érdekel a történetem, történetünk, ajánlom ezeket a bejegyzéseket:
- Az én történetem
- Az én történetem folytatódik – anyaságon innen és túl
- “Te tényleg így eszel?” – mókás kérdések és válaszok a blogomról és ami mögötte van
- Ezentúl csak növényeket eszünk
- 160g CH inzulinrezisztencia étrendtől növényi alapú (vegán) táplálkozásig
- Teljes értékű növényi étrend: így esszük meg a „napi tucatot”
- 8 év után újra ehetek glutént, és ez mégsem változtat szinte semmin
- …és hogy van ennyi időd főzni?
- Kigyógyultam-e az IR-ből?
Növényi alapokon
Jobban szeretek növényi alapú táplálkozásként beszélni erről az étrendről, életformáról, mert megengedőbb. Engem nem érdekel, hogy Téged mi sodort ide: egészségesebb szeretnél lenni, az állatok életminősége foglalkoztat vagy a bolygónk és az emberiség jövője, mert bárhonnan is indulsz, a növényi alapú étrenddel mindháromért komolyan tenni fogsz! Úgyhogy nagyon örülök, hogy itt vagy! 🙂 Ha szeretnél teljes értékű növényi étrendre váltani, szívesen segítek: a létrehoztam egy életmód változtató programot, amivel lépésről-lépésre, a saját tempódban érkezhetsz meg a TÉNÉ-hez. Minden fontos tudnivalót és a jelentkezési lapot / várólistát megtalálod ITT.
Ahogy korábban is írtam, az ételeim nem voltak mindig mindentől mentesek: én is fejlődöm! Remélhetőleg még mindig… 🙂 Kedves vegán olvasóim! Vannak állati eredetű termékeket is felhasználó receptek az oldalamon: 2012 február óta írom ezt az oldalt, és 2015 január óta nem eszem állatokat. Ha használjátok a keresőt, és csak vegán bejegyzéseket nyittok meg, akkor ezekkel a korábbi bejegyzéseimmel még a „hasonló tartalom” ajánlásban sem találkozhattok. Sokszor elgondolkodtam már azon, hogy törlöm a régi nem vegán / borzasztóan fotózott / túlhaladott receptjeimet, de mindig arra jutok, hogy ezek a lépések is hozzátartoztak az úthoz, amit bejártam – nem tagadhatom meg a fejlődést. Szóval sziasztok, Nóra vagyok! Régen borzasztóan fotóztam és mindenevő voltam, de ez már régen megváltozott. 🙂
Örülök, hogy találkoztunk. Visszavárlak! 😉